Dla wszystkich osób, które chciałyby związać swoją przyszłość zawodową z dietetyką i szeroko pojętym żywieniem, powstały studia inżynierskie na kierunku dietetyka i żywienie zbiorowe. Ich celem jest wykształcenie dietetyków i specjalistów do spraw żywienia, posiadających odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne. Mając na uwadze powyższe założenia, studia realizują zarówno szereg zajęć teoretycznych, jak i warsztatowych, co pozwoli studentom zyskać wszechstronne kwalifikacje zawodowe.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku dietetyka i żywienie zbiorowe możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Program nauczania na kierunku dietetyka i żywienie zbiorowe będzie oscylował wokół zagadnień związanych z naukami medycznymi, biologicznymi, czy chemicznymi. Studenci będą mieli szansę rozwinąć wszechstronną wiedzę z zakresu dietetyki, technologii, czy przetwórstwa żywności. Poza tym zyskają szereg cennych umiejętności praktycznych.
W ramach kształcenia nauczą się udzielania porad dietetycznych oraz układania jadłospisu, dopasowanego do potrzeb i zapotrzebowania kalorycznego swoich pacjentów. Co więcej, poznają zasady kontroli jakości żywności oraz nadzorowania pracy z zakresu technologii żywności. Poza tym, zyskają kompetencje potrzebne do założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz nauczą się przeprowadzania kalkulacji ekonomicznej.
3. Gdzie studiować dietetykę i żywienie zbiorowe
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek dietetyka i żywienie zbiorowe: