Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możesz podjąć na 3 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 2 lata • 3,5 roku • 1,5 roku
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia inżynerskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności rozpocznie się 27 maja 2024 r. i potrwa do 19 lipca 2024 r. | bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możesz podjąć na 3 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - uczelnie >

Opis kierunku

Dziś jak najlepsza jakość żywności jest priorytetem. Wciąż potrzebni są więc nowi specjaliści, którzy będą posiadać rozbudowaną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz jej certyfikacji. W trakcie kształcenia studenci poznają zasady budowania i wdrażania systemów zarządzania jakością, które stosowane są w branży spożywczej.

 

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, matematyka, fizyka i astronomia, język obcy.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

 

Praca po studiach

Interdyscyplinarna wiedza i kwalifikacje studentów obejmować będą przepisy prawa żywnościowego, a także funkcjonowanie urzędowych nadzorów nad bezpieczeństwem żywności. Po zakończeniu nauki na absolwentów tego kierunku czekać będą stanowiska eksperckie w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa na każdym etapie procesu związanego z wytwarzaniem żywności.

WYMAGANIA

 

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności: 

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka,
  • język obcy,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Program studiów i przedmioty

Czego nauczysz się w ramach tego kierunku? Przede wszystkim na zajęciach zostaną poruszone takie zagadnienia jak istniejące zagrożenia w przetwórstwie i produkcji, poznasz systemy zarządzania oraz normy i standardy certyfikacji żywności.

Dodatkowo zdobędziesz wiadomości z zakresu systemów produkcji żywności obowiązujących na świecieProgram studiów kładzie nacisk również na zajęcia praktyczne i odbywanie różnego rodzaju staży po to byś zdobył kompletną wiedzę pozwalającą Ci na dołączenie do grona ekspertów!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • znajomości obowiązujących przepisów prawa żywnościowego
  • znajomości zagrożeń i ich eliminacji w procesie wytwarzania żywnościowego
  • certyfikacji żywności w Polsce i na świecie
  • prawidłowej oceny żywności pod kątem jej bezpieczeństwa
  • stosowania zasad budowania, uruchamiania i poprawiania systemów zarządzania jakością
  • planowania i wykorzystywania odpowiednich narzędzi w procesie przetwarzania żywności

Jak wyglądają studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Pierwsza opcja będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademiach. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia to zdecyduj się na studia niestacjonarne.

Program nauczania na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będzie oscylował wokół nauk chemicznych i biologicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie kierunkowe.

 

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będą mieli okazję uczęszczać na wiele ciekawych i rozwijających zajęć. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:

 

  • zagrożenia w produkcji i przetwórstwie: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zbóż
  • normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności
  • identyfikowalność żywności i pasz

 

W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat poszczególnych składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Co więcej, poznasz przepisy prawa żywnościowego i nauczysz się stosować je w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Jako student poznasz także najnowsze trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw.

 

3. Nabywane umiejętności

Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności wykształcisz wiele cennych kwalifikacji i umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Jako student nauczysz się zarządzania przedsiębiorstwem oraz procesem produkcyjnym i przetwórczym żywności.

Ponadto, dowiesz się więcej na temat obsługi systemów zarządzania jakością w branży spożywczej. Studenci będą także uczestniczyć w zajęciach terenowych czy praktykach, dzięki którym zdobędą cenne doświadczenie zawodowe.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Każdy z nas chciałby mieć pewność, że żywność, którą kupuje jest najwyższej jakości oraz nie była narażona na działanie czynników szkodliwych. Dlatego też powstała oferta studiów magisterskich na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności po to byś sam mógł sprawować kontrolę nad tym co trafia na sklepowe półki.

Zatem jeśli jesteś absolwentem kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego i chcesz mieć wpływ na jakość produktów spożywczych, to te studia są właśnie dla Ciebie!

 

5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i certyfikację żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia).

Studia pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają trzy i pół roku czyli siedem semestrów. Jeżeli natomiast zdecydujesz się na studia zaoczne, na naukę poświęcisz osiem semestrów. W obu przypadkach studia kończą się nadaniem tytułu inżyniera. Nauka na studiach drugiego stopnia zajmie Ci od półtora do dwóch lat, czyli trzy lub cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Praca po studiach

Gdzie zatem będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności? Zatrudnienie znajdziesz w ośrodkach zajmujących się wystawianiem certyfikatów jakości, jak również w instytucjach badawczo-naukowych.

Jeśli uważasz, że praca naukowa nie jest dla Ciebie stworzona, to możesz pracować w służbach sanitarnych lub zakładach przetwórczych. Jeżeli chcesz mieć wpływ na proces wytwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę ten kierunek studiów w dalszym procesie kształcenia!

 

Absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • specjalista do ds. kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
  • pracownik firm zajmujących się przetwórstwem spożywczym
  • pracownik instytucji badawczo – naukowych
  • pracownik służb sanitarnych
  • pracownik ośrodków badających żywność i wydających certyfikaty potwierdzające jej jakość

Poziom i forma studiów

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia I stopnia

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia II stopnia

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Filtrowanie
Województwo
Miasto
Poziom studiów
Forma studiów

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

  • ul. Pigonia 1, Rzeszów https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJM5haPPj6PEcRAXpvuNl9L0M https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d0984-uniwersytet-rzeszowski.jpg Uniwersytet Rzeszowski
  • Budynek Główny AWF w Krakowie Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie
  • ul. Kopernika 26, Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=akademia%20ignatianum https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/0b0ba-akademia-ignatianum.jpg Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • ul. Rakowicka 27, 31-510 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJoTuW7B5bFkcRCmmIk7KFjxI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/6ee41-ue-krakow-studia.jpg Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Łódź https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/c8c81-akademia-sztuk-pieknych-w-L.jpg Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi
  • ul. Ostrowskiego 22, 53-238 Wrocław https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJ-1e4NozBD0cRCFt8gAWtS5k https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/bfdcf-wsh-wroclaw.jpg Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych

Komentarze (0)