1. Typ i tryb studiów
	Kierunek chemia i technologia żywności można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym, co w praktyce oznacza, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnej uczelni. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą w pełni poświęcić się nauce i zdobywaniu wykształcenia.
	 
	Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:
	1. Poziom:
	 
	2. Forma:
	 
	Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą kompleksowe wykształcenie z obszaru nauk chemicznych i ścisłych.
	 
	2. Program studiów i przedmioty
	W czasie studiów na kierunku chemia i technologia żywności zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych i technicznych.
	Ponadto, zapoznasz się z takimi zagadnieniami jak analityka żywności oraz dowiesz się więcej o specyfikę branży spożywczej.
	W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:
	 
	- 
		Podstawy biologii
- 
		Analiza Instrumentalna
- 
		Podstawy chemii analitycznej
- 
		Podstawy technologii tłuszczów
	 
	3. Nabywane umiejętności
	Ze względu na praktyczny charakter studiów na kierunku chemia i technologia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej.
	Przede wszystkim, nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów i tłuszczów. 
	Ponadto, dowiesz się w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności. Studenci poznają również nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.
	 
	4. Dla kogo ten kierunek
	Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!
	 
	5. Gdzie studiować chemię i technologię żywności
	Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek chemia i technologia żywności: