Chemia i technologia żywności

Chemia i technologia żywności

Chemia i technologia żywności studia - kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!

 

Program studiów i przedmioty

Czego się nauczysz w ramach zajęć? Program studiów obejmuje zagadnienia z chemii, fizyki, biologii oraz biochemii. Zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów. Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się również z programami do opracowywania uzyskanych wyników i prawidłowego ich analizowania . Oprócz tego w ramach programu zostaną poruszone zagadnienia z dietetyki oraz technologii cukrów i tłuszczy. Ogromną zaletą tego kierunku jest duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, a co za tym idzie, zyskiwanie cennego doświadczenia. Dzięki przekazywanej wiedzy, zdobędziesz wszechstronne przygotowanie do wyzwań jakie czekają na Ciebie w przyszłej pracy zawodowej oraz staniesz się ekspertem w swojej dziedzinie!

 

Praca po studiach

Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent kierunku Chemia i technologia żywności? Zatrudnienie znajdziesz przede wszystkim w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych. Zdobyte kompetencje pozwolą Ci również na podjęcie pracy w zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych. Możliwości rozwoju zawodowego jakie daje Ci ukończenie tych studiów są szerokie, dlatego zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę kierunek Chemia i technologia żywności przy wyborze swojej dalszej drogi kształcenia!

WAŻNE TEMATY

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunek chemia i technologia żywności , na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: biologia, chemia, fizyka, fizyka z astronomią, informatyka, matematyka

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Chemiczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Chemię i technologię żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • znajomości terminologii z zakresu chemii, fizyki, biochemii, ekologii i ochrony środowiska oraz statystyki
  • znajomości programów służących do opracowywania i analizowania danych
  • przepisów i norm dotyczących higieny i bezpieczeństwa w zakładach przetwórczych, laboratoriach
  • samodzielnego planowania i przeprowadzania eksperymentów
  • obsługiwania urządzeń kontrolno – pomiarowych oraz analizowania jakości żywności na podstawie uzyskanych wyników
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jak wyglądają studia na kierunku chemia i technologia żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek chemia i technologia żywności można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym, co w praktyce oznacza, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnej uczelni. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą w pełni poświęcić się nauce i zdobywaniu wykształcenia.

Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą kompleksowe wykształcenie z obszaru nauk chemicznych i ścisłych.

 

2. Program studiów i przedmioty

W czasie studiów na kierunku chemia i technologia żywności zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych i technicznych. Ponadto, zapoznasz się z takimi zagadnieniami jak analityka żywności oraz dowiesz się więcej o specyfikę branży spożywczej. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:

  • Podstawy chemii analitycznej
  • Analiza Instrumentalna
  • Podstawy technologii tłuszczów

 

3. Nabywane umiejętności

Ze względu na praktyczny charakter studiów na kierunku chemia i technologia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Przede wszystkim, nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów i tłuszczów. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności. Studenci poznają również nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia pierwszego stopnia na kierunku chemia i technologia żywności będą trwały trzy lata, czyli sześć semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł licencjata.

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI STUDIA I STOPNIA

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Chemia i technologia żywności

Absolwent kierunku Chemia i technologia żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik przedsiębiorstw przetwórczych
  • pracownik firm chemicznych
  • pracownik zakładów zajmujących się kontrolą żywności
  • pracownik przedsiębiorstw z sektora biotechnologicznego

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)