1. Typ i tryb studiów
Dietetyka i jakość żywności to kierunek, który obejmuje treści z zakresu nauk o zdrowiu, technologii żywności oraz żywienia, nauk z zakresu techniki, społeczeństwa oraz ekonomii.
Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Powyższy kierunek można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Wykłady oraz ćwiczenia prowadzone są w siedzibie Uczelni od poniedziałku do piątku. W przypadku studiów realizowanych w toku niestacjonarnym zajęcia mają formę weekendowych zjazdów. Godziny zajęć ustalone są w planie przygotowywanym na każdy semestr.
2. Program studiów i przedmioty
Program zajęć powstał jako odpowiedź na gwałtowne zmiany w wyniku przemian technologicznych świata. Uczestnicy realizują praktyczny program zajęć, który odnosi się do kwestii prawidłowego odżywiania, promocji zdrowia oraz technik przetwarzania żywności.
Ścieżka kształcenia obejmuje dwie specjalności do wyboru - dietetykę i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.
W programie studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności uwzględniono takie przedmioty, jak np.:
-
dietetyka i żywienie człowieka w różnych stanach fizjologicznych,
-
żywienia zbiorowego,
-
systemów jakości i bezpieczeństwa żywności,
-
biotechnologii, toksykologii oraz higieny żywności,
-
anatomii i fizjologii człowieka.
3. Nabywane umiejętności
W czasie studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności uczestnicy zdobywają wiedzę w zakresie technik produkcji potraw oraz metod ich przygotowywania zgodnie z wytycznymi konkretnych diet.
Wykorzystują odpowiednią aparaturę oraz sprzęt w celu wykonywania badań funkcjonalnych, laboratoryjnych oraz w ramach oceny żywienia i odżywienia. Znając treści zawarte w aktach prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności, identyfikują krytyczne aspekty kontroli, które są konieczne do nadzorowania procesu produkowania żywności na każdym jej etapie.
4. Dla kogo ten kierunek
Dietetyka i jakość żywności to studia przeznaczane dla osób zainteresowanych tematyką nauk o zdrowiu, technologii żywności oraz żywienia. To też idealna propozycja dla kandydatów, którzy chcą rozszerzyć swoją wiedzę w ramach dietetyki oraz wpływu odżywienia na kondycję organizmu.
5. Gdzie studiować dietetyka i jakość żywności
Popularne uczelnie, na których można studiować kierunek dietetyka i jakość żywności: