DIETETYKA I PLANOWANIE ŻYWIENIA - STUDIA PODYPLOMOWE

DIETETYKA I PLANOWANIE ŻYWIENIA - STUDIA PODYPLOMOWE

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia możesz podjąć na 1 uczelni publicznej oraz 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie online

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
    Więcej filtrów
    Poziom studiów
    Forma studiów
    Czas trwania

      Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

      Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

      Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

      Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

      Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

      Gotowe

      Wyróżniony

      Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

      Dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe

      Studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.

      Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe
      Rok akademicki 2025/2026
      Forma studiów zjazdy, online
      Poziom studiów studia podyplomowe

      Uczelnie

      Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia możesz podjąć na 1 uczelni publicznej oraz 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie online | dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe - uczelnie >

      Studia możesz podjąć w trybie niestacjonarnym lub online.

      Dietetyka i planowanie żywienia to propozycja kształcenia podyplomowego, która adresowana jest do osób zainteresowanych zdobyciem szczegółowej wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych oraz żywienia człowieka chorego. Studia pozwalają zaznajomić się między innymi z: anatomią i fizjologią, żywnością dietetyczną i funkcjonalną oraz zasadami tworzenia programów żywnościowych dla osób indywidualnych i wybranych grup.

       

      Jakie wymagania rekrutacyjne?

      Dietetyka i planowanie żywienia to kierunek należący do oferty studiów podyplomowych. Studia podyplomowe przeznaczone są wyłącznie dla osób, które mają za sobą już pewien etap wyższej edukacji i mogą pochwalić się posiadaniem dyplomu ukończenia studiów licencjackich, inżynierskich lub magisterskich.

      *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych

       

      szczegółowe wymagania na uczelniach

      Jak wyglądają studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia?

      Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia to dwusemestralny proces kształcenia, którego program wprowadza w bogatą przestrzeń zagadnień, dotyczących w szczególności odpowiedniego planowania żywienia, ustalania diet i jadłospisów.

      1. Typ i tryb studiów:

      Studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia możemy podzielić na:

      1. Typ:

      2. Tryb:

      2. Zdobywana wiedza i umiejętności

      Słuchacze studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia poruszają się po zagadnieniach: anatomii i fizjologii, bromatologii, technologii produkcji żywności, przechowalnictwa żywności, prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego w różnych okresach rozwojowych i warunkach życia, technologii przygotowywania potraw, żywności dietetycznej i funkcjonalnej, bezpieczeństwa w higienie żywienia. Nabywają umiejętności w zakresie: tworzenia programów żywnościowych dla osób indywidualnych i wybranych grup, dokonywania oceny potrzeb żywnościowych różnych grup społecznych, kształtowania postaw związanych z promowaniem zdrowego trybu życia oraz prowadzenia zajęć profilaktyki zdrowotnej mających na celu poprawę zdrowia wśród dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych i seniorów.

      Przykładowe przedmioty dla kierunku Dietetyka i planowanie żywienia:

      • podstawy nauki o żywieniu
      • mikrobiologia
      • towaroznawstwo artykułów spożywczych
      • kliniczny zarys chorób
      • żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia

       

      Ile trwają studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia?

      Kształcenie na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia realizowane jest w ciągu dwóch semestrów, a zatem studia trwają 1 rok.

       

      Jaka praca po studiach na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia?

      Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia przygotowani są do pracy w poradniach dietetycznych, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe.

       

      Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

      Filtrowanie
      Województwo
      Poziom studiów

      Miasta, które oferują studia na kierunku DIETETYKA I PLANOWANIE ŻYWIENIA - STUDIA PODYPLOMOWE

      Komentarze (1)

      Kasia odpowiedz

      Dietetyka to bardzo ciekawy kierunek studiów. Nie dość nie aktualnie jest mnóstwo ofert pracy w tej dziedzinie to jeszcze bardzo dużo można wykorzystać wiedze w życiu prywatnym co jest ogromnym plusem. Ja ukończyłam na WSKZ już trzy kierunki związane właśnie z dietetyką i jestem bardzo zadowolona.