Kształcenie to ma charakter interdyscyplinarny, łącząc elementy nauk medycznych, biologicznych, chemicznych oraz społecznych. Przebieg studiów oparty jest na połączeniu teorii z praktyką, a studenci zdobywają wiedzę, która pozwala im pracować z pacjentami w kontekście terapii żywieniowej i zapobiegania chorobom związanym z nieodpowiednim odżywianiem.
W pierwszych latach dominują przedmioty podstawowe, które stanowią fundament wiedzy dietetycznej – biologia, chemia ogólna i organiczna. W kolejnych latach studiów, po opanowaniu podstaw następuje bardziej specjalistyczna część edukacji, która koncentruje się m.in. na dietoterapii i leczeniu dietą w różnych chorobach.
Omawiane są też metody motywacji żywieniowych pacjentów, zaburzenia odżywiania oraz psychologiczne aspekty zmiany nawyków żywieniowych. Kierunki studiów związane z tą dyscypliną obejmują także szeroki zakres zajęć praktycznych, których celem jest rozwój umiejętności niezbędnych do pracy z pacjentami. Należą do nich praktyki w szpitalach i klinikach czy zajęcia w laboratoriach.
W trakcie praktyk studenci mogą pracować z pacjentami, analizować ich stan odżywienia i przygotować indywidualny plan dietetyczny. Podczas laboratoriów z kolei uczą się obsługi sprzętu do analizy składu ciała czy przeprowadzają badania laboratoryjne.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku clinical nutrition and dietetics możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Absolwenci potrafią oceniać stan odżywienia pacjentów na podstawie różnych parametrów, takich jak wskaźniki masy ciała, analiza składu ciała, pomiar obwodów ciała czy analiza wyników laboratoryjnych.
Identyfikują problemy żywieniowe, takie jak otyłość, niedożywienie czy anoreksja. Tworzą plany dietetyczne i terapeutyczne dla osób z różnymi schorzeniami. Przeprowadzają też konsultacje dietetyczne, w tym wywiady żywieniowe, ocenę preferencji żywieniowych pacjenta.
Wyróżnia ich też umiejętność oceny składy i wartości odżywczych żywności, analizowania etykiet produktów spożywczych czy składania racjonalnych zaleceń żywieniowych. Studenci uczą się korzystania z aplikacji komputerowych i mobilnych do monitorowania składu diety czy obliczania wartości energetycznej.