Dla wszystkich osób, które chciałyby związać swoją przyszłość zawodową z dietetyką i szeroko pojętym żywieniem, powstały studia inżynierskie na kierunku dietetyka i żywienie zbiorowe. Ich celem jest wykształcenie dietetyków i specjalistów do spraw żywienia, posiadających odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne. Mając na uwadze powyższe założenia, studia realizują zarówno szereg zajęć teoretycznych, jak i warsztatowych, co pozwoli studentom zyskać wszechstronne kwalifikacje zawodowe.
	 
	1. Typ i tryb studiów:
	Studia na kierunku dietetyka i żywienie zbiorowe możemy podzielić na:
	1. Poziom:
	2. Forma:
	 
	2. Zdobywana wiedza i umiejętności
	Program nauczania na kierunku dietetyka i żywienie zbiorowe będzie oscylował wokół zagadnień związanych z naukami medycznymi, biologicznymi, czy chemicznymi. Studenci będą mieli szansę rozwinąć wszechstronną wiedzę z zakresu dietetyki, technologii, czy przetwórstwa żywności. Poza tym zyskają szereg cennych umiejętności praktycznych. 
	W ramach kształcenia nauczą się udzielania porad dietetycznych oraz układania jadłospisu, dopasowanego do potrzeb i zapotrzebowania kalorycznego swoich pacjentów. Co więcej, poznają zasady kontroli jakości żywności oraz nadzorowania pracy z zakresu technologii żywności. Poza tym, zyskają kompetencje potrzebne do założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz nauczą się przeprowadzania kalkulacji ekonomicznej.
	 
	3. Gdzie studiować dietetykę i żywienie zbiorowe
	 
	Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek dietetyka i żywienie zbiorowe: