Zainteresowanie tym, co trafia na nasz talerz, miało być, według sceptyków, chwilowym trendem, fanaberią, która minie równie szybko, jak moda na jedzenie pizzy czy noszenie przydużych swetrów. Wszystko wskazuje jednak na to, że przyglądanie się procesowi produkcji żywności, stawianie na jej jakość oraz tropienie zależności między dietą a zdrowiem, uczyniliśmy częścią swojej codzienności.
To proces naturalny dla zamożnych społeczeństw, które wpadły w pułapkę dostępności produktów i niekontrolowanej konsumpcji. Specjaliści od żywności stali się nam wyjątkowo potrzebni, byśmy w zrównoważony sposób mogli gospodarować produkcją żywności i w konsekwencji – żyć zdrowiej.
1. Typ i tryb studiów
Kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Studia stacjonarne będą najlepszą opcją dla osób, które chcą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia i mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademickich.
Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował głównie wokół nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności będą mogli skorzystać z bogatej oferty zajęć i wykładów, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:
-
Produkcja surowców roślinnych
-
Ekonomia gospodarki żywnościowej
-
Trendy w produkcji żywności I
-
Inżynieria procesowa
Na początkowym swojej drogi akademickiej ugruntujesz i rozwiniesz swoją wiedzę matematyczną i chemiczną, co będzie stanowić podstawę do dalszej nauki. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat mikrobiologii ogólnej oraz zasad żywienia człowieka.
Program kształcenia przewiduje realizacje obieralnych modułów specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych wybranych uczelni wyższych.
3. Nabywane umiejętności
W czasie studiów na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz również niezwykle cenne umiejętności praktyczne.
Przede wszystkim nauczysz się przetwarzania wyrobów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz produktów gastronomicznych.
Ponadto, nauczysz się zarządzać całym procesem produkcyjnym oraz transportowym żywności. Studenci rozwiną także zdolności z obszaru dietetyki i edukacji żywieniowej.
4. Dla kogo ten kierunek
Jeśli chcesz zdobyć praktyczne wykształcenie inżynierskie, interesują Cię zagadnienia związane z żywieniem i chciałbyś pracować w nowoczesnym technologicznie środowisku, mając realny wpływ na rzeczywistość, powinieneś rozważyć studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności.
5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i produkcję żywności
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności: