Studia podyplomowe na kierunku Żywienie kliniczne, zbiorowe oraz wspomaganie żywieniowe w aktywności ruchowej (w sporcie i rekreacji) to dwusemestralny proces kształcenia, który pozwala słuchaczom uzyskać kwalifikacje w zakresie poradnictwa dietetycznego, prowadzonego w różnych sektorach, w tym między innymi w: placówkach służby zdrowia oraz jednostkach współpracujących ze sportowcami.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Żywienie kliniczne, zbiorowe oraz wspomaganie żywieniowe w aktywności ruchowej (w sporcie i rekreacji) możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Słuchacze studiów podyplomowych na kierunku Żywienie kliniczne, zbiorowe oraz wspomaganie żywieniowe w aktywności ruchowej (w sporcie i rekreacji) poznają charakterystykę biochemiczną oraz funkcje fizjologiczne białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i hormonów, wpływ procesów patologicznych na metabolizm, trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych, zagadnienia fizjologii wysiłku, a także metody rozpoznawania osób z nieprawidłową masą ciała. Ponadto, zaznajamiają się z psychologicznymi oraz społecznymi i ekonomicznymi uwarunkowaniami zdrowia i choroby, zasadami żywienia klinicznego, mechanizmami dziedziczenia, składnikami pokarmowymi nietolerowanymi w danych jednostkach chorobowych, jak również zasadami postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania.
Nabywają umiejętności między innymi w zakresie: obliczania zapotrzebowania na energię oraz makroskładniki i mikroskładniki odżywcze, planowania jadłospisu w różnych jednostkach chorobowych i dla pacjentów w różnym wieku, przeprowadzania wywiadu żywieniowego, planowania diety sportowców, jak również ustalania wskazań do stosowania suplementów żywieniowych.
Przykładowe przedmioty dla kierunku Żywienie kliniczne, zbiorowe oraz wspomaganie żywieniowe w aktywności ruchowej (w sporcie i rekreacji):
-
patofizjologia przewodu pokarmowego
-
mikrobiologia i parazytologia
-
kliniczny zarys chorób z zaleceniami dietetycznymi
-
żywienie w sporcie
-
żywienie zbiorowe