Chemia i analityka żywności

Chemia i analityka żywności

Dodaj do ulubionych

Chemia i analityka żywności studia - kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Temat zdrowego odżywiania obecnie stał się bardzo popularny. Dzisiejsze społeczeństwo stało się o wiele bardziej świadome, m.in. za sprawą bezpośredniego dostępu do mediów. Jeżeli zatem chcesz dokładnie zagłębić chemiczne tajniki przemysłu spożywczego, interesuje Cię biologia, chemia i bromatologia, powinieneś pomyśleć o studiach na kierunku chemia i analityka żywności.

 

Program studiów i przedmioty

Studiując chemię i analitykę żywności zdobędziesz wiedzę na temat otrzymywania, przetwarzania i charakterystyki żywności. Szczególny nacisk jest kładziony na tematykę chemii żywności i metody analizy żywności. Bardzo ważnym aspektem poruszanym w toku studiów będzie kontrola jakości żywności, jej bezpieczeństwo i przetwórstwo.

 

Praca po studiach

Zdobyta wiedza pozwoli Ci na znalezienie zatrudnienia m.in. w laboratoriach chemicznych oraz badawczo-rozwojowych, gdzie wykorzystasz swoje umiejętności praktyczne. Absolwenci kierunku chemia i analityka żywności chętnie zostaną zatrudnienia w przemyśle chemicznym i rolno-spożywczym. Miejsca pracy czekają również w zakładach przetwórczych i usługowych zajmujących się przetwórstwem oraz utylizacją żywności. Możesz również postawić na siebie i otworzyć własną działalność działającą na rynku żywności.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kandydat na kierunek  Chemia i analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:

Przyjęcie na 3-letnie studia licencjackie będzie się odbywać na podstawie konkursu świadectw maturalnych i świadectw ukończenia szkoły średniej.

 

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK CHEMIA I ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
    typ studiów
    tryb studiów

    Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

    grupa kierunku

      Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

      Nie znaleziono żadnej uczelni

      Chemia i analityka żywności - zasady rekrutacji

      • Terminy rekrutacji

      • Czas trwania

      • Przedmioty maturalne

      • Limity

      • Progi

      Poziom i tryb studiów

      Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku chemia i analityka żywności

      Tryb studiów
      Typ studiów
      Miasto
      Województwo
      SORTOWANIE:

      Nic nie znaleziono

      Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Chemię i analitykę żywności

      Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

      • technologii żywności związaną z wytwarzaniem i przetwarzaniem różnego rodzaju żywności
      • zasad utylizacji żywność
      • klasyfikacji zaawansowanych technik laboratoryjnych
      • kontroli jakości żywności
      • zarządzania organizacją i pracą laboratorium

      Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Chemia i analityka żywności

      Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:

      • zakładach wytwarzających żywność
      • przemyśle chemicznym i rolno-spożywczym
      • laboratoriach chemicznych
      • laboratoriach badawczo-rozwojowych

      Zobacz inne kierunki Chemiczne

      Typ studiów
      Województwo
      SORTOWANIE:

      MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU CHEMIA I ANALITYKA ŻYWNOŚCI

      Komentarze (0)