Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka w Krakowie możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie, inżynierskie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
Program studiów i przedmioty
Krakowskie uczelnie oferują na dietetyce program przewidujący zajęcia o charakterze ścisłym. Studenci powinni nie tylko być przygotowani na zagadnienia biologiczne czy chemiczne, ale także matematyczne. W trakcie studiów przyszli specjaliści zdobędą także wiedzę i doświadczenie z zakresu dziedzin humanistycznych i społecznych – zrozumieją dokładniej procesy produkcyjne żywności w Polsce. Komplementarna wiedza umożliwi absolwentom tego kierunku rozwój kariery w przestrzeni doradczej, medycznej, edukacyjnej, badawczej czy gastronomicznej.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Krakowie znajdują się przedmioty takie jak:
-
Chemia ogólna i organiczna
-
Matematyka z elementami statystyki
-
Obliczenia chemiczne
-
Grafika inżynierska
-
Ekologia i ochrona środowiska
-
Podstawy żywienia człowieka
-
Biochemia
-
Wyposażenie techniczne w produkcji żywności
-
Żywność niekonwencjonalna
-
Higiena i toksykologia żywności
-
Higiena produkcji potraw i żywienia
-
Fizjologia człowieka
-
Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów
-
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
-
Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia
Ponadto studenci krakowskich uczelni mają szansę poznać szczegółowo określone aspekty środowiska żywieniowego człowieka. W zależności od wybranej ścieżki kształcenia mogą oni zbadać przetwórstwo produktów zwierzęcych (Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka), a także technologie wykorzystywane w produkcji alkoholu (Podstawy produkcji napojów alkoholowych).
Wiedza i umiejętności
Studenci dietetyki w trakcie studiów poszerzają swoją wiedzę oraz zdobywają doświadczenie w zakresie profesjonalnego prowadzenia działań profilaktycznych związanych z promowaniem zdrowego trybu życia. Absolwenci krakowskich uczelni przygotowani są do samodzielnej pracy w klinikach i gabinetach dietetycznych. Przedmioty przewidywane w programie tego kierunku dotyczą w szczególności zagadnień medycznych.
Wiedza
Zajęcia teoretyczne na kierunku dietetyka poświęcone są naukom medycznym – studenci poszerzają swoją wiedzę z zakresu m.in. biologii, chemii, farmakologii czy matematyki. Ponadto przyszli specjaliści w trakcie studiów poznają społeczne i prawne aspekty współczesnej dietetyki oraz produkcji żywności. Dzięki interdyscyplinarnemu charakterowi kierunek ten przygotowuje studentów do pełnienia roli doradczej w kwestii żywienia. Uczestnicy zajęć uczą się tego, w jaki sposób przeprowadzać poprawną ocenę stanu odżywienia pacjenta, jego sposobu żywienia czy stanu chorobowego (np. niedożywienia).
Przyszli specjaliści rozumieją wpływ różnorodnych chorób na procesy żywieniowe chorych, a także wiedzą, w jaki sposób żywienie oddziałuje na wyniki leczenia. Wiedza zdobyta w trakcie studiów dietetycznych umożliwia absolwentom występowanie w roli eksperta w środowisku medialnym czy prowadzenie działań doradczych przy produkcji żywności lub sprzętów gastronomicznych.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
-
Zna anatomię człowieka
-
Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
-
Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
-
Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
-
Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
-
Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki
Umiejętności
Studenci dietetyki w trakcie praktycznych zajęć planują i przygotowują oryginalne i dopracowane potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet w ramach obowiązującej klasyfikacji. Profilaktyczne działania, do których przygotowywani są uczestnicy, uczą przyszłych dietetyków, w jaki sposób zapobiegać chorobom żywieniowo-zależnym.
Studenci tego kierunku szkolą się do przeprowadzania poprawnej kontroli jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, a także potrafią prowadzić działania edukacyjne mające na celu promocję zdrowego stylu życia. Wyspecjalizowani dietetycy planują racjonalne żywienie dla różnych grup ludzi, z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb. Dzięki temu absolwenci dietetyki mogą organizować żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dostosowane do zdrowia i wieku pacjentów.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
-
Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
-
Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
-
Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
-
Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
-
Promuje zdrowy tryb życia
Jak wyglądają studia stacjonarne
Studia stacjonarne to szansa dla tych studentów, którym zależy na wykorzystaniu w pełni możliwości studiowania. W trakcie stacjonarnych zajęć studenci mają okazję nawiązać nowe znajomości, które istotne mogą się okazać nie tylko na podłożu prywatnym, ale i zawodowym. Bezpośredni kontakt z osobami o podobnych pasjach, zainteresowaniach czy celach, a także możliwość nawiązania dyskusji z doświadczonymi ekspertami zachęcają przyszłych specjalistów do zdobywania wiedzy.
Stacjonarni studenci mogą uczyć się w komfortowych warunkach, które ciężko jest osiągnąć poza terenem uczelni. Polskie szkoły wyższe oferują studentom dostęp do wyposażonych pomieszczeń dydaktycznych, w których znaleźć można nowoczesny sprzęt oraz narzędzia stosowane w środowiskach profesjonalnych. Ponadto uczestnicy wielu kierunków korzystać mogą z programów komputerowych ułatwiających realizację praktycznych projektów oraz mają okazję przygotowywać się do egzaminów w uczelnianych bibliotekach.
Uczelnie publiczne to szansa dla studentów, którzy chcieliby rozpocząć naukę w szkole wyższej za darmo. Kandydaci do państwowych placówek edukacyjnych musza jednak przygotować się jeszcze w czasie zdawania egzaminów maturalnych – o przyjęciu na studia decydują głównie wyniki z wyszczególnionych na różnych kierunkach przedmiotów, a także dodatkowe osiągnięcia naukowe. Studia można rozpocząć także na uczelni niepublicznej, na którą kandydaci przyjmowani są zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Prywatna nauka jednak kosztuje.
Zajęcia na studiach stacjonarnych organizowane są zazwyczaj od poniedziałku do piątku. Studenci spotykają się systematycznie na terenie uczelni najczęściej w godzinach dziennych – od rana i po południu. Pozostały czas pozostaje do dyspozycji studentów, którzy wieczorami oraz w weekendy mogą rozwijać swoje zainteresowania, brać aktywny udział w życiu pozauczelnianym czy pracować dorywczo.
zobacz wszystkie:
studia stacjonarne w Krakowie
studia niestacjonarne w Krakowie
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Studenci dietetyki powinni wiedzieć o tym, jak dynamicznie rozwija się ta dziedzina we współczesnym świecie. Postępujące choroby cywilizacyjne, stale kształtujące się warunki rozwojowe człowieka, a także nowe możliwości technologiczne sprawiają, że przyszli specjaliści muszą ciągle rozwijać swoje umiejętności oraz wiedzę. Dobrze, by kandydat na ten kierunek radził sobie dobrze ze stresem, a także działał odpowiedzialnie i rzetelnie.
W pracy z klientem potrzebna będzie specjaliście umiejętność nawiązywania i utrzymywania relacji zawodowych – nie obędzie się także bez otwartości, cierpliwości i komunikatywności. Studenci tego kierunku muszą umiejętnie organizować sobie czas i pracę, a także chętnie promować zdrowy i aktywny tryb życia. Przydatne będzie zainteresowanie gotowaniem lub spożywczymi produktami.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować stacjonarnie na kierunku dietetyka w Krakowie
Uczelnie, na których można studiować dietetykę w Krakowie:
czytaj dalej
uczelnie w Krakowie
dietetyka studia niestacjonarne w Krakowie