Dodaj do ulubionych

Żywienie człowieka studia - kierunek studiów

Wydaje Ci się, że prawidłowe żywienie nie jest skomplikowane i nie potrzeba do tego szerokiej wiedzy? Nic bardziej mylnego, ponieważ stworzenie programu, który zapewni wszystkie niezbędne składniki nie jest wcale proste.

Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś co chciałbyś studiować i ciekawią Cię tematy związane z żywieniem człowieka, koniecznie zapoznaj się z poniższym opisem!

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunek żywienie człowieka, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: język polski, język obcy nowożytny, biologia, chemia, fizyka, matematyka

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

UCZELNIE, GDZIE ŻYWIENIE CZŁOWIEKA JAKO SPECJALNOŚĆ / ŚCIEŻKA KSZTAŁCENIA

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 2 lata • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienia człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 3,5 roku • 2 lata • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Jednostka prowadząca

Zdrowie publiczne stopień: (I)  (II), czas trwania: 3 lata • 2 lata
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności na kierunku zdrowie publiczne

Żywienie człowieka - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i tryb studiów

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku żywienie człowieka

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Żywienie człowieka

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • dysponowania podstawowymi wiadomości z matematyki, biologii, chemii, statystyki, fizyki
  • znajomości zasad zdrowego żywienia oraz właściwości poszczególnych produktów spożywczych
  • tworzenia programów edukacyjnych dotyczących zasad zdrowego odżywiania
  • przeprowadzania wywiadów żywieniowych z klientami i opracowywania planów dostosowanych do ich potrzeb
  • znajomości programów komputerowych i urządzeń laboratoryjnych wykorzystywanych w obszarze żywienia człowieka
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jak wyglądają studia na kierunku żywienie człowieka?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek żywienie człowieka można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Studenci, którzy zdecydują się na pierwszą opcję będą zobowiązani do codziennego uczestnictwa w zajęciach akademickich. Dla osób którym zależy na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia przeznaczone są studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.

Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk o zdrowiu.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci kierunku żywienie człowieka będą mieli okazję zdobyć kompleksową wiedzę z zakresu nauk o zdrowiu, medycyny, dietetyki czy technologii żywności. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych i zarazem rozwijających przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:

  • Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego
  • Chemia fizyczna
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Technologia owoców i warzyw
  • Podstawy prawa żywnościowego
  • Higiena i toksykologia żywności

 

3. Nabywane umiejętności

Absolwenci kierunku żywienie człowieka będą posiadać szereg umiejętności, które wyróżnią ich na współczesnym, wymagającym rynku pracy. W toku studiów, studenci nauczą się działań związanych z technologią i przetwórstwem żywności. Ponadto zdobędą umiejętności sporządzania specjalistycznych diet, stosowanych także w różnego rodzaju stanach chorobowych. Ważnym elementem kształcenia będzie także doskonalenie zdolności z zakresu ekonomii, przedsiębiorczości i zarządzania, które będą niezbędne przy prowadzeniu własnej działalności gospodarczej.

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia pierwszego stopnia na kierunku żywienie człowieka będą trwały trzy lata, czyli sześć semestrów i zakończą się nadaniem tytułu licencjata. Osoby, które zdecydują się kontynuować naukę na studiach drugiego stopnia, na naukę poświęcą dwa lata, czyli cztery semestry. Po upływie tego czasu i obronie pracy dyplomowej zdobędą tytuł magistra.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Żywienie człowieka

Praca po studiach

Perspektywy zawodowe, które daje ukończenie studiów na kierunku Żywienie człowieka są kolejnym dowodem na to, że warto wziąć pod uwagę tę możliwość, przy wyborze dalszej drogi edukacji. Gdzie możesz pracować jako absolwent?

Zatrudnienie znajdziesz w zakładach przetwórczych oraz żywienia zbiorowego. Oprócz tego zdobyte wykształcenie pozwala na podjęcie pracy w placówkach, których głównym zadaniem jest promowanie zdrowia.

Jeśli interesujesz się nauką i chciałbyś się poświecić temu obszarowi, to stanowisko w instytucjach naukowo-nadawczych będzie dla Ciebie stworzone!

 

Absolwent kierunku Żywienie człowieka znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik zakładów przetwórczych
  • pracownik instytucji naukowo-badawczych
  • pracownik zakładów żywienia zbiorowego
  • pracownik przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
  • pracownik organizacji zajmujących się promowaniem zdrowia

Zobacz inne kierunki Żywienie i żywność

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Komentarze (0)