ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Analityka produktów spożywczych stopień: (II), czas trwania: 2 lata
forma: stacjonarne

ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH studia – kierunek studiów

Studia na kierunku  analityka produktów spożywczych to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia II stopnia
Czas trwania 2 lata (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | analityka produktów spożywczych - uczelnie >

Opis kierunku

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

Osoby, które aplikują na kierunek analityka produktów spożywczych zdobędą wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, ze szczególnym uwzględnieniem chemii analitycznej. W ramach kształcenia studenci nauczą się dokonywania analizy produktów spożywczych oraz szczegółowego badania żywności, co z powodzeniem wykorzystają w swojej codziennej praktyce zawodowej. W planie zajęć znajdą się przedmioty z zakresu mikrobiologii żywności, technologii produktów mlecznych, czy opakowalnictwa żywności.

 

Praca po studiach

Absolwenci znajdą zatrudnienie w firmach zajmujących się przetwórstwem żywności, ośrodkach badawczych, laboratoriach chemicznych i analitycznych oraz w przedsiębiorstwach świadczących usługi na rynku międzynarodowym.

WYMAGANIA REKRUTACYJNE

Kandydaci na studia magisterskie na kierunku analityka produktów spożywczych powinni zapoznać się z wymogami obowiązującymi na danej uczelni wyższej. Dzięki temu zwiększą swoje szanse na pozytywne rozpatrzenie aplikacji i wyróżnią się na tle innych kandydatów.

Najczęstsze wymagania rekrutacyjne na studia na kierunku analityka produktów spożywczych:

  • rozmowa kwalifikacyjna,
  • średnia ocen ze studiów wyższych.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?

Analityka produktów spożywczych to studia magisterskie, które powstały z myślą o osobach chcących podjąć zatrudnienie w przemyśle spożywczym i chemicznym. Program nauczania został zaprojektowany w taki sposób, aby studenci zdobyli wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, czy żywienia. Uczelnia zapewnia także dostęp do sali laboratoryjnych, dzięki czemu studenci zyskają kompleksowe przygotowanie praktyczne.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możemy podzielić na:

1. Poziom:

2. Forma:

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Studenci kierunku analityka produktów spożywczych zyskają wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, szczególnie z zakresu chemii analitycznej. W ramach kształcenia nauczą się zastosowania technik instrumentalnych w analizie produktów spożywczych. Co więcej zyskają umiejętność przeprowadzania badań chemicznych żywności oraz badania składu i właściwości konkretnych produktów.

W tym celu nauczą się obsługi nowoczesnej aparatury badawczej, w którą zostały wyposażone sale wykładowe na uczelni. Program kształcenia na powyższych studiach zakłada realizację zajęć z zakresu mikrobiologii żywności, chemii związków biologicznych, inżynierii przemysłu spożywczego oraz badań fizykochemicznych. Studenci dowiedzą się także, w jaki sposób wykorzystywać techniki separacyjne w swojej codziennej praktyce zawodowej oraz dokonywać badań sensorycznych i organoleptycznych żywności.

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych trwają 2 lata (studia II stopnia).

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?

Absolwenci kierunku analityka produktów spożywczych, dzięki uzyskanej wiedzy i umiejętnościom praktycznym, będą kompleksowo przygotowani do pracy w przemyśle spożywczym i chemicznym. Przede wszystkim idealnie odnajdą się jako pracownicy laboratoriów chemicznych i analitycznych. Równie ciekawą opcją będzie zatrudnienie w firmach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności, działach kontroli jakości oraz w firmach przeprowadzających audyty. Po zakończeniu nauki można również zdecydować się na założenie własnej działalności gospodarczej.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku analityka produktów spożywczych:

  • przemysł chemiczny
  • przemysł spożywczy
  • laboratoria chemiczne
  • laboratoria analityczne
  • firmy zajmujące się badaniem i przetwórstwem żywności
  • firmy zajmujące się przeprowadzaniem audytów
  • własna działalność gospodarcza.

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Analityka produktów spożywczych studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Analityka produktów spożywczych studia II stopnia

Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Miasta, które oferują studia na kierunku ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)