Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia - kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Każdy z nas chciałby mieć pewność, że żywność, którą kupuje jest najwyższej jakości oraz nie była narażona na działanie czynników szkodliwych. Dlatego też powstała oferta studiów magisterskich na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności po to byś sam mógł sprawować kontrolę nad tym co trafia na sklepowe półki. Zatem jeśli jesteś absolwentem kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego i chcesz mieć wpływ na jakość produktów spożywczych, to te studia są właśnie dla Ciebie!

 

Program studiów i przedmioty

Czego nauczysz się w ramach tego kierunku? Przede wszystkim na zajęciach zostaną poruszone takie zagadnienia jak istniejące zagrożenia w przetwórstwie i produkcji, poznasz systemy zarządzania oraz normy i standardy certyfikacji żywności. Dodatkowo zdobędziesz wiadomości z zakresu systemów produkcji żywności obowiązujących na świecie. Program studiów kładzie nacisk również na zajęcia praktyczne i odbywanie różnego rodzaju staży po to byś zdobył kompletną wiedzę pozwalającą Ci na dołączenie do grona ekspertów!

 

Praca po studiach

Gdzie zatem będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności? Zatrudnienie znajdziesz w ośrodkach zajmujących się wystawianiem certyfikatów jakości, jak również w instytucjach badawczo-naukowych. Jeśli uważasz, że praca naukowa nie jest dla Ciebie stworzona, to możesz pracować w służbach sanitarnych lub zakładach przetwórczych. Jeżeli chcesz mieć wpływ na proces wytwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę ten kierunek studiów w dalszym procesie kształcenia!

WAŻNE TEMATY

WYMAGANIA

Żeby dostać się na studia na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: Studia magisterskie – kandydaci powinni posiadać co najmniej tytuł inżyniera na kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • znajomości obowiązujących przepisów prawa żywnościowego
  • znajomości zagrożeń i ich eliminacji w procesie wytwarzania żywnościowego
  • certyfikacji żywności w Polsce i na świecie
  • prawidłowej oceny żywności pod kątem jej bezpieczeństwa
  • stosowania zasad budowania, uruchamiania i poprawiania systemów zarządzania jakością
  • planowania i wykorzystywania odpowiednich narzędzi w procesie przetwarzania żywności

Jak wyglądają studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Pierwsza opcja będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademiach. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia to zdecyduj się na studia niestacjonarne.

Program nauczania na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będzie oscylował wokół nauk chemicznych i biologicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie kierunkowe.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będą mieli okazję uczęszczać na wiele ciekawych i rozwijających zajęć. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:

  • zagrożenia w produkcji i przetwórstwie: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zbóż
  • normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności
  • identyfikowalność żywności i pasz

W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat poszczególnych składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Co więcej, poznasz przepisy prawa żywnościowego i nauczysz się stosować je w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Jako student poznasz także najnowsze trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw.

 

3. Nabywane umiejętności

Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności wykształcisz wiele cennych kwalifikacji i umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Jako student nauczysz się zarządzania przedsiębiorstwem oraz procesem produkcyjnym i przetwórczym żywności. Ponadto, dowiesz się więcej na temat obsługi systemów zarządzania jakością w branży spożywczej. Studenci będą także uczestniczyć w zajęciach terenowych czy praktykach, dzięki którym zdobędą cenne doświadczenie zawodowe.

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają trzy i pół roku czyli siedem semestrów. Jeżeli natomiast zdecydujesz się na studia zaoczne, na naukę poświęcisz osiem semestrów. W obu przypadkach studia kończą się nadaniem tytułu inżyniera. Nauka na studiach drugiego stopnia zajmie Ci dwa lata, czyli cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • specjalista do ds. kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
  • pracownik firm zajmujących się przetwórstwem spożywczym
  • pracownik instytucji badawczo – naukowych
  • pracownik służb sanitarnych
  • pracownik ośrodków badających żywność i wydających certyfikaty potwierdzające jej jakość

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)