1. Typ i tryb studiów
	Kierunek chemia żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia. 
	Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
	Program kształcenie będzie oscylował wokół tematyki związanej z naukami chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi.
	 
	Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:
	1. Poziom:
	 
	2. Forma:
	 
	Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
	Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
	Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
	 
	2. Program studiów i przedmioty
	Jako student kierunku chemia żywności będziesz miał możliwość zdobycia wszechstronnej wiedzy chemicznej i biologicznej. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat rynku żywnościowego oraz specyfiki branży spożywczej. 
	W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych rozwijających zajęć, między innymi takich jak:
	- 
		toksykologia
 
	- 
		spektroskopia chemiczna
 
	- 
		chemia środowiska
 
	- 
		biotechnologia żywności
 
	 
	3. Nabywane umiejętności
	W czasie studiów na kierunku chemia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. 
	Jako student nauczysz się wytwarzać związki i preparaty chemiczne przy użyciu specjalistycznej aparatury badawczej.
	Ponadto, dowiesz się w jaki sposób analizować skład i jakość produktów żywnościowych. Dodatkowo, studenci rozwiną kompetencje z obszaru zarządzania jakością produkcji.
	 
	4. Dla kogo ten kierunek
	"Jesteś tym, co jesz" - na pewno niejednokrotnie słyszałeś te słowa. Niezdrowa dieta, złe nawyki żywieniowe, problemy zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem - wszystko to wpływa na nasze zachowanie i reguluje nasz tryb życia. 
	Co zatem kryją w sobie produkty spożywane na co dzień? Jaką rolę odgrywają poszczególne związki i substancje podczas procesu przechowywania żywności? Tego i wiele więcej będziesz mógł dowiedzieć się studiując chemię żywności!
	 
	5. Gdzie studiować chemię żywności
	Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek chemia żywności: