ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie online

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
    Więcej filtrów
    Poziom studiów
    Forma studiów
    Czas trwania

      Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

      Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

      Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

      Gotowe

      Wyróżniony

      Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

      Analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe
      Rok akademicki 2025/2026
      Forma studiów online
      Poziom studiów studia podyplomowe

      Uczelnie

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie online | analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe - uczelnie >

      Studia skierowane są do osób, które pracują lub planują rozpocząć pracę w przemyśle spożywczym, lub na dowolnym etapie łańcucha żywności. Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do pracy w zawodzie oraz przekazanie wiedzy z zakresu analizy, bezpieczeństwa i jakości żywności.

      JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?

      Kierunek analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności jest zwykle otwarty dla wszystkich absolwentów studiów co najmniej I stopnia. Przeważnie nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w tej dziedzinie. Kandydaci powinni wysłać zgłoszenie, dostarczyć odpowiednie dokumenty i oczekiwać informacji zwrotnej o przyjęciu na kierunek. Studia mogą się wiązać z dodatkowymi opłatami np. czesnym, a na roku może być ograniczona liczba miejsc. Warto więc wcześniej zapoznać się z harmonogramem rekrutacji.

      *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

      szczegółowe wymagania na uczelniach

      JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Kierunek analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności jest realizowany w trybie niestacjonarnym. Zajęcia mogą mieć formę e-learningową, czyli odbywać się online za pomocą platform przeznaczonych do nauki zdalnej. Warto jednak pamiętać, że może być wymagane pojawienie się na uczelni w celu złożenia dokumentów czy na egzaminy. Zajęcia są najczęściej prowadzone przez wykwalifikowanych pracowników akademickich, ale także praktycy posiadający doświadczenie zawodowe związane z tematyką studiów. Dzięki temu słuchacze mogą zdobyć informacje bezpośrednio od źródła i otrzymać wskazówki przydatne w przyszłej pracy.

       

      1. Typ i tryb studiów:

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności możemy podzielić na:

      1. Poziom:

      2. Forma:

       

      2. Zdobywana wiedza i umiejętności

      Studenci kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności umożliwia studentom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy na stanowiskach związanych z żywnością. Mogą nauczyć się przechowywać i przetwarzać surowce oraz gotowe produkty spożywcze. W programie studiów mogą się pojawić zajęcia omawiające systemy zarządzania kontroli jakości. Słuchacze ćwiczą także często analizę toksykologiczną i instrumentalną żywności. Mogą poznać techniki oceny jakości produktów spożywczych oraz spróbować samemu wykonać takie badania. Na studiach można także zdobyć informacje na temat procesów technologicznych zachodzących w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Studenci mogą dowiedzieć się jakie środki chemiczne używane są do utrwalania i produkcji żywności. Podczas zajęć czasem są poruszane także tematy ekonomiczne. Wykładowcy mogą także podzielić się wiedzą na temat bezpiecznej dystrybucji produktów spożywczych.

      ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Studia na kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).

      JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU ANALIZA, BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Absolwenci kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności są przygotowaniu do pracy na różnych stanowiskach. Mogą szukać zatrudnienia m.in. w przedsiębiorstwach produkcyjnych czy handlowych przemysłu spożywczego i zajmować się oceną jakości produktów, i bezpieczeństwa żywności. Na absolwentów czekają stanowiska wymagające specjalistycznej wiedzy z zakresu przetwarzania, utrwalania i przechowywania produktów spożywczych. Inną możliwością jest także pełnienie funkcji związanych z dietetyką. Studia podyplomowe zwiększają również ogólne kompetencje i mogą umocnić pozycję absolwenta na rynku pracy.

      Możliwości zatrudnienia po ukończeniu kierunku analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności to m.in.:

      • specjalista ds. przetwarzania żywności
      • specjalista ds. przechowywania żywności
      • kontroler bezpieczeństwa żywności

      Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

      Filtrowanie
      Województwo
      Poziom studiów

      Komentarze (0)