Zarządzanie jakością i analiza żywności
Wrocław
POKAŻ
Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).
Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | zarządzanie jakością i analiza żywności - uczelnie >
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, matematyka, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności: chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna, ekonomia, fizyka, wprowadzenie do zarządzanie jakością.
Plan studiów obejmuje zajęcia zarówno teoretyczne jak i praktyczne. W ramach tego kierunku nauczysz się dokonywać prawidłowej i rzetelnej oceny jakości produktów spożywczych. Oprócz tego będziesz potrafił identyfikować potencjalne zagrożenia w procesie przetwórstwa żywności.
Uczęszczając na zajęcia zdobędziesz wiedzę dotyczącą technologii obecnie wykorzystywanej w zakładach, efektywnych sposobów zarządzania firmą oraz prawnych aspektów produkcji produktów spożywczych. Dzięki różnorodności form zajęć oraz ich tematyki, nabędziesz niezbędnych umiejętności i wiadomości, które pozwolą Ci postawić pierwsze kroki na drodze do wymarzonej kariery!
Osoby, które aplikują na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności zdobędą wszechstronne wykształcenie techniczne i chemiczne.
Powyższe studia są dostępne jedynie w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienną obecność na uczelni i pełne poświęcenie się nauce.
Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Ze względu na złożony charakter studiów na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności, studenci zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu nauk technicznych, biologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Ponadto dowiedzą się więcej na temat biochemii, mikrobiologii czy chemii żywności. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych zajęć odpowiadających powyższej tematyce. Oto wybrane z nich:
Studenci powyższego kierunku, oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczą się analizy jakości produktów spożywczych oraz zarządzania jakością produkcji.
Ponadto dowiedzą się w jaki sposób wdrażać działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa w produkcji i przetwarzaniu żywności. Studenci rozwiną również zdolności z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości, niezbędne do założenia własnej działalności gospodarczej.
W dzisiejszych czasach trend na zdrową żywność nadal się rozwija i zdobywa coraz więcej zwolenników. Nie ma co się dziwić takiej sytuacji, ponieważ każdy z nas chciałby, żeby na jego stół trafiały tylko najlepsze produkty.
Zatem jeśli zaliczasz się do osób, które lubią wiedzieć co kupują i chciałbyś mieć swój udział w procesie przetwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności przy podejmowaniu decyzji odnośnie dalszej edukacji!
5. Gdzie studiować Zarządzanie jakością i analizę żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Zarządzanie jakością i analiza żywności:
Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).
Studia pierwszego stopnia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów i zakończą się nadaniem tytułu inżyniera. Osoby, które zdecydują się na wybór studiów drugiego stopnia, na naukę poświęcą półtora roku, czyli trzy semestry. Po upływie tego czasu i obronie pracy dyplomowej zdobędą tytuł magistra.
Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności? Po ich ukończeniu nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w różnego rodzaju zakładach przetwórstwa żywności.
Jeżeli interesuje Cię bardziej naukowa praca to stanowisko w instytucjach naukowo – badawczych jest dobrym rozwiązaniem. Jakie jeszcze perspektywy zawodowe masz przed sobą? Jako absolwent możesz podjąć pracę również w laboratoriach kontrolnych, diagnostycznych lub analitycznych.
Jak sam zdążyłeś zauważyć, możliwości jest naprawdę wiele i są one zróżnicowane, zatem jeśli na początku opisu miałeś jakiekolwiek wątpliwości to z pewnością zostały dawno rozwiane , ponieważ studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to naprawdę świetny wybór dotyczący dalszego kształcenia!
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Miasta, które oferują studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia