Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Dodaj do ulubionych

Produkcja i bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym, wieczorowym).

 

WYMAGANIA REKRUTACYJNE

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie

Jednostka prowadząca

Produkcja i bezpieczeństwo żywności stopień: (I)
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Produkcja i bezpieczeństwo żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI STUDIA I STOPNIA

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując produkcję i bezpieczeństwo żywności?

Program studiów i przedmioty

Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakie umiejętności będą Twoją mocną stroną jako absolwent tego kierunku? Produkcja i bezpieczeństwo żywności to dziedzina, która wyspecjalizuje Cię jako eksperta przede wszystkim w zakresie produkcji i przetwarzania żywności.

Zdobędziesz wiedzę, która pozwoli Ci swobodnie manipulować innowacyjnymi technologiami w perspektywie doboru odpowiedniego sprzętu, aby zapewnić ciągłość i brak jakichkolwiek uchybień w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dowiesz się, jak najlepiej oceniać surowce żywnościowe i jakie mechanizmy ułatwiają ten proces.

Poznasz system organizacji procesu produkcji żywności, jak zarządzać przedsiębiorstwami, które działają w obszarze produkcji. Ponadto przekonasz się, które systemy gwarantują bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i w jaki sposób należy przestrzegać prawa żywnościowego.
 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • produkcji i przetwarzania żywności
  • zastosowania odpowiednich technologii w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
  • oceny jakości produktów żywieniowych
  • sprawnej organizacji procesu produkcji żywności
  • zarządzania przedsiębiorstwami zajmującymi się przetwórstwem żywieniowym
  • teorii prawa żywnościowego
  • systemów odpowiadających za bezpieczeństwo w procesie produkcji żywności

Jak wyglądają studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności?

Jednym z największych priorytetów sektora żywnościowego w kraju jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów, włączając w to przede wszystkim kontrolę prawidłowości całego procesu produkcji żywieniowej.

Dla zachowania równowagi w branży najistotniejsze jest bezpieczeństwo całego łańcucha spożywczego od samej hodowli/uprawy, przez produkcję aż po konsumpcję.

Jak zatem zoptymalizować procesy produkcji żywności zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach, zajmujących się przetwórstwem? Na czym polega prawo żywnościowe i jakie kwestie porusza? W jakim celu kontroluje się procesy produkcji żywności?

Aspekt żywienia i całość procesów produkcji żywności w zakresie bezpieczeństwa to nie tylko część sektora gospodarczego, ale także istotny element europejskiej polityki rozwoju, polityki zdrowotnej, jak również polityki edukacyjnej.

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek produkcja i bezpieczeństwo żywności jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym jak i niestacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia. Jeżeli wybierzesz tryb studiów niestacjonarnych, zajęcia odbywać się będą w wybrane weekendy semestru.

Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk o zdrowiu oraz nauk technicznych.

 

Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

W czasie studiów na powyższym kierunku rozwiniesz swoją dotychczasową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, rolniczych, ekonomicznych czy nauk o zdrowiu i żywieniu. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów, powiązanych z powyższymi zagadnieniami, między innymi takich jak:

  • Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów w produkcji żywności
  • Trendy w produkcji żywności
  • Komputerowe wspomaganie systemów zarządzania jakością

Program nauczania zakłada także realizacje obieralnych bloków specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych, wybranych uczelni wyższych.

 

3. Nabywane umiejętności

Jako student kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją surowców i żywności.

Ponadto rozwiniesz kompetencje z zakresu zarządzania produkcją i zespołem pracowników. Integralną część studiów będą stanowić praktyki, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Jeśli interesujesz się tym, jak przebiegają procesy produkcji żywności, zależy Ci na promowaniu zdrowych produktów i bliskie Ci są założenia unijne na linii produkcja-konsumpcja żywności, studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to opcja doskonała dla Ciebie.

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności?

Praca po studiach

Jakie perspektywy zawodowe będą w Twoim zasięgu? Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to świetny wybór, aby móc realnie wpłynąć na rynek żywieniowy i podjąć zatrudnienie na wielu dedykowanych stanowiskach.

Możesz z łatwością znaleźć pracę w sektorze kontroli jakości i oceniać stan poszczególnych procesów w produkcji żywności. Ponadto Twoje kompetencje pozwolą Ci zrealizować się na polu wzorowej organizacji procesu produkcji żywności oraz jej dystrybucji w ramach własnej działalności gospodarczej.

Co więcej, jako absolwent produkcji i bezpieczeństwa żywności możesz zarządzać przedsiębiorstwami, które zajmują się przetwórstwem żywieniowym, implementować wykładnie prawa żywnościowego i monitorować jego działanie w obszarze funkcjonowania konkretnych przedsiębiorstw.

 

Absolwent kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • pracownik ośrodków badawczo-rozwojowych
  • pracownik laboratorium
  • kontroler jakości bezpieczeństwa w sektorze spożywczym
  • doradztwie i audycie łańcucha żywnościowego
  • pracownik administracji rządowej i samorządowej
  • własna działalność gospodarcza w aspekcie produkcji i dystrybucji żywności
  • przetwórstwie i obrocie surowcami żywnościowymi

Zobacz inne kierunki Ochrona i bezpieczeństwo

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)