Dietetyka i jakość żywności

Dietetyka i jakość żywności

Dietetyka i jakość żywności – kierunek studiów

Studia realizowane w ramach kierunku dietetyka i jakość żywności to unikalna ścieżka dydaktyczna, która obejmuje nie tylko zagadnienia w zakresie prawidłowego odżywiania się czy promocji zdrowia, ale jest odpowiedzią na wyzwania związane z gwałtownymi przemianami technologicznymi we współczesnym świecie.

W ramach rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku dietetyka i jakość żywności weryfikowany jest wynik uzyskany na świadectwie maturalnym m.in. z języka polskiego, biologii czy chemii. Rekrutacja na studia może wiązać się z dodatkowymi opłatami. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Po ukończeniu studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności absolwenci zyskują przygotowanie do podjęcia pracy w roli specjalistów z zakresu dietetyki, doradztwa oraz edukacji w ramach żywienia. Odnajdą się w jednostkach odpowiedzialnych za żywienie czy produkcję potraw. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Dietetyka i jakość żywności stopień: (I) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka i jakość żywności

Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Dietetyka i jakość żywności – opis kierunku

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności to studia licencjackie, których program kształcenia trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | dietetyka i jakość żywności - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

W trakcie rekrutacji weryfikuje się wyniki, jakie kandydat uzyskał z takich przedmiotów maturalnych, jak np.:

  • język polski,
  • chemia,
  • biologia,
  • fizyka,
  • matematyka,
  • informatyka.

Kierunki studiów, do których zaliczana jest dietetyka i jakość żywności wiążą się także z koniecznością uiszczenia dodatkowych opłat – np. wpisowego.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Dietetyka i jakość żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując dietetyka i jakość żywności

Program studiów i przedmioty

W trakcie studiów na tym kierunku uczestnicy uczą się na temat zasad dietetyki, doradztwa żywieniowego oraz promowania prawidłowego sposobu odżywiania się. Wśród przykładowych przedmiotów ujętych w siatce dydaktycznej, uwzględniono m.in. zagadnienia z zakresu psychologii oraz psychodietetyki czy najnowszych technik przetwarzania surowców spożywczych.

Student ma do wyboru jedną z dostępnych specjalności – dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Kształcenie stanowi połączenie aktualnych potrzeb społeczeństwa w ramach promocji zdrowia, a także wyzwań, jakie są stawiane przez szybkie przemiany technologiczne świata.

 

Absolwent będzie posiadać wiedzę z zakresu:

  • technologii żywności i żywienia,
  • profilaktyki zdrowia w żywieniu indywidualnym i grupowym,
  • technik oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia pojedynczych pacjentów oraz grup społecznych,
  • analizowania żywności pod względem fizykochemicznym, sensorycznym, mikrobiologicznym,
  • wspomagania suplementacją.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka i jakość żywności?

1. Typ i tryb studiów

Dietetyka i jakość żywności to kierunek, który obejmuje treści z zakresu nauk o zdrowiu, technologii żywności oraz żywienia, nauk z zakresu techniki, społeczeństwa oraz ekonomii.

 

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Powyższy kierunek można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Wykłady oraz ćwiczenia prowadzone są w siedzibie Uczelni od poniedziałku do piątku. W przypadku studiów realizowanych w toku niestacjonarnym zajęcia mają formę weekendowych zjazdów. Godziny zajęć ustalone są w planie przygotowywanym na każdy semestr.

 

2. Program studiów i przedmioty

Program zajęć powstał jako odpowiedź na gwałtowne zmiany w wyniku przemian technologicznych świata. Uczestnicy realizują praktyczny program zajęć, który odnosi się do kwestii prawidłowego odżywiania, promocji zdrowia oraz technik przetwarzania żywności.

Ścieżka kształcenia obejmuje dwie specjalności do wyboru - dietetykę i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.

W programie studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności uwzględniono takie przedmioty, jak np.:

  • dietetyka i żywienie człowieka w różnych stanach fizjologicznych,
  • żywienia zbiorowego,
  • systemów jakości i bezpieczeństwa żywności,
  • biotechnologii, toksykologii oraz higieny żywności,
  • anatomii i fizjologii człowieka.

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności uczestnicy zdobywają wiedzę w zakresie technik produkcji potraw oraz metod ich przygotowywania zgodnie z wytycznymi konkretnych diet.

Wykorzystują odpowiednią aparaturę oraz sprzęt w celu wykonywania badań funkcjonalnych, laboratoryjnych oraz w ramach oceny żywienia i odżywienia. Znając treści zawarte w aktach prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności, identyfikują krytyczne aspekty kontroli, które są konieczne do nadzorowania procesu produkowania żywności na każdym jej etapie.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Dietetyka i jakość żywności to studia przeznaczane dla osób zainteresowanych tematyką nauk o zdrowiu, technologii żywności oraz żywienia. To też idealna propozycja dla kandydatów, którzy chcą rozszerzyć swoją wiedzę w ramach dietetyki oraz wpływu odżywienia na kondycję organizmu.

 

5. Gdzie studiować dietetyka i jakość żywności

Popularne uczelnie, na których można studiować kierunek dietetyka i jakość żywności:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności trwają 3 lata (studia I stopnia).

Kierunek studiów dietetyka i jakość żywności realizowany jest wyłącznie na pierwszym stopniu w trakcie 3 lat. Po ukończeniu studiów oraz obronie pracy dyplomowej uzyskuje się tytuł licencjata.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku dietetyka i jakość żywności

Praca po studiach

Absolwenci kierunku studiów dietetyka i jakość żywności są przygotowani do pracy w zakładach żywienia dla większych zbiorowości, o charakterze publicznym oraz niepublicznym.

Mogą także prowadzić własną działalność w zakresie doradztwa żywieniowego, edukacji żywieniowej. Odnajdą się też w pracy w zakładach, które dostarczają żywność do różnych Klientów (catering).

 

Absolwent kierunku dietetyka i jakość żywności znajdzie zatrudnienie m.in. jako

  • doradca żywieniowy,
  • dietetyk,
  • edukator żywieniowy,
  • specjalista do spraw produkcji żywności i jej bezpieczeństwa.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i jakość żywności studia niestacjonarne

Dietetyka i jakość żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i jakość żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka i jakość żywności

Filtrowanie
Województwo
Miasto
Poziom studiów
Forma studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Dietetyka i jakość żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (1)

Danielnoips odpowiedz

Fine news for all us