Zarządzanie jakością i analiza żywności

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Dodaj do ulubionych

Zarządzanie jakością i analiza żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym)

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: język polski, język obcy nowożytny, biologia, chemia, matematyka, fizyka

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Jednostka prowadząca

Zarządzanie jakością i analiza żywności stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.05.2021
do 14.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.08.2021
do 21.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.08.2021
do 24.09.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.08.2021
do 24.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Żywienie i żywność

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Zarządzanie jakością i analiza żywności

Program studiów i przedmioty

Plan studiów obejmuje zajęcia zarówno teoretyczne jak i praktyczne. W ramach tego kierunku nauczysz się dokonywać prawidłowej i rzetelnej oceny jakości produktów spożywczych. Oprócz tego będziesz potrafił identyfikować potencjalne zagrożenia w procesie przetwórstwa żywności.

Uczęszczając na zajęcia zdobędziesz wiedzę dotyczącą technologii obecnie wykorzystywanej w zakładach, efektywnych sposobów zarządzania firmą oraz prawnych aspektów produkcji produktów spożywczych. Dzięki różnorodności form zajęć oraz ich tematyki, nabędziesz niezbędnych umiejętności i wiadomości, które pozwolą Ci postawić pierwsze kroki na drodze do wymarzonej kariery!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • dysponowania podstawowymi zagadnieniami z obszaru chemii, biologii, matematyki, fizyki
  • rozumienia zasad przeprowadzania analizy żywności
  • znajomości metod wykorzystywanych w procesie produkcji i analizy żywności
  • identyfikowania czynników zagrażających jakości żywności
  • stosowania metod informatycznych w celu dokonania analizy
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jak wyglądają studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Osoby, które aplikują na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności zdobędą wszechstronne wykształcenie techniczne i chemiczne.

Powyższe studia są dostępne jedynie w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienną obecność na uczelni i pełne poświęcenie się nauce.

 

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

2. Program studiów i przedmioty

Ze względu na złożony charakter studiów na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności, studenci zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu nauk technicznych, biologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Ponadto dowiedzą się więcej na temat biochemii, mikrobiologii czy chemii żywności. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych zajęć odpowiadających powyższej tematyce. Oto wybrane z nich:

  • Chemia ogólna i nieorganiczna
  • Podstawy produkcji roślinnej
  • Statystyka matematyczna
  • Chemia żywności

 

3. Nabywane umiejętności

Studenci powyższego kierunku, oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczą się analizy jakości produktów spożywczych oraz zarządzania jakością produkcji.

Ponadto dowiedzą się w jaki sposób wdrażać działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa w produkcji i przetwarzaniu żywności. Studenci rozwiną również zdolności z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości, niezbędne do założenia własnej działalności gospodarczej.

 

4. Dla kogo ten kierunek

W dzisiejszych czasach trend na zdrową żywność nadal się rozwija i zdobywa coraz więcej zwolenników. Nie ma co się dziwić takiej sytuacji, ponieważ każdy z nas chciałby, żeby na jego stół trafiały tylko najlepsze produkty.

Zatem jeśli zaliczasz się do osób, które lubią wiedzieć co kupują i chciałbyś mieć swój udział w procesie przetwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności przy podejmowaniu decyzji odnośnie dalszej edukacji!

 

5. Gdzie studiować Zarządzanie jakością i analizę żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Zarządzanie jakością i analiza żywności:

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów i zakończą się nadaniem tytułu inżyniera. Osoby, które zdecydują się na wybór studiów drugiego stopnia, na naukę poświęcą półtora roku, czyli trzy semestry. Po upływie tego czasu i obronie pracy dyplomowej zdobędą tytuł magistra.

Czas trwania studiów na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
1,5 roku
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka, język obcy, język polski, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
64
II stopnia:
64
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności

Praca po studiach

Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności? Po ich ukończeniu nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w różnego rodzaju zakładach przetwórstwa żywności.

Jeżeli interesuje Cię bardziej naukowa praca to stanowisko w instytucjach naukowo – badawczych jest dobrym rozwiązaniem. Jakie jeszcze perspektywy zawodowe masz przed sobą? Jako absolwent możesz podjąć pracę również w laboratoriach kontrolnych, diagnostycznych lub analitycznych.

Jak sam zdążyłeś zauważyć, możliwości jest naprawdę wiele i są one zróżnicowane, zatem jeśli na początku opisu miałeś jakiekolwiek wątpliwości to z pewnością zostały dawno rozwiane , ponieważ studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to naprawdę świetny wybór dotyczący dalszego kształcenia!

 
Absolwent kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik zakładów przetwórstwa żywności
  • pracownik ośrodków naukowo – badawczych
  • pracownik laboratoriów diagnostycznych, analitycznych i kontrolnych
  • pracownik zakładów przemysłowych

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)