Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

    Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Przemyślu

    Bezpieczeństwo i produkcja żywności stopień: (I)
    forma: stacjonarne, niestacjonarne

    Bezpiecześtwo i produkcja żywności studia - kierunek studiów

    Studia na kierunku bezpiczeństwo i produkcja żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

    Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności
    Rok akademicki 2024/2025
    Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
    Poziom studiów studia I stopnia

    Uczelnie

    Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | bezpieczeństwo i produkcja żywności - uczelnie >

    Opis kierunku

    Dziś jakość żywności jest dla nas sprawą priorytetową i dotyczy to zarówno warzyw i owoców, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego. Nad ich bezpieczeństwem czuwać będą wyłącznie wykwalifikowani specjaliści, którzy zdobędą wiedzę z pogranicza nauk ścisłych takich jak chemia i biologii. W trakcie kształcenia dowiedzą się oni również, jak wygląda nowoczesna technologia wyrobów o różnym pochodzeniu.

     

    Praca po studiach

    Poznanie tych szczególnych zasad oraz umiejętność ich praktycznego wykorzystania pozwoli absolwentom tego kierunku rozwijać się zawodowo w przemyśle spożywczych czy laboratoriach badawczych. Czekać na nich będą także instytucje zajmujące się badaniem jakości różnorodnych wyrobów spożywczych, które trafiają na rynek konsumencki.

    Jakie przedmioty zdawać na maturze?

    *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

     

    Bezpieczeństwo i produkcja żywności - zasady rekrutacji

    • Terminy rekrutacji

    • Czas trwania

    • Przedmioty maturalne

    • Limity

    • Progi

    Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo i produkcję żywności?

    Program studiów i przedmioty

    Z jakimi przedmiotami zetkniesz się w toku studiów? W Twoim planie pojawią się na pewno konwersatoria z matematyki, chemii, fizyki i mikrobiologii, z czasem w bardziej specjalistycznej, zawężonej formie (chemia żywności, statystyka) – to te dyscypliny będą fundamentem Twoich przyszłych inżynierskich umiejętności.

    W toku studiów zdobędziesz wiedzę z zakresu przechowywania, logistyki i dystrybucji produktów spożywczych, higieny produkcji i prawa żywnościowego. Przyjrzysz się procesom technologii żywności, specyfice postępowania z produktami roślinnymi i zwierzęcymi oraz zagadnieniom związanym z toksykologią żywności. Wybierając specjalizację „edukacja żywieniowa” poszerzysz swoją wiedzę o podstawy dietetyki i żywienia człowieka.

     

    Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

    • podstaw chemii, fizyki i matematyki
    • przepisów prawa żywnościowego
    • higieny produkcji żywności
    • kontroli jakości wyrobów spożywczych
    • przechowywania i dystrybucji żywności
    • technologii wytwarzania żywności
    • podstaw dietetyki i zasad prawidłowego odżywiania
    • praktycznego doradztwa w zakresie odżywiania – tworzenia dedykowanych diet i jadłospisów
    • edukacji żywieniowej
    • projektowania i wdrażania istniejących systemów bezpieczeństwa wykorzystywanych przy produkcji żywności
    • toksykologii żywności

    Jak wyglądają studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności?

    Zainteresowanie tym, co trafia na nasz talerz, miało być, według sceptyków, chwilowym trendem, fanaberią, która minie równie szybko, jak moda na jedzenie pizzy czy noszenie przydużych swetrów. Wszystko wskazuje jednak na to, że przyglądanie się procesowi produkcji żywności, stawianie na jej jakość oraz tropienie zależności między dietą a zdrowiem, uczyniliśmy częścią swojej codzienności. 

    To proces naturalny dla zamożnych społeczeństw, które wpadły w pułapkę dostępności produktów i niekontrolowanej konsumpcji. Specjaliści od żywności stali się nam wyjątkowo potrzebni, byśmy w zrównoważony sposób mogli gospodarować produkcją żywności i w konsekwencji – żyć zdrowiej.

     

    1. Typ i tryb studiów

    Kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Studia stacjonarne będą najlepszą opcją dla osób, które chcą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia i mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademickich.

    Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował głównie wokół nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych.

     

    Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności możemy podzielić na:

    1. Poziom:

     

    2. Forma:

     

    Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

    Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

    Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

     

    2. Program studiów i przedmioty

    Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności będą mogli skorzystać z bogatej oferty zajęć i wykładów, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:

     

    • Produkcja surowców roślinnych
    • Ekonomia gospodarki żywnościowej
    • Trendy w produkcji żywności I
    • Inżynieria procesowa

     

    Na początkowym swojej drogi akademickiej ugruntujesz i rozwiniesz swoją wiedzę matematyczną i chemiczną, co będzie stanowić podstawę do dalszej nauki. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat mikrobiologii ogólnej oraz zasad żywienia człowieka.

    Program kształcenia przewiduje realizacje obieralnych modułów specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych wybranych uczelni wyższych.

     

    3. Nabywane umiejętności

    W czasie studiów na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz również niezwykle cenne umiejętności praktyczne.

    Przede wszystkim nauczysz się przetwarzania wyrobów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz produktów gastronomicznych.

    Ponadto, nauczysz się zarządzać całym procesem produkcyjnym oraz transportowym żywności. Studenci rozwiną także zdolności z obszaru dietetyki i edukacji żywieniowej.

     

    4. Dla kogo ten kierunek

    Jeśli chcesz zdobyć praktyczne wykształcenie inżynierskie, interesują Cię zagadnienia związane z żywieniem i chciałbyś pracować w nowoczesnym technologicznie środowisku, mając realny wpływ na rzeczywistość, powinieneś rozważyć studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności.

     

    5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i produkcję żywności

    Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności:

    Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

    Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

    Kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności można realizować tylko na pierwszym stopniu kształcenia. W tym przypadku na naukę będziesz musiał poświęcić trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

    Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności?

    Praca po studiach

    Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności zapewniają wykształcenie, które z pewnością znajdzie praktyczne zastosowanie na rynku pracy. Absolwenci-inżynierowie bardzo często wybierają pracę w zakładach gastronomicznych, zakładach przemysłu spożywczego czy firmach cateringowych.

    Zdobyte kwalifikacje pozwalają im na pracę w charakterze dietetyków, zatrudnianych w poradniach dietetycznych lub prowadzących prywatne doradztwo w ramach własnej działalności gospodarczej. To także dobry start do zajmowania się zawodowo edukacją żywieniową, kontrolą jakości czy systemami bezpieczeństwa żywności.

     

    Absolwent kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

    • dietetyk
    • pracownik firmy cateringowej
    • pracownik zakładu gastronomicznego
    • pracownik zakładu przemysłu spożywczego
    • pracownik kontroli jakości
    • doradca żywieniowy
    • trener zdrowego żywienia

    Poziom i forma studiów

    Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

    Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia niestacjonarne

    Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia stacjonarne

    Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

    Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia I stopnia

    Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

    Filtrowanie
    Województwo
    Poziom studiów

    Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

    Filtrowanie
    Województwo
    Poziom studiów

    Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo i produkcja żywności

    Teraz najważniejsze

    matura 2024

    zmiany na maturze 2024

    arkusze maturalne

    wyniki matur 2023

    rekrutacja na studia

    studia

    kierunki studiów

    studia podyplomowe

     

    Ciekawe

     


    gdzie studiować

     

     

    Nadchodzące wydarzenia

    • Drzwi Otwarte https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJ-1e4NozBD0cRCFt8gAWtS5k https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/bfdcf-wsh-wroclaw.jpg Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
    • ul. Bursaki 12, 20-150 Lublin https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=Wyższa+Szkoła+Przedsiębiorczości+i+Administracji+w+Lublinie https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/67f82-wspa-lublin.jpg Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
    • Aula Uniwersytecka Wydziału Prawa i Administracji UMCS https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJCxKWr2NXIkcRYECcap5lmJQ https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/99092-umcs-kierunki.jpg Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
    • Drzwi Otwarte https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJlUta6UScGEcReTNKOPAxYMc https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/36d11-wsosp-deblin.jpg Lotnicza Akademia Wojskowa
    • UL.ROLNA 43,, 40-555 KATOWICE, WOJ. ŚLĄSKIE https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=wyższa+szkoła+techniczna+katowice https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b6936-wst-katowice.jpg Akademia Śląska
    • Drzwi Otwarte https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJiVhlHiMJqkcR3LRNnD9vans Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

    Komentarze (0)