1. Tryb i typ studiów
Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka będziesz mógł rozpocząć zarówno trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. Wybierz ten tryb, który przyniesie ci najwięcej satysfakcji. Obecnie studia stacjonarne cieszą się sporą popularnością – wiedzę zdobywać będziesz regularnie, a jeśli wybierzesz publiczną uczelnię, ominą cię opłaty za czesne.
Studia na kierunku Żywienie człowieka i dietetyka możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Kierunki takie jak żywienie człowieka i dietetyka zaliczane są do studiów przyrodniczych oraz medycznych, dlatego też powinny mieć bardzo rozbudowany program dydaktyczny. Podczas pierwszych semestrów nauki studenci zetkną się z podstawowymi zagadnieniami. Można zaliczyć do nich przykładowo: żywienie kliniczne i żywienie człowieka, mikrobiologia żywności, czy analizę i ocenę jakości żywności.
Studenci w trakcie całego toku edukacji poznają funkcjonowanie dietetyki klinicznej. Ponadto przyszli dietetycy uczą się układania planów żywieniowych dla różnych grup społecznych – dla dzieci, sportowców, różnego rodzaju alergików, kobiet w ciąży, osób starszych itd.
Pamiętaj, że studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka powinny mieć przede wszystkim wymiar praktyczny. W trakcie ich trwania nauczysz się między innymi:
-
diagnozowania dietetycznego;
-
układania jadłospisów w zależności od schorzeń pacjentów;
-
doskonałej komunikacji z pacjentami.
To niezwykle ważne, by pacjenci czuli się słuchani, wspierani i motywowani do działań, które znacznie poprawią jakość ich życia. Zatem studia na kierunku dietetyka również uwzględniają takie formy kształcenia, które będą rozwijać wszystkie te kompetencje.
3. Dla kogo ten kierunek
Ukończyłeś studia licencjackie i stoisz przed wyborem studiów magisterskich? Zastanawiasz się czy obszar związanych z dietetyką oraz żywieniem człowieka jest dla Ciebie dobrym kierunkiem kształcenia?
W takim razie przeczytaj o możliwościach jakie oferują studia II stopnia na kierunku Żywienie człowieka i dietetyka, bo być może okaże się, że w Twoim przypadku jest to prawdziwy „strzał w dziesiątkę”!
4. Gdzie studiować kierunek Żywienie człowieka i dietetyka
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Żywienie człowieka i dietetyka: