1. Typ i tryb studiów
Kierunek chemia i technologia żywności można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym, co w praktyce oznacza, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnej uczelni. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą w pełni poświęcić się nauce i zdobywaniu wykształcenia.
Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą kompleksowe wykształcenie z obszaru nauk chemicznych i ścisłych.
2. Program studiów i przedmioty
W czasie studiów na kierunku chemia i technologia żywności zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych i technicznych.
Ponadto, zapoznasz się z takimi zagadnieniami jak analityka żywności oraz dowiesz się więcej o specyfikę branży spożywczej.
W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:
-
Podstawy chemii analitycznej
-
Analiza Instrumentalna
-
Podstawy technologii tłuszczów
3. Nabywane umiejętności
Ze względu na praktyczny charakter studiów na kierunku chemia i technologia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej.
Przede wszystkim, nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów i tłuszczów.
Ponadto, dowiesz się w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności. Studenci poznają również nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.
4. Dla kogo ten kierunek
Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!
5. Gdzie studiować chemię i technologię żywności
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek chemia i technologia żywności: