Studia dają możliwość poznania obszernych zagadnień związanych z innowacyjnością i dostosowaniem produktów do potrzeb/ oczekiwań konsumentów, a także z zasadami wykonywania badań marketingowych. Studenci uczą się także o towaroznawczych aspektach rozwoju oraz zarządzania produktem czy zasadach projektowania opakowań.
Poza tym w trakcie kształcenia uczelnie w Poznaniu umożliwiają studentom uczestnictwo w zajęciach dedykowanych dokumentacji normatywnych systemów zarządzania. Studia łączą więc kompetencje specjalisty z zakresu kształtowania oraz oceny jakości produktów żywnościowych, przemysłowych, marketingu produktu, a także zarządzania jakością.
Kierunki studiów w Poznaniu, do których zalicza się jakość i rozwój produktu, mają specjalnie przygotowany program, który obejmuje m.in. przedmioty związane z oceną wpływu produktów na środowisko. Kładą przy tym duży nacisk na rozwój umiejętności inżynierskich, zdobywaną wiedzę w praktyce – dzięki wielu zajęciom konwersacyjnym, projektowym i laboratoryjnym.
Program kształcenia obejmuje też praktyki zawodowe, które pozwalają samodzielnie wykorzystywać zdobytą wiedzę na rynku pracy. Na kierunku jakość i rozwój produktu student może wybrać jedną z kilku specjalności, np.:
-
Design i komercjalizacja produktu,
-
Inżynier jakości produktów przemysłowych,
-
Inżynier jakości produktów żywnościowych,
-
Menadżer produktów kosmetycznych.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:
1. Typ
-
Studia I stopnia (inżynierskie, licencjackie),
-
Studia II stopnia (magisterskie).
2. Tryb:
-
studia stacjonarne,
-
studia niestacjonarne.
Zdobywana wiedza i umiejętności
W toku całego procesu kształcenia studenci mogą zdobyć wiedzę oraz kompetencje z zakresu identyfikacji potrzeb i oczekiwań konsumentów, kształtowania oraz oceny jakości produktów czy analizy cyklu życia produktów.
Uczą się też, jak analizować procesy technologiczne dotyczące wytwarzania tych produktów. Poza tym studenci zyskują informacje dotyczące efektywnego zarządzenia bezpieczeństwem żywności, dystrybuowania produktów czy analizowania czynników wpływających na ich jakość czy trwałość.