Kierunek agro-unia realizowany jest w trybie niestacjonarnym. Program może być realizowany przez wykładowców uczelnianych i specjalistów z różnorodnych dziedzin, na co dzień pracujących lub współpracujących z agrobiznesem. Zajęcia mogą także prowadzić pracownicy administracji rządowej i samorządowej oraz instytucji, takich jak np. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa czy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W trakcie zajęć mogą być także wykorzystywane dodatkowe materiały dydaktyczne w postaci fizycznej lub elektronicznej, udostępnionej studentom przez uczelnię.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku agro-unia możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Studenci zdobywają szeroką wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej, a także poznają zasady i wymogi prowadzenia działalności rolnej. W programie mogą się także znaleźć podstawowe zagadnienia weterynaryjne i fitosanitarne. Studenci uczą się, jak dbać o bezpieczeństwo żywności i jak przechowywać płody rolne, żeby nie straciły na jakości. Podczas zajęć mogą także prześledzić standardy Dobrej Praktyki Produkcyjnej i poznać zasady HACCP. Mogą także zyskać wiedzę na temat systemów zarządzania jakością i dowiedzieć się jak je wykorzystać w praktyce.
Przykładowe przedmioty, które mogą być w programie kierunku agro-unia, to m.in.:
-
podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej
-
aktualne możliwości wykorzystania środków finansowych UE na rzecz rolnictwa i gospodarki żywnościowej
-
polityka regionalna
-
łańcuch produkcji żywności
W trakcie studiów studenci poznają prawne i ekonomiczne aspekty produkcji rolnej w kraju i Unii Europejskiej. Mogą otrzymać wiedzę na temat organizacji zajmujących się funduszami i uczą się jak otrzymać dofinansowanie na rozwój działalności. Poznają także działania pomocowe administracji rządowej i samorządowej w strukturach Unii Europejskiej. Wykładowcy mogą się także podzielić informacjami na temat systemów podatkowych i ubezpieczeniowych.