Chemia i analityka żywności studia - kierunek studiów
Dla kogo ten kierunek
Temat zdrowego odżywiania obecnie stał się bardzo popularny. Dzisiejsze społeczeństwo stało się o wiele bardziej świadome, m.in. za sprawą bezpośredniego dostępu do mediów. Jeżeli zatem chcesz dokładnie zagłębić chemiczne tajniki przemysłu spożywczego, interesuje Cię biologia, chemia i bromatologia, powinieneś pomyśleć o studiach na kierunku chemia i analityka żywności.
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku chemia i analityka żywności: chemia ogólna, fizyka, matematyka, podstawy prawne obrotu środkami chemicznymi i spożywczymi, chemia organiczna.
Studiując chemię i analitykę żywności zdobędziesz wiedzę na temat otrzymywania, przetwarzania i charakterystyki żywności. Szczególny nacisk jest kładziony na tematykę chemii żywności i metody analizy żywności. Bardzo ważnym aspektem poruszanym w toku studiów będzie kontrola jakości żywności, jej bezpieczeństwo i przetwórstwo.
Praca po studiach
Zdobyta wiedza pozwoli Ci na znalezienie zatrudnienia m.in. w laboratoriach chemicznych oraz badawczo-rozwojowych, gdzie wykorzystasz swoje umiejętności praktyczne. Absolwenci kierunku chemia i analityka żywności chętnie zostaną zatrudnienia w przemyśle chemicznym i rolno-spożywczym. Miejsca pracy czekają również w zakładach przetwórczych i usługowych zajmujących się przetwórstwem oraz utylizacją żywności. Możesz również postawić na siebie i otworzyć własną działalność działającą na rynku żywności.