Zarządzanie i produkcja żywności

Zarządzanie i produkcja żywności

Zarządzanie i produkcja żywności – kierunek studiów

Studia na kierunku Zarządzanie i produkcja żywności są skoncentrowane na zrozumieniu całego łańcucha produkcji żywności, od uprawy i hodowli, przez procesy technologiczne, aż po zarządzanie dystrybucją i sprzedażą. Program kształcenia łączy elementy nauk rolniczych, technologii żywności oraz zarządzania, przygotowując studentów do pracy w różnych sektorach przemysłu spożywczego. Studenci zyskują wiedzę oraz umiejętności potrzebne do zarządzania procesami produkcji żywności oraz zapewnienia jej jakości. Uczą się, jak optymalizować procesy produkcji oraz zarządzać zasobami w sposób efektywny i zrównoważony.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku Zarządzanie i produkcja żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, geografia, język obcy, matematyka, WOS. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwenci mogą pracować jako menedżerowie produkcji w przemysłach spożywczych. Ich zadaniem będzie zarządzanie procesami produkcyjnymi, optymalizacja wydajności oraz nadzór nad pracownikami. Jako specjaliści do spraw kontroli jakości będą z kolei monitorować jakość produktów, wdrażać i utrzymywać systemy zarządzania jakością. Poza tym odnajdą się jako technolodzy żywności, którzy projektują i wdrażają nowe produkty żywnościowe. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet w Siedlcach

Uniwersytet w Siedlcach

Zarządzanie i produkcja żywności stopień: (I) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Zarządzanie i produkcja żywności – opis kierunku

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera). Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym.

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności rozpocznie się 26 maja 2025 r. i potrwa do 28 lipca 2025 r. | zarządzanie i produkcja żywności - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | zarządzanie i produkcja żywności - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Rekrutacja na studia na tym kierunku uwzględnia wyniki uzyskane na maturze z biologii, chemii, fizyki, geografii, języka obcego, matematyki i WOS-u.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Zarządzanie i produkcja żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności?

Kierunki studiów obejmujące tę tematykę oferują kompleksowe podejście do nauki o produkcji żywności, łącząc teorię z praktyką w zakresie technologii żywności, zarządzania procesami oraz zrównoważonego rozwoju. Program jest zaprojektowany tak, aby przygotować studentów do pracy w różnych obszarach przemysłu spożywczego.

Studenci uczą się rozumienia procesów biochemicznych zachodzących w żywności, roli mikroorganizmów w produkcji oraz konserwacji żywności. Omawiane są też praktyczne aspekty przetwarzania surowców rolnych na produkty spożywcze, nowoczesne technologie produkcyjne.

W programie uwzględniono też podstawy zarządzania przedsiębiorstwami spożywczymi, planowania strategicznego oraz analizy ekonomicznej. Studenci poznają także systemy zarządzania jakością, normy bezpieczeństwa żywności oraz audyty jakościowe.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

 

2. Tryb:

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Absolwenci potrafią tworzyć i optymalizować procesy produkcyjne, zarządzać przepływem materiałów i surowców. Rozumieją i doskonalą technologie produkcji, stosując nowoczesne narzędzia i metody w celu zwiększenia efektywności.

Wdrażają i zarządzają systemami jakości, przeprowadzają audyty jakościowe oraz kontrole bezpieczeństwa produktów. Wyróżniają ich też umiejętności planowania, realizacji i nadzoru nad projektami związanymi z produkcją i zarządzaniem żywnością.

Skutecznie zarządzają też zespołami, rozwijają talenty i motywują pracowników. Poza tym tworzą strategie rozwoju przedsiębiorstw spożywczych, analizę rynków i konkurencji.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności?

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności trwają 3,5 roku (studia inżynierskie).

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca po studiach na kierunku zarządzanie i produkcja żywności?

Absolwenci mogą pracować w roli menedżerów produkcji, którzy sprawują nadzór nad procesami produkcyjnymi, zarządzają zespołem produkcyjnym, optymalizują procesy i zapewniają zgodność z normami jakości.

W roli specjalistów do spraw jakości będą odpowiedzialni za kontrolę jakości produktów, przeprowadzanie audytów jakościowych oraz wdrażanie systemów zarządzania jakością. Odnajdą się też jako technolodzy żywności, którzy projektują i dbają o rozwój nowych produktów spożywczych.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku zarządzanie i produkcja żywności

  • menedżer produkcji,
  • specjalista do spraw jakości,
  • technolog żywności,
  • konsultant do spraw żywności i napojów,
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa żywności,
  • koordynator łańcucha dostaw.

Dzięki szerokim możliwościom rozwoju i różnorodności ról, absolwenci tych studiów mogą z powodzeniem realizować swoje kariery w dynamicznie rozwijającym się sektorze przemysłu spożywczego.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Zarządzanie i produkcja żywności studia niestacjonarne

Zarządzanie i produkcja żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Zarządzanie i produkcja żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki zarządzanie i marketing

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki zarządzanie i marketing - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów
Mba

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Zarządzanie i produkcja żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2025

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)