Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia inżynerskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym).
Żeby dostać się na studia na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: Studia magisterskie – kandydaci powinni posiadać co najmniej tytuł inżyniera na kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego.
szczegółowe wymagania na uczelniach
I stopnia i jednolite | II stopnia | Dodatkowa rekrutacja | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
Termin rekrutacji I stopnia: od 11.05.2020 do 19.08.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 11.05.2020 do 19.08.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: od 01.09.2020 do 02.10.2020 |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Termin rekrutacji I stopnia: od 06.06.2020 do 13.08.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 06.06.2020 do 13.08.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: od 22.09.2020 do 05.10.2020 |
Dowiedz się więcej |
Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".
Nic nie znaleziono
Program studiów i przedmioty
Czego nauczysz się w ramach tego kierunku? Przede wszystkim na zajęciach zostaną poruszone takie zagadnienia jak istniejące zagrożenia w przetwórstwie i produkcji, poznasz systemy zarządzania oraz normy i standardy certyfikacji żywności.
Dodatkowo zdobędziesz wiadomości z zakresu systemów produkcji żywności obowiązujących na świecie. Program studiów kładzie nacisk również na zajęcia praktyczne i odbywanie różnego rodzaju staży po to byś zdobył kompletną wiedzę pozwalającą Ci na dołączenie do grona ekspertów!
Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Pierwsza opcja będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademiach. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia to zdecyduj się na studia niestacjonarne.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Program nauczania na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będzie oscylował wokół nauk chemicznych i biologicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie kierunkowe.
Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będą mieli okazję uczęszczać na wiele ciekawych i rozwijających zajęć. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:
W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat poszczególnych składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Co więcej, poznasz przepisy prawa żywnościowego i nauczysz się stosować je w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Jako student poznasz także najnowsze trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw.
Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności wykształcisz wiele cennych kwalifikacji i umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Jako student nauczysz się zarządzania przedsiębiorstwem oraz procesem produkcyjnym i przetwórczym żywności.
Ponadto, dowiesz się więcej na temat obsługi systemów zarządzania jakością w branży spożywczej. Studenci będą także uczestniczyć w zajęciach terenowych czy praktykach, dzięki którym zdobędą cenne doświadczenie zawodowe.
Każdy z nas chciałby mieć pewność, że żywność, którą kupuje jest najwyższej jakości oraz nie była narażona na działanie czynników szkodliwych. Dlatego też powstała oferta studiów magisterskich na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności po to byś sam mógł sprawować kontrolę nad tym co trafia na sklepowe półki.
Zatem jeśli jesteś absolwentem kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego i chcesz mieć wpływ na jakość produktów spożywczych, to te studia są właśnie dla Ciebie!
5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i certyfikację żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI STUDIA NIESTACJONARNE
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia).
Studia pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają trzy i pół roku czyli siedem semestrów. Jeżeli natomiast zdecydujesz się na studia zaoczne, na naukę poświęcisz osiem semestrów. W obu przypadkach studia kończą się nadaniem tytułu inżyniera. Nauka na studiach drugiego stopnia zajmie Ci od półtora do dwóch lat, czyli trzy lub cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.
Czas trwania studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | stac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: 1,5 roku (magister) |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: 4 lata (inżynier) |
II stopnia: 2 lata (magister) |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na poszczególnych uczelniach
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
Przedmioty: biologia, chemia, fizyka i astronomia, język obcy, matematyka |
Dowiedz się więcej |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Przedmioty: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, język obcy, matematyka |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Orientacyjne limity miejsc na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | stac. |
I stopnia: 30 |
II stopnia: 30 |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: 24 |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Progi punktowe na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | stac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: zapytaj uczelnię |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej | |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Praca po studiach
Gdzie zatem będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności? Zatrudnienie znajdziesz w ośrodkach zajmujących się wystawianiem certyfikatów jakości, jak również w instytucjach badawczo-naukowych.
Jeśli uważasz, że praca naukowa nie jest dla Ciebie stworzona, to możesz pracować w służbach sanitarnych lub zakładach przetwórczych. Jeżeli chcesz mieć wpływ na proces wytwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę ten kierunek studiów w dalszym procesie kształcenia!
MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI