BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na 1 uczelni publicznej

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
    Czas trwania
      Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

      Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

      Bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe

      Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.

      Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe
      Rok akademicki 2024/2025
      Forma studiów zjazdy
      Poziom studiów studia podyplomowe

      Uczelnie

      Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na 1 uczelni publicznej | bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe - uczelnie >

      Studia przeznaczone są dla absolwentów kierunków związanych z żywnością, którzy chcieliby dalej rozwijać swoje umiejętności w tym zakresie, a także pracowników jednostek związanych z wytwarzaniem, dystrybucją czy kontrolą produktów spożywczych. Kierunek może zainteresować również osoby związane zawodowo z żywieniem zbiorowym.

       

      JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?

      Kandydaci na kierunek bezpieczeństwo i jakość żywności powinni legitymować się dyplomem magistra, licencjata lub inżyniera. Zwykle nie jest wymagane doświadczenie, jednak preferowani mogą być absolwenci studiów związanych z żywnością. W celu rekrutacji najczęściej należy wysłać zgłoszenie i dostarczyć odpowiednie dokumenty w terminie. Nauka może się wiązać z dodatkowymi opłatami, takimi jak np. czesne. Na studiach mogą obowiązywać limity miejsc, a w przypadku zbyt małej liczby kandydatów kierunek może nie zostać otwarty.

      *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

       

      szczegółowe wymagania na uczelniach

      JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Kierunek bezpieczeństwo i jakość żywności jest realizowany niestacjonarnie. W zależności od sytuacji zajęcia mogą się odbywać również w formie zdalnej za pomocą narzędzi do tego przeznaczonych. Studenci zdobywają niezbędną wiedzę teoretyczną na wykładach oraz mogą trenować umiejętności praktyczne na ćwiczeniach. Czasem mają okazję także uczestniczyć w projektach grupowych, podczas których mogą się nauczyć pracy w zespole. Zajęcia prowadzone są przeważnie przez pracowników dydaktycznych uczelni i specjalistów, którzy mają doświadczenie w pracy związanej z tematyką studiów. Efekty kształcenia weryfikowane są zwykle za pomocą zaliczeń i egzaminów z poszczególnych przedmiotów. Najczęściej ważne jest także samo uczestnictwo w zajęciach. Studia mogą się kończyć obroną pracy dyplomowej.

       

      1. Typ i tryb studiów:

      Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności możemy podzielić na:

      1. Typ

       

      2. Tryb:

       

      2. Zdobywana wiedza i umiejętności

      Studenci kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności zdobywają wiedzę niezbędną do pracy w przemyśle spożywczym oraz mogą zwiększyć swoje kwalifikacje w tym zakresie. Studia łączą wiedzę teoretyczną z umiejętnościami praktycznymi. Słuchacze mogą dowiedzieć się, w jaki sposób funkcjonują placówki żywienia publicznego sieci otwartej i zamkniętej. Uczą się zwykle, jak poprawnie przeprowadzić kontrolę produktów spożywczych, warunków ich transportu czy przechowywania. W programie mogą się znaleźć zajęcia omawiające metody i techniki zarządzania bezpieczeństwem żywności. Studenci mają też możliwość zapoznania się z przetwórstwem rolno-spożywczym. Mogą nauczyć się jego zasad działania i dowiedzieć się jak nadzorować procesy w nim zachodzące.

       

      ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).

       

      JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

      Absolwenci kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności są przygotowani do pracy z produktami spożywczymi na różnych etapach łańcucha żywności. Mogą zostać zatrudnieni w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego, przedsiębiorstwach produkcyjnych i zajmujących się dystrybucją. Mają również możliwość pracy w jednostkach kontroli jakości nadzorujących procesy w firmach sektora spożywczego. Absolwenci mają także kwalifikacje do pracy w placówkach żywienia zbiorowego sieci otwartej i zamkniętej. Studia mogą się przyczynić do uzyskania awansu w obecnym miejscu pracy. Ukończenie kierunku często umożliwia absolwentom pełnienie funkcji kierowniczych i nadzorczych w przedsiębiorstwach.

      Możliwości zatrudnienia po ukończeniu kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności to m.in.:

      • specjalista ds. jakości żywności

       

      Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

      Filtrowanie
      Województwo
      Poziom studiów

      Miasta, które oferują studia na kierunku BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

      Teraz najważniejsze

      matura 2024

      zmiany na maturze 2024

      arkusze maturalne

      wyniki matur 2023

      rekrutacja na studia

      studia

      kierunki studiów

      studia podyplomowe

       

      Ciekawe

       


      gdzie studiować

       

       

      Nadchodzące wydarzenia

      • ul. Podchorążych 2, 30-084 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=UNIWERSYTET%20PEDAGOGICZNY%20KRAK%C3%93W https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/40a0a-miniatura-na-miescie.jpg Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
      • pl. Kopernika 11a,, 45-040 Opole Uniwersytet Opolski
      • Kampus AGH https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJIZu1VqdbFkcR0RezIbqNDLI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b9653-agh.jpg Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
      • Kampus przy ul. Warszawskiej 24 w Krakowie https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJv9WgpARbFkcR6xkKhuEVqEE https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b117c-politechnika-krakowska.jpg Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
      • Dzień otwarty Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu
      • ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, Warszawa https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJCWP6Nl7MHkcRf_xabKDNoaQ https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/be790-uniwersytet-warszawski.jpg Uniwersytet Warszawski

      Komentarze (0)