Dodaj do ulubionych

Chemia żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym, wieczorowym).

Chemia żywności to kierunek, dzięki któremu studenci mogą zdobyć interdyscyplinarną wiedzę i kwalifikacje niezbędne do dbania o dalszy zrównoważony rozwój przemysłu rolno-spożywczego. Dlatego też studenci otrzymają gruntowną wiedzę z pogranicza fizyki, chemii i biologii, dzięki którym lepiej poznają właściwości składników żywności i dodatków, które są do nich dodawane.

W trakcie kształcenia studenci uczestniczyć będą więc w szeregu laboratoriów, co pozwoli na szczegółową naukę tego, jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzona analiza składów produktów spożywczych. Po zakończeniu nauki absolwenci chemii żywności znajdą zatrudnienie w przemyśle rolnym, spożywczym, a także w jednostkach, które zajmują się kontrolą jakości produktów spożywczych.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK CHEMIA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
studia I stopnia
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
studia I stopnia
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Jednostka prowadząca

Chemia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
studia I stopnia
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 15.03.2021
do 25.09.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 15.03.2021
do 25.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 15.03.2021
do 25.09.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 15.03.2021
do 25.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

Tryb studiów
studia I stopnia
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Studia I stopnia

Zobacz inne kierunki Chemiczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując chemię żywności

Program studiów i przedmioty

Jako student tego kierunku skupisz się na właściwościach składników i dodatków do żywności oraz roli, jaką odgrywają różne substancje w tworzeniu barwy, smaku czy zapachu pokarmu.

Co więcej, poznasz najważniejsze grupy związków występujące w żywności. Lipidy, sacharydy, białka czy witaminy - po tych studiach będziesz ekspertem w ich dziedzinie!

Ponadto będziesz mógł przeprowadzać analizy fizykochemiczne produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności.

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii ogólnej, analitycznej, fizycznej, nieorganicznej, organicznej oraz przedmiotów specjalistycznych związanych z badaniem i przetwórstwem żywności,
  • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności,
  • analizy fizykochemicznej produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności,
  • funkcjonowania rynku i marketingu produktów żywnościowych,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umiejętności posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu chemii.

Jak wyglądają studia na kierunku chemia żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek chemia żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia.

Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.

Program kształcenie będzie oscylował wokół tematyki związanej z naukami chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi.

 

Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Jako student kierunku chemia żywności będziesz miał możliwość zdobycia wszechstronnej wiedzy chemicznej i biologicznej. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat rynku żywnościowego oraz specyfiki branży spożywczej.

W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych rozwijających zajęć, między innymi takich jak:

  • toksykologia
  • spektroskopia chemiczna
  • chemia środowiska
  • biotechnologia żywności

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku chemia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.

Jako student nauczysz się wytwarzać związki i preparaty chemiczne przy użyciu specjalistycznej aparatury badawczej.

Ponadto, dowiesz się w jaki sposób analizować skład i jakość produktów żywnościowych. Dodatkowo, studenci rozwiną kompetencje z obszaru zarządzania jakością produkcji.

 

4. Dla kogo ten kierunek

"Jesteś tym, co jesz" - na pewno niejednokrotnie słyszałeś te słowa. Niezdrowa dieta, złe nawyki żywieniowe, problemy zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem - wszystko to wpływa na nasze zachowanie i reguluje nasz tryb życia.

Co zatem kryją w sobie produkty spożywane na co dzień? Jaką rolę odgrywają poszczególne związki i substancje podczas procesu przechowywania żywności? Tego i wiele więcej będziesz mógł dowiedzieć się studiując chemię żywności!

 

5. Gdzie studiować chemię żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek chemia żywności:

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

CHEMIA ŻYWNOŚCI STUDIA NIESTACJONARNE

CHEMIA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku chemia żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

W zależności od uczelni studia pierwszego stopnia na kierunku chemia żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów lub trzy lata, czyli sześć semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł inżyniera lub licencjata.

Czas trwania studiów na kierunku chemia żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
studia I stopnia
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

CHEMIA ŻYWNOŚCI STUDIA I STOPNIA

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek chemia żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
studia I stopnia
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Przedmioty:

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku chemia żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
studia I stopnia
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek chemia żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
studia I stopnia
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku chemia żywności

Praca po studiach

Dzięki tej umiejętności będziesz mógł w przyszłości podjąć pracę w laboratorium analitycznym lub zostać kontrolerem jakości.

Jeżeli zatem od zawsze byłeś zainteresowany chemicznym aspektem żywności to ten kierunek jest świetną okazją do rozpoczęcia kariery zawodowej w tej dziedzinie.

 

Absolwent kierunku chemia żywności znajdzie zatrudnienie jako:
  • pracownik laboratorium analitycznego przemysły spożywczego lub chemicznego
  • kontroler jakości produktów żywnościowych,
  • pracownik zakładów produkcyjnych.

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)