Studia na kierunku food technology and human nutrition to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).
Program kształcenia na kierunku food technology and human nutrition będzie oscylował wokół nauk rolniczych, przyrodniczych, biologicznych i nauk o zdrowiu. W ramach kształcenia studenci dowiedzą się więcej na temat szeroko pojętej technologii żywności i żywienia człowieka, co z powodzeniem wykorzystają w swojej codziennej pracy zawodowej. Ponadto poznają zasady prawidłowego przetwarzania i przechowywania żywności.
Absolwenci powyższych studiów magisterskich mogą podjąć zatrudnienie w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach produkcyjnych i przetwórczych, laboratoriach oraz w instytucjach naukowo-badawczych. Dobrym rozwiązaniem będzie także założenie własnej działalności gospodarczej.
Aplikując na studia magisterskie na kierunku food technology and human nutrition należy zapoznać się z informacjami rekrutacyjnymi zawartymi na oficjalnej stronie uczelni wyższej. Tym samym można znacznie zwiększyć swoje szanse na tle innych kandydatów i pozytywnie przejść cały proces rekrutacyjny.
Najczęstsze wymagania rekrutacyjne na studia na kierunku food technology and human nutrition to:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Nic nie znaleziono
Studia na kierunku food technology and human nutrition wyróżniają się interdyscyplinarnym programem nauczania oscylującym wokół nauk biologicznych, medycznych, rolniczych i nauk o żywieniu. Dzięki temu studenci mają szansę zdobyć wszechstronną wiedzę i rozwinąć umiejętności praktyczne, które z powodzeniem wykorzystają w przyszłej pracy zawodowej. Jako że zajęcia będą prowadzone w całości w języki angielskim, skupią się na doskonaleniu kompetencji językowych i tym samym zwiększą swoje szanse na karierę w środowisku międzynarodowym.
Studia na kierunku food technology and human nutrition możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Osoby, które aplikują na studia na kierunku food technology and human nutrition zyskają wszechstronną wiedzę z zakresu nauk biologicznych i chemicznych. W planie znajdą się zajęcia z biotechnologii, żywienia człowieka i technologii żywności. Ponadto studenci zyskają
umiejętność przechowywania, przetwarzania i dystrybucji różnego rodzaju żywności, a także poznają zasady prawidłowego żywienia. Co więcej będą mieli szansę uczęszczać na warsztaty z mikrobiologii ogólnej, zarządzania procesem produkcyjnym, projektowania produktów oraz marketingu. Studenci poznają również terminologię branżową i nauczą się komunikacji w języku angielskim.
Studia na kierunku food technology and human nutrition trwają 1,5 roku (studia II stopnia).
Absolwenci studiów magisterskich na kierunku food technology and human nutrition nie powinni mieć problemów ze znalezieniem zatrudnienia zarówno na polskim, jak i międzynarodowym rynku pracy. Po zakończeniu nauki znajdą zatrudnienie w laboratoriach, zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach badawczych oraz w zakładach produkcyjnych. Równie ciekawą opcją może być praca w biurach projektowych, firmach związanych z badaniem żywności oraz doradztwem spożywczym. Absolwenci z powodzeniem założą również własna działalność lub podejmą zatrudnienie na arenie międzynarodowej.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku food technology and human nutrition:
zakłady produkcji i przetwórstwa żywności
laboratoria
instytucje i ośrodki badawcze
zakłady żywienia zbiorowego
firmy zajmujące się doradztwem żywieniowym
biura projektowe
własna działalność gospodarcza.
MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD TECHNOLOGY AND HUMAN NUTRITION
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia