Chemia żywności
Warszawa
POKAŻ
Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Terminy rekrutacji
Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku chemia żywności rozpocznie się 15 marca 2024 r. i potrwa do 25 września 2024 r. | chemia żywności - terminy rekrutacji >
Opis kierunku
Chemia żywności to kierunek, dzięki któremu studenci mogą zdobyć interdyscyplinarną wiedzę i kwalifikacje niezbędne do dbania o dalszy zrównoważony rozwój przemysłu rolno-spożywczego. Dlatego też studenci otrzymają gruntowną wiedzę z pogranicza chemii, biologii i fizyki, dzięki którym lepiej poznają właściwości składników żywności i dodatków, które są do nich dodawane.
Praca po studiach
W trakcie kształcenia studenci uczestniczyć będą więc w szeregu laboratoriów, co pozwoli na szczegółową naukę tego, jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzona analiza składów produktów spożywczych. Po zakończeniu nauki absolwenci chemii żywności znajdą zatrudnienie w przemyśle rolnym, spożywczym, a także w jednostkach, które zajmują się kontrolą jakości produktów spożywczych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
Jako student tego kierunku skupisz się na właściwościach składników i dodatków do żywności oraz roli, jaką odgrywają różne substancje w tworzeniu barwy, smaku czy zapachu pokarmu.
Co więcej, poznasz najważniejsze grupy związków występujące w żywności. Lipidy, sacharydy, białka czy witaminy - po tych studiach będziesz ekspertem w ich dziedzinie!
Ponadto będziesz mógł przeprowadzać analizy fizykochemiczne produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności.
Kierunek chemia żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia.
Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
Program kształcenie będzie oscylował wokół tematyki związanej z naukami chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi.
Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Jako student kierunku chemia żywności będziesz miał możliwość zdobycia wszechstronnej wiedzy chemicznej i biologicznej. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat rynku żywnościowego oraz specyfiki branży spożywczej.
W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych rozwijających zajęć, między innymi takich jak:
W czasie studiów na kierunku chemia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Jako student nauczysz się wytwarzać związki i preparaty chemiczne przy użyciu specjalistycznej aparatury badawczej.
Ponadto, dowiesz się w jaki sposób analizować skład i jakość produktów żywnościowych. Dodatkowo, studenci rozwiną kompetencje z obszaru zarządzania jakością produkcji.
"Jesteś tym, co jesz" - na pewno niejednokrotnie słyszałeś te słowa. Niezdrowa dieta, złe nawyki żywieniowe, problemy zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem - wszystko to wpływa na nasze zachowanie i reguluje nasz tryb życia.
Co zatem kryją w sobie produkty spożywane na co dzień? Jaką rolę odgrywają poszczególne związki i substancje podczas procesu przechowywania żywności? Tego i wiele więcej będziesz mógł dowiedzieć się studiując chemię żywności!
5. Gdzie studiować chemię żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek chemia żywności:
Studia na kierunku chemia żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
W zależności od uczelni studia pierwszego stopnia na kierunku chemia żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów lub trzy lata, czyli sześć semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł inżyniera lub licencjata.
Praca po studiach
Dzięki tej umiejętności będziesz mógł w przyszłości podjąć pracę w laboratorium analitycznym lub zostać kontrolerem jakości.
Jeżeli zatem od zawsze byłeś zainteresowany chemicznym aspektem żywności to ten kierunek jest świetną okazją do rozpoczęcia kariery zawodowej w tej dziedzinie.
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Miasta, które oferują studia na kierunku Chemia żywności
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|