1. Typ i tryb studiów
Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Pierwsza opcja będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademiach. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia to zdecyduj się na studia niestacjonarne.
Program nauczania na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będzie oscylował wokół nauk chemicznych i biologicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie kierunkowe.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będą mieli okazję uczęszczać na wiele ciekawych i rozwijających zajęć. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:
-
zagrożenia w produkcji i przetwórstwie: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zbóż
-
normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności
-
identyfikowalność żywności i pasz
W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat poszczególnych składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Co więcej, poznasz przepisy prawa żywnościowego i nauczysz się stosować je w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Jako student poznasz także najnowsze trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw.
3. Nabywane umiejętności
Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności wykształcisz wiele cennych kwalifikacji i umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Jako student nauczysz się zarządzania przedsiębiorstwem oraz procesem produkcyjnym i przetwórczym żywności.
Ponadto, dowiesz się więcej na temat obsługi systemów zarządzania jakością w branży spożywczej. Studenci będą także uczestniczyć w zajęciach terenowych czy praktykach, dzięki którym zdobędą cenne doświadczenie zawodowe.
4. Dla kogo ten kierunek
Każdy z nas chciałby mieć pewność, że żywność, którą kupuje jest najwyższej jakości oraz nie była narażona na działanie czynników szkodliwych. Dlatego też powstała oferta studiów magisterskich na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności po to byś sam mógł sprawować kontrolę nad tym co trafia na sklepowe półki.
Zatem jeśli jesteś absolwentem kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego i chcesz mieć wpływ na jakość produktów spożywczych, to te studia są właśnie dla Ciebie!
5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i certyfikację żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności: