Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności jest kierunkiem interdyscyplinarnym, ponieważ swoim zakresem obejmuje nauki rolnicze, przyrodnicze, ekonomiczne, techniczne oraz medyczne. Sprawia to, że sam kierunek wydaje się perspektywiczny, a pozyskaną na studiach wiedzę można wykorzystać na różnych płaszczyznach zawodowych. To dyscyplina dla osób mających szerokie zainteresowania, którzy od studiów oczekują nie tylko nabycia umiejętności menedżerskich, ale także wiedzy, na którą rośnie zapotrzebowanie na rynku, a więc między innymi z zakresu żywienia i dietetyki, przechowywania żywności, czy ochrony praw konsumenta.
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności najczęściej występuje na studiach jednego stopnia, co nie znaczy, że program studiów nastawiony jest na wąski zakres kształcenia. Jako, że jest to kierunek z gałęzi zarządzania, w toku studiów studenci zaznajamiają się z zasadami analizowania ryzyka, audytu, metodami badań społecznych, zarządzaniem projektami, jak również zasadami oceny jakości żywności, systemami zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, standaryzacją i certyfikacją żywności, higieną, czy mikrobiologią.
Jak już wspomnieliśmy, Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności zwykle realizowane jest na jednym stopniu. Którym? To już jest uzależnione od konkretnej uczelni. Niektóre proponują kształcenie na pierwszym, a niektóre na drugim stopniu. Podobnie jest w przypadku formy kształcenia. Niektóre uczelnie dają możliwość wyboru pomiędzy trybem stacjonarnym a niestacjonarnym, zatem możemy zdecydować czy będziemy kształcić się od poniedziałku do piątku, czy w ramach zjazdów.