ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie online

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
    Więcej filtrów
    Poziom studiów
    Forma studiów
    Czas trwania
      Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

      Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

      Analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe
      Rok akademicki 2024/2025
      Forma studiów online
      Poziom studiów studia podyplomowe

      Uczelnie

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie online | analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe - uczelnie >

      Studia skierowane są do osób, które pracują lub planują rozpocząć pracę w przemyśle spożywczym, lub na dowolnym etapie łańcucha żywności. Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do pracy w zawodzie oraz przekazanie wiedzy z zakresu analizy, bezpieczeństwa i jakości żywności.

      JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?

      Kierunek analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności jest zwykle otwarty dla wszystkich absolwentów studiów co najmniej I stopnia. Przeważnie nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w tej dziedzinie. Kandydaci powinni wysłać zgłoszenie, dostarczyć odpowiednie dokumenty i oczekiwać informacji zwrotnej o przyjęciu na kierunek. Studia mogą się wiązać z dodatkowymi opłatami np. czesnym, a na roku może być ograniczona liczba miejsc. Warto więc wcześniej zapoznać się z harmonogramem rekrutacji.

      *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

      szczegółowe wymagania na uczelniach

      JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Kierunek analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności jest realizowany w trybie niestacjonarnym. Zajęcia mogą mieć formę e-learningową, czyli odbywać się online za pomocą platform przeznaczonych do nauki zdalnej. Warto jednak pamiętać, że może być wymagane pojawienie się na uczelni w celu złożenia dokumentów czy na egzaminy. Zajęcia są najczęściej prowadzone przez wykwalifikowanych pracowników akademickich, ale także praktycy posiadający doświadczenie zawodowe związane z tematyką studiów. Dzięki temu słuchacze mogą zdobyć informacje bezpośrednio od źródła i otrzymać wskazówki przydatne w przyszłej pracy.

       

      1. Typ i tryb studiów:

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności możemy podzielić na:

      1. Poziom:

      2. Forma:

       

      2. Zdobywana wiedza i umiejętności

      Studenci kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności umożliwia studentom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy na stanowiskach związanych z żywnością. Mogą nauczyć się przechowywać i przetwarzać surowce oraz gotowe produkty spożywcze. W programie studiów mogą się pojawić zajęcia omawiające systemy zarządzania kontroli jakości. Słuchacze ćwiczą także często analizę toksykologiczną i instrumentalną żywności. Mogą poznać techniki oceny jakości produktów spożywczych oraz spróbować samemu wykonać takie badania. Na studiach można także zdobyć informacje na temat procesów technologicznych zachodzących w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Studenci mogą dowiedzieć się jakie środki chemiczne używane są do utrwalania i produkcji żywności. Podczas zajęć czasem są poruszane także tematy ekonomiczne. Wykładowcy mogą także podzielić się wiedzą na temat bezpiecznej dystrybucji produktów spożywczych.

      ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).

      JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Absolwenci kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności są przygotowaniu do pracy na różnych stanowiskach. Mogą szukać zatrudnienia m.in. w przedsiębiorstwach produkcyjnych czy handlowych przemysłu spożywczego i zajmować się oceną jakości produktów, i bezpieczeństwa żywności. Na absolwentów czekają stanowiska wymagające specjalistycznej wiedzy z zakresu przetwarzania, utrwalania i przechowywania produktów spożywczych. Inną możliwością jest także pełnienie funkcji związanych z dietetyką. Studia podyplomowe zwiększają również ogólne kompetencje i mogą umocnić pozycję absolwenta na rynku pracy.

      Możliwości zatrudnienia po ukończeniu kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności to m.in.:

      • specjalista ds. przetwarzania żywności
      • specjalista ds. przechowywania żywności
      • kontroler bezpieczeństwa żywności

      Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

      Filtrowanie
      Województwo
      Poziom studiów

      Teraz najważniejsze

      matura 2024

      zmiany na maturze 2024

      arkusze maturalne

      wyniki matur 2023

      rekrutacja na studia

      studia

      kierunki studiów

      studia podyplomowe

       

      Ciekawe

       


      gdzie studiować

       

       

      Nadchodzące wydarzenia

      Komentarze (0)