Zarządzanie jakością i analiza żywności

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Dodaj do ulubionych

Zarządzanie jakością i analiza żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności
Rok akademicki 2022/2023
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności rozpocznie się 1 maja 2022 r. i potrwa do 30 września 2022 r. | zarządzanie jakością i analiza żywności - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia na kierunku lub specjalności zarządzanie jakością i analiza żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | zarządzanie jakością i analiza żywności - uczelnie >

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności w roku akademickim 2022/2023 najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, język obcy, język polski, matematyka.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka,
  • język obcy,
  • język polski,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Poziom studiów
Forma studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Zarządzanie jakością i analiza żywności stopień: (I)  (II), czas trwania: 1,5 roku • 3,5 roku
tryb: stacjonarne

Zarządzanie jakością i analiza żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i tryb studiów

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Zarządzanie jakością i analiza żywności

Program studiów i przedmioty

Plan studiów obejmuje zajęcia zarówno teoretyczne jak i praktyczne. W ramach tego kierunku nauczysz się dokonywać prawidłowej i rzetelnej oceny jakości produktów spożywczych. Oprócz tego będziesz potrafił identyfikować potencjalne zagrożenia w procesie przetwórstwa żywności.

Uczęszczając na zajęcia zdobędziesz wiedzę dotyczącą technologii obecnie wykorzystywanej w zakładach, efektywnych sposobów zarządzania firmą oraz prawnych aspektów produkcji produktów spożywczych. Dzięki różnorodności form zajęć oraz ich tematyki, nabędziesz niezbędnych umiejętności i wiadomości, które pozwolą Ci postawić pierwsze kroki na drodze do wymarzonej kariery!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • dysponowania podstawowymi zagadnieniami z obszaru chemii, biologii, matematyki, fizyki
  • rozumienia zasad przeprowadzania analizy żywności
  • znajomości metod wykorzystywanych w procesie produkcji i analizy żywności
  • identyfikowania czynników zagrażających jakości żywności
  • stosowania metod informatycznych w celu dokonania analizy
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jak wyglądają studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Osoby, które aplikują na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności zdobędą wszechstronne wykształcenie techniczne i chemiczne.

Powyższe studia są dostępne jedynie w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienną obecność na uczelni i pełne poświęcenie się nauce.

 

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

2. Program studiów i przedmioty

Ze względu na złożony charakter studiów na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności, studenci zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu nauk technicznych, biologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Ponadto dowiedzą się więcej na temat biochemii, mikrobiologii czy chemii żywności. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych zajęć odpowiadających powyższej tematyce. Oto wybrane z nich:

  • Chemia ogólna i nieorganiczna
  • Podstawy produkcji roślinnej
  • Statystyka matematyczna
  • Chemia żywności

 

3. Nabywane umiejętności

Studenci powyższego kierunku, oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczą się analizy jakości produktów spożywczych oraz zarządzania jakością produkcji.

Ponadto dowiedzą się w jaki sposób wdrażać działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa w produkcji i przetwarzaniu żywności. Studenci rozwiną również zdolności z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości, niezbędne do założenia własnej działalności gospodarczej.

 

4. Dla kogo ten kierunek

W dzisiejszych czasach trend na zdrową żywność nadal się rozwija i zdobywa coraz więcej zwolenników. Nie ma co się dziwić takiej sytuacji, ponieważ każdy z nas chciałby, żeby na jego stół trafiały tylko najlepsze produkty.

Zatem jeśli zaliczasz się do osób, które lubią wiedzieć co kupują i chciałbyś mieć swój udział w procesie przetwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności przy podejmowaniu decyzji odnośnie dalszej edukacji!

 

5. Gdzie studiować Zarządzanie jakością i analizę żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Zarządzanie jakością i analiza żywności:

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów i zakończą się nadaniem tytułu inżyniera. Osoby, które zdecydują się na wybór studiów drugiego stopnia, na naukę poświęcą półtora roku, czyli trzy semestry. Po upływie tego czasu i obronie pracy dyplomowej zdobędą tytuł magistra.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności

Praca po studiach

Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności? Po ich ukończeniu nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w różnego rodzaju zakładach przetwórstwa żywności.

Jeżeli interesuje Cię bardziej naukowa praca to stanowisko w instytucjach naukowo – badawczych jest dobrym rozwiązaniem. Jakie jeszcze perspektywy zawodowe masz przed sobą? Jako absolwent możesz podjąć pracę również w laboratoriach kontrolnych, diagnostycznych lub analitycznych.

Jak sam zdążyłeś zauważyć, możliwości jest naprawdę wiele i są one zróżnicowane, zatem jeśli na początku opisu miałeś jakiekolwiek wątpliwości to z pewnością zostały dawno rozwiane , ponieważ studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to naprawdę świetny wybór dotyczący dalszego kształcenia!

 
Absolwent kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik zakładów przetwórstwa żywności
  • pracownik ośrodków naukowo – badawczych
  • pracownik laboratoriów diagnostycznych, analitycznych i kontrolnych
  • pracownik zakładów przemysłowych

Zobacz inne kierunki Żywienie i żywność - podyplomowe

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)

Popularne

studia

matura 2022

 

Teraz najważniejsze

wyniki matur 2022

matura poprawkowa 2022

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia