Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Pokaż
Dla kogo ten kierunek
Poszukujesz studiów, które łączą w sobie wiedzę z wielu dziedzin? W kręgu Twoich zainteresowań znajdują się nauki przyrodnicze i ścisłe? A może chciałbyś zdobywać nowe wiadomości w praktyce? Jeśli tak, to zapoznaj się z opisem studiów na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności, ponieważ jest to interesująca propozycja, która być może okaże się dla Ciebie stworzona!
Program studiów i przedmioty
Jakie możliwości konkretnie oferuje ten kierunek studiów? W ramach zajęć zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu matematyki, biochemii, chemii organicznej i nieorganicznej oraz fizyki z elementami biofizyki. Dzięki tym wiadomościom łatwiej będzie Ci zrozumieć i interpretować zjawiska i związki jakie zachodzą w świecie materii. Co jeszcze oferuje program? Uczęszczając na zajęcia będzie miał możliwość zapoznać się z problematyką przedmiotów związanych z procesami przetwarzania oraz oceną jakości produktów spożywczych. Dodatkowo zostaną zaprezentowane techniki i narzędzi wykorzystywane w przebiegu zabezpieczania i transportowania żywności. Posiadając kompleksową wiedzę i niezbędne umiejętności z tej dziedziny, trudności pojawiające się w codziennej pracy nie będą dla Ciebie żadnym wyzwaniem!
Praca po studiach
Zastanawiasz się gdzie znajdziesz zatrudnienie po ukończeniu studiów? Posiadając tytuł inżyniera staniesz się jeszcze bardziej pożądanym pracownikiem dla przyszłych pracodawców, zatem o pracę możesz się starać w placówkach zajmujących się oceną jakości żywności oraz w laboratoriach diagnostycznych i kontrolnych. Oprócz tego, jako absolwent zatrudnienie znajdziesz również w inspektoratach sanitarnych. Zatem jeśli chciałbyś mieć wpływ na jakość produktów, które trafiają do sklepów to wybierz studia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności!
Żeby dostać się na studia na kierunek zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności , na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: biologia, matematyka, język polski, język obcy nowożytny.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności jest kierunkiem interdyscyplinarnym, ponieważ swoim zakresem obejmuje nauki rolnicze, przyrodnicze, ekonomiczne, techniczne oraz medyczne. Sprawia to, że sam kierunek wydaje się perspektywiczny, a pozyskaną na studiach wiedzę można wykorzystać na różnych płaszczyznach zawodowych. To dyscyplina dla osób mających szerokie zainteresowania, którzy od studiów oczekują nie tylko nabycia umiejętności menedżerskich, ale także wiedzy, na którą rośnie zapotrzebowanie na rynku, a więc między innymi z zakresu żywienia i dietetyki, przechowywania żywności, czy ochrony praw konsumenta.
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności najczęściej występuje na studiach jednego stopnia, co nie znaczy, że program studiów nastawiony jest na wąski zakres kształcenia. Jako, że jest to kierunek z gałęzi zarządzania, w toku studiów studenci zaznajamiają się z zasadami analizowania ryzyka, audytu, metodami badań społecznych, zarządzaniem projektami, jak również zasadami oceny jakości żywności, systemami zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, standaryzacją i certyfikacją żywności, higieną, czy mikrobiologią.
Jak już wspomnieliśmy, Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności zwykle realizowane jest na jednym stopniu. Którym? To już jest uzależnione od konkretnej uczelni. Niektóre proponują kształcenie na pierwszym, a niektóre na drugim stopniu. Podobnie jest w przypadku formy kształcenia. Niektóre uczelnie dają możliwość wyboru pomiędzy trybem stacjonarnym a niestacjonarnym, zatem możemy zdecydować czy będziemy kształcić się od poniedziałku do piątku, czy w ramach zjazdów.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności jest kierunkiem, który przez uczelnie traktowany jest indywidualnie. Niektóre oferują kształcenie na studiach licencjackich, niektóre na studiach inżynierskich, a jeszcze inne na studiach magisterskich. Aby przekonać się, jaka formuła zdobywania wykształcenia najbardziej nam odpowiada, należy dokładnie zapoznać się z ofertami edukacyjnymi. Czas trwania studiów zależy tylko od nas.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia
Ja studiuję kierunek zarządznie jakością i bezpieczeństwem żywności na WSKZ, Zaczęłam teraz w lutym II semestr i jestem bardzo zadowolona. Już wiedzę, którą zdobyłam śmiało mogę wykorzystać w aktualnej pracy.