Zarządzanie jakością i analiza żywności

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Zarządzanie jakością i analiza żywności studia - kierunek studiów

Zarządzanie jakością i analiza żywności to kierunek studiów, który skupia się na zasadach przeprowadzania analizy żywności oraz identyfikowaniu czynników wpływających na jej jakość. Studenci zdobędą również wiedzę na temat technologii stosowanych w zakładach produkcyjnych, efektywnych metod zarządzania firmą oraz prawnych aspektów produkcji żywności.

W procesie rekrutacji na studia 2026/2027 na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, fizyka, chemia, matematyka, język obcy oraz język polski. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwent kierunku znajdzie zatrudnienie w zakładach przetwórstwa żywności, laboratoriach kontrolnych, diagnostycznych oraz analitycznych. Będzie mógł również podjąć pracę w zakładach przemysłowych. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
I stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Zarządzanie jakością i analiza żywności stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne
Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Zarządzanie jakością i analiza żywności studia - opis kierunku

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | zarządzanie jakością i analiza żywności - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności:

  • fizyka,
  • chemia,
  • biologia,
  • język obcy,
  • język polski,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Zarządzanie jakością i analiza żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Zarządzanie jakością i analiza żywności

Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności: chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna, ekonomia, fizyka oraz wprowadzenie do zarządzanie jakością.

Plan studiów obejmuje zajęcia zarówno teoretyczne jak i praktyczne. W ramach tego kierunku nauczysz się dokonywać prawidłowej i rzetelnej oceny jakości produktów spożywczych. Oprócz tego będziesz potrafił identyfikować potencjalne zagrożenia w procesie przetwórstwa żywności.

Uczęszczając na zajęcia zdobędziesz wiedzę dotyczącą technologii obecnie wykorzystywanej w zakładach, efektywnych sposobów zarządzania firmą oraz prawnych aspektów produkcji produktów spożywczych. Dzięki różnorodności form zajęć oraz ich tematyki, nabędziesz niezbędnych umiejętności i wiadomości, które pozwolą Ci postawić pierwsze kroki na drodze do wymarzonej kariery!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • dysponowania podstawowymi zagadnieniami z obszaru chemii, biologii, matematyki, fizyki
  • rozumienia zasad przeprowadzania analizy żywności
  • znajomości metod wykorzystywanych w procesie produkcji i analizy żywności
  • identyfikowania czynników zagrażających jakości żywności
  • stosowania metod informatycznych w celu dokonania analizy
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Osoby, które aplikują na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności zdobędą wszechstronne wykształcenie techniczne i chemiczne.

Powyższe studia są dostępne jedynie w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienną obecność na uczelni i pełne poświęcenie się nauce.

 

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

2. Program studiów i przedmioty

Ze względu na złożony charakter studiów na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności, studenci zdobędą kompleksową wiedzę z zakresu nauk technicznych, biologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Ponadto dowiedzą się więcej na temat biochemii, mikrobiologii czy chemii żywności. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych zajęć odpowiadających powyższej tematyce. Oto wybrane z nich:

  • Chemia ogólna i nieorganiczna
  • Podstawy produkcji roślinnej
  • Statystyka matematyczna
  • Chemia żywności

 

3. Nabywane umiejętności

Studenci powyższego kierunku, oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczą się analizy jakości produktów spożywczych oraz zarządzania jakością produkcji.

Ponadto dowiedzą się w jaki sposób wdrażać działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa w produkcji i przetwarzaniu żywności. Studenci rozwiną również zdolności z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości, niezbędne do założenia własnej działalności gospodarczej.

 

4. Dla kogo ten kierunek

W dzisiejszych czasach trend na zdrową żywność nadal się rozwija i zdobywa coraz więcej zwolenników. Nie ma co się dziwić takiej sytuacji, ponieważ każdy z nas chciałby, żeby na jego stół trafiały tylko najlepsze produkty.

Zatem jeśli zaliczasz się do osób, które lubią wiedzieć co kupują i chciałbyś mieć swój udział w procesie przetwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności przy podejmowaniu decyzji odnośnie dalszej edukacji!

 

5. Gdzie studiować Zarządzanie jakością i analizę żywności

Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek Zarządzanie jakością i analiza żywności:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów i zakończą się nadaniem tytułu inżyniera. Osoby, które zdecydują się na wybór studiów drugiego stopnia, na naukę poświęcą półtora roku, czyli trzy semestry. Po upływie tego czasu i obronie pracy dyplomowej zdobędą tytuł magistra.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności

Praca po studiach

Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności? Po ich ukończeniu nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w różnego rodzaju zakładach przetwórstwa żywności.

Jeżeli interesuje Cię bardziej naukowa praca to stanowisko w instytucjach naukowo – badawczych jest dobrym rozwiązaniem. Jakie jeszcze perspektywy zawodowe masz przed sobą? Jako absolwent możesz podjąć pracę również w laboratoriach kontrolnych, diagnostycznych lub analitycznych.

Jak sam zdążyłeś zauważyć, możliwości jest naprawdę wiele i są one zróżnicowane, zatem jeśli na początku opisu miałeś jakiekolwiek wątpliwości to z pewnością zostały dawno rozwiane , ponieważ studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności to naprawdę świetny wybór dotyczący dalszego kształcenia!

 
Absolwent kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik zakładów przetwórstwa żywności
  • pracownik ośrodków naukowo – badawczych
  • pracownik laboratoriów diagnostycznych, analitycznych i kontrolnych
  • pracownik zakładów przemysłowych

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Zarządzanie jakością i analiza żywności studia stacjonarne

Dalsza część artykułu pod reklamą

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
I stopnia inżynierskie, I stopnia licencjackie

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (0)