Food technology studia Wrocław 2023 | woj. dolnośląskie
Studia na kierunku food technology to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu magistra inżyniera. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
Studia na kierunku food technology w mieście Wrocławiu
|
Rok akademicki |
2023/2024 |
Forma studiów |
stacjonarne |
Poziom studiów |
studia II stopnia |
Czas trwania |
1,5 roku (studia II stopnia) |
Opis kierunku
Food technology to innowacyjny kierunek studiów, który oferuje zdobycie wiedzy w zakresie wytwarzania, zapewnienia bezpieczeństwa i jakości oraz certyfikowania produktów żywnościowych, w tym tradycyjnych i regionalnych. Co ważne, w ramach trzech semestrów nauki studenci spędzą jeden z nich w Hiszpanii, a dwa w Polsce, dzięki czemu studia kończą się uzyskaniem dyplomu zarówno uczelni polskiej, jak i hiszpańskiej.
Absolwenci powyższego kierunku studiów będą mogli ubiegać się o zatrudnienie m.in. w przemyśle spożywczym, zakładach żywienia zbiorowego, a także w różnego rodzaju instytucjach naukowo-badawczych. Swoją karierę mogą związać z pracą w działach kontroli jakości, bądź obszarze dystrybucji i handlu żywnością.
Uczelnie
We Wrocławiu food technology możesz studiować w ramach kierunku na 1 uczelni publicznej: Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWR).
Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek food technology we Wrocławiu?
O przyjęcie na studia na kierunku food technology mogą ubiegać się osoby, które posiadają dyplom studiów pierwszego stopnia z technologii żywności lub pokrewnych dziedzin, jak dietetyka czy biotechnologia, a także znają język angielski na poziomie co najmniej B2.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Jak wyglądają studia na kierunku food technology we Wrocławiu?
Studia na kierunku food technology realizowane są przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą więc część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne. Warto zaznaczyć, że studia kończą się uzyskaniem dwóch dyplomów - UPWr i UMH, a studenci będą mogli skorzystać z wiedzy i pomocy dwóch promotorów: hiszpańskiego i polskiego. Ponadto w programie kształcenia duży nacisk położony został na innowacje i zrównoważony rozwój w zakresie stosowanych metod produkcji żywności. Studenci wezmą więc udział w zajęciach dotyczących m.in. ekologicznych opakowań, żywności funkcjonalnej, a także metod wytwarzania substancji z pomocą wyselekcjonowanych mikroorganizmów.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku food technology możemy podzielić na:
1. Typ
-
studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb
Zdobywana wiedza i umiejętności
W trakcie kształcenia na kierunku food technology studenci zapoznają się z innowacyjnymi metodami produkcji (m.in. żywności fermentowanej: kiszonek, jogurtów, serów, kefirów oraz wyrobów mięsnych). Zdobędą też zaawansowaną wiedzę z zakresu nutraceutyków i składników bioaktywnych kształtujących walory sensoryczne żywności, a także uzyskają najnowszą wiedzę na temat unikatowych w skali zarówno Polski, jak i Hiszpanii metod biotechnologicznych przetwarzania żywności. Co więcej, jako że studia na tym kierunku realizowane są w całości w języku angielskim, studenci zyskają szansę na znaczne poszerzenie swoich kompetencji lingwistycznych oraz na opanowanie specjalistycznej terminologii branżowej z zakresu kierunku kształcenia, co ułatwi im rozwój kariery zarówno w Polsce, jak i na rynku międzynarodowym.