1. Typ i tryb studiów
Nutribiochemia to kierunek, który obecnie można realizować tylko w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się codziennie w godzinach ustalonych przez uczelnie. Jeżeli więc możesz sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce oraz zdobywaniu wykształcenia, to koniecznie zdecyduj się na powyższy tryb kształcenia.
Studia na kierunku Nutribiochemia możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk chemicznych.
2. Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku nutribiochemia: chemia ogólna, matematyka, fizyka, chemia analityczna, chemia organiczna.
Osoby, które aplikują na powyższy kierunek będą miały okazję ugruntować i rozwinąć swoją wiedzę z zakresu chemii, biochemii, nauk o żywieniu, czy nauk ścisłych. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:
-
Chemia organiczna
-
Bezpieczeństwo żywności
-
Nowoczesne metody produkcji żywności
-
Chemiczne podstawy procesów życiowych
3. Nabywane umiejętności
Jako student kierunku nutribiochemia, wykształcisz cenne umiejętności praktyczne. Przede wszystkim poznasz techniki pozyskiwania oraz przetwarzania żywności przy zastosowaniu nowoczesnych narzędzi i metod laboratoryjnych. Ponadto poznasz zasady badania właściwości i składów chemicznych wybranych produktów.
Studenci rozwiną także swoje kompetencje związane z pracą laboratoryjną, co z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Program kształcenia zakłada także realizacje lektoratu z języka obcego, dzięki któremu zwiększą się twoje szanse na karierę w środowisku międzynarodowym.
4. Dla kogo ten kierunek
Nutri to w języku esperanto karmić, żywić, więc łatwo z tego wywnioskować, że nutribiochemia to nauka zajmująca się produkcją, kontrolowaniem i przetwarzaniem żywności.
Niewątpliwie jest to jedna z najważniejszych współczesnych dyscyplin naukowych, dzięki której możliwe jest monitorowanie składu żywności i zapewnienie jak najlepszej jakości produktów spożywczych.
W związku z rozwojem gospodarczym i coraz większą dostępnością do różnorodnego jedzenia, nieustannie wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów posiadających wiedzę z obszaru badania składu chemicznego żywności.
Jako odpowiedź na tego typu potrzeby współczesnego rynku pracy, powstały niezwykle interesujące i perspektywiczne studia na kierunku nutribiochemia. Ich program skierowany jest do wszystkich pasjonatów nauk ścisłych, którzy chcieliby związać z nimi swoją przyszłość zawodową.