Chemia i analityka żywności

Chemia i analityka żywności

Chemia i analityka żywności studia - kierunek studiów

Temat zdrowego odżywiania obecnie stał się bardzo popularny. Dzisiejsze społeczeństwo stało się o wiele bardziej świadome, m.in. za sprawą bezpośredniego dostępu do mediów. Jeżeli zatem chcesz dokładnie zagłębić chemiczne tajniki przemysłu spożywczego, interesuje Cię biologia, chemia i bromatologia, powinieneś pomyśleć o studiach na kierunku chemia i analityka żywności.

Studiując chemię i analitykę żywności zdobędziesz wiedzę na temat otrzymywania, przetwarzania i charakterystyki żywności. Szczególny nacisk jest kładziony na tematykę chemii żywności i metody analizy żywności. Bardzo ważnym aspektem poruszanym w toku studiów będzie kontrola jakości żywności, jej bezpieczeństwo i przetwórstwo.

Zdobyta wiedza pozwoli Ci na znalezienie zatrudnienia m.in. w laboratoriach chemicznych oraz badawczo-rozwojowych, gdzie wykorzystasz swoje umiejętności praktyczne. Absolwenci kierunku chemia i analityka żywności chętnie zostaną zatrudnienia w przemyśle chemicznym i rolno-spożywczym. Miejsca pracy czekają również w zakładach przetwórczych i usługowych zajmujących się przetwórstwem oraz utylizacją żywności. Możesz również postawić na siebie i otworzyć własną działalność działającą na rynku żywności.

WAŻNE TEMATY

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kandydat na kierunek  Chemia i analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:

Przyjęcie na 3-letnie studia licencjackie będzie się odbywać na podstawie konkursu świadectw maturalnych i świadectw ukończenia szkoły średniej.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK CHEMIA I ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Opolski

Uniwersytet Opolski

Uniwersytet Opolski

Kierunek chemia i analityka żywności prowadzony jest przez:

Wydział Chemii

Zobacz inne kierunki Chemiczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Chemię i analitykę żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • technologii żywności związaną z wytwarzaniem i przetwarzaniem różnego rodzaju żywności
  • zasad utylizacji żywność
  • klasyfikacji zaawansowanych technik laboratoryjnych
  • kontroli jakości żywności
  • zarządzania organizacją i pracą laboratorium

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Chemia i analityka żywności

Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:

  • zakładach wytwarzających żywność
  • przemyśle chemicznym i rolno-spożywczym
  • laboratoriach chemicznych
  • laboratoriach badawczo-rozwojowych

W JAKICH FIRMACH MOŻESZ PRACOWAĆ PO KIERUNKU CHEMIA I ANALITYKA ŻYWNOŚCI

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU CHEMIA I ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)