Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!
Czego się nauczysz w ramach zajęć? Program studiów obejmuje zagadnienia z chemii, fizyki, biologii oraz biochemii. Zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów. Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się również z programami do opracowywania uzyskanych wyników i prawidłowego ich analizowania . Oprócz tego w ramach programu zostaną poruszone zagadnienia z dietetyki oraz technologii cukrów i tłuszczy. Ogromną zaletą tego kierunku jest duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, a co za tym idzie, zyskiwanie cennego doświadczenia. Dzięki przekazywanej wiedzy, zdobędziesz wszechstronne przygotowanie do wyzwań jakie czekają na Ciebie w przyszłej pracy zawodowej oraz staniesz się ekspertem w swojej dziedzinie!
Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent kierunku Chemia i technologia żywności? Zatrudnienie znajdziesz przede wszystkim w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych. Zdobyte kompetencje pozwolą Ci również na podjęcie pracy w zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych. Możliwości rozwoju zawodowego jakie daje Ci ukończenie tych studiów są szerokie, dlatego zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę kierunek Chemia i technologia żywności przy wyborze swojej dalszej drogi kształcenia!
szczegółowe wymagania na uczelniach
Kierunek chemia i technologia żywności prowadzony jest przez:
MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI