Chemia i technologia żywności

Chemia i technologia żywności

Studia na kierunku chemia i technologia żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Chemia i technologia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne

Chemia i technologia żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku chemia i technologia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku chemia i technologia żywności
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku chemia i technologia żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | chemia i technologia żywności - uczelnie >

Opis kierunku

Chemia i technologia żywności to kierunek, który cechuje interdyscyplinarna formuła. Studenci uzyskują wszechstronną wiedzę z pogranicza nauk chemicznych i inżynierskich, które ściśle związane są z technologią żywności. Program kształcenia tego kierunku umożliwia zdobycie praktycznych kompetencji zawodowych, które oparte są na stabilnych podstawach teoretycznych z chemii żywności oraz procesów technologicznych.

 

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku chemia i technologia żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka i astronomia, fizyka, informatyka, matematyka.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

 

Praca po studiach

Studenci uczą się wykonywania podstawowych analiz chemicznych oraz uczą się organizowania i produkowania cukrów czy tłuszczów. W trakcie nauki poznają również zasady funkcjonowania rynku żywności. Po zakończeniu kształcenia absolwenci mogą ubiegać się o zatrudnienie w przemyśle spożywczym, a także w laboratoriach, które zajmują się między innymi kontrolą jakości produktów spożywczych.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

 

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku chemia i technologia żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka i astronomia,
  • fizyka,
  • informatyka,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Chemia i technologia żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Chemię i technologię żywności

Program studiów i przedmioty

Czego się nauczysz w ramach zajęć? Program studiów obejmuje zagadnienia z chemii, fizyki, biologii oraz biochemii. Zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów.

Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się również z programami do opracowywania uzyskanych wyników i prawidłowego ich analizowania. Oprócz tego w ramach programu zostaną poruszone zagadnienia z dietetyki oraz technologii cukrów i tłuszczy.

Ogromną zaletą tego kierunku jest duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, a co za tym idzie, zyskiwanie cennego doświadczenia.

Dzięki przekazywanej wiedzy, zdobędziesz wszechstronne przygotowanie do wyzwań jakie czekają na Ciebie w przyszłej pracy zawodowej oraz staniesz się ekspertem w swojej dziedzinie!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • znajomości terminologii z zakresu chemii, fizyki, biochemii, ekologii i ochrony środowiska oraz statystyki
  • znajomości programów służących do opracowywania i analizowania danych
  • przepisów i norm dotyczących higieny i bezpieczeństwa w zakładach przetwórczych, laboratoriach
  • samodzielnego planowania i przeprowadzania eksperymentów
  • obsługiwania urządzeń kontrolno – pomiarowych oraz analizowania jakości żywności na podstawie uzyskanych wyników
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jak wyglądają studia na kierunku chemia i technologia żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek chemia i technologia żywności można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym, co w praktyce oznacza, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnej uczelni. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą w pełni poświęcić się nauce i zdobywaniu wykształcenia.

 

Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą kompleksowe wykształcenie z obszaru nauk chemicznych i ścisłych.

 

2. Program studiów i przedmioty

W czasie studiów na kierunku chemia i technologia żywności zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych i technicznych.

Ponadto, zapoznasz się z takimi zagadnieniami jak analityka żywności oraz dowiesz się więcej o specyfikę branży spożywczej.

W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:

 

  • Podstawy chemii analitycznej
  • Analiza Instrumentalna
  • Podstawy technologii tłuszczów

 

3. Nabywane umiejętności

Ze względu na praktyczny charakter studiów na kierunku chemia i technologia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej.

Przede wszystkim, nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów i tłuszczów.

Ponadto, dowiesz się w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności. Studenci poznają również nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!

 

5. Gdzie studiować chemię i technologię żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek chemia i technologia żywności:

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku chemia i technologia żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku chemia i technologia żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł inżyniera.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Chemia i technologia żywności

Praca po studiach

Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent kierunku Chemia i technologia żywności? Zatrudnienie znajdziesz przede wszystkim w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych.

Zdobyte kompetencje pozwolą Ci również na podjęcie pracy w zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych.

Możliwości rozwoju zawodowego jakie daje Ci ukończenie tych studiów są szerokie, dlatego zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę kierunek Chemia i technologia żywności przy wyborze swojej dalszej drogi kształcenia!

 

Absolwent kierunku Chemia i technologia żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik przedsiębiorstw przetwórczych
  • pracownik firm chemicznych
  • pracownik zakładów zajmujących się kontrolą żywności
  • pracownik przedsiębiorstw z sektora biotechnologicznego

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Chemia i technologia żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Chemia i technologia żywności studia I stopnia

Zobacz inne kierunki chemiczne

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Zobacz inne kierunki chemiczne - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Miasta, które oferują studia na kierunku Chemia i technologia żywności

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

  • Drzwi otwarte Akademia Muzyczna im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku
  • Dzień Otwarty Wydziału Prawa i Administracji UŁ https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJkzVRdi_LG0cRIMXhgRsDc2Q https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/45afd-uniwersytet-lodzki-kierunki.jpg Uniwersytet Łódzki
  • Dzień Otwarty https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJpcG_olI0A0cR17wMAwJ6-kM https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/83981-umk-torun.jpg Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Drzwi Otwarte https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJiVhlHiMJqkcR3LRNnD9vans Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • ul. Okopowa 59,  , 01-043 Warszawa https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=ul.%20Okopowa%2059%20warszawa https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/5068d-aeh-vizja.jpg Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Dni otwarte https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/a4759-akademia-muzyczna-Lodz.jpg Akademia Muzyczna im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi

Komentarze (0)