Studenci tego kierunku przygotowują się do profesjonalnego wykonywania zawodu dietetyka zarówno w środowisku medycznym, jak i naukowym, gastronomicznym czy medialnym. Warszawskie uczelnie dokładają wszelkich starań, by absolwenci dietetyki przystosowani było do warunków współczesnego rynku pracy. Dzięki temu studenci zgłębiają zagadnienia o naturze nie tylko medycznej, ale i społecznej czy marketingowej. Przyszli specjaliści mogą założyć własną działalność, która poświęcona będzie promowaniu zdrowego trybu życia.
Wiedza
Studenci zdobywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu m.in. medycyny, farmakologii, biologii czy chemii. Poznają oni anatomię człowieka, a także jego metabolizm – nie są obce im reakcje chemiczne i biochemiczne ludzkiego mózgu, będące wynikiem interakcji leków z określonymi substancjami występującymi w żywności.
Program dietetyki zakłada również zajęcia poświęcone humanistycznym i społecznym aspektom tej dziedziny. W trakcie studiów przyszli specjaliści poznają społeczne oraz psychologiczne konteksty rozwijania się dietetyki we współczesnym świecie – eksperci wiedzą, z jakimi problemami żywieniowymi mogą zmagać się ich pacjenci, a także znają czynniki, które wpływają na kształt ich jadłospisów.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
-
Zna anatomię człowieka
-
Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
-
Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
-
Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
-
Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
-
Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki
Umiejętności
Przyszli specjaliści dietetyki potrafią sprawnie ocenić jakość żywności oraz jej wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki specjalistycznej wiedzy oraz umiejętnościom zdobytym w trakcie praktycznego realizowania programu potrafią oni konstruować plany żywieniowe, które dostosowane są do indywidualnych potrzeb pacjenta.
Dietetyk może także stworzyć specjalne menu, które skierowane będzie do określonej grupy osób – z uwzględnieniem uniwersalnych wymogów. Absolwenci tego kierunku trafnie diagnozują zaburzenia żywieniowe pacjentów, a także prowadzą odpowiednią profilaktykę zdrowia klientów. W tym celu eksperci korzystają z narzędzi oraz programów komputerowych, których obsługi uczą się na warszawskich uczelniach.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
-
Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
-
Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
-
Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
-
Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
Dla kogo są studia stacjonarne
Studia stacjonarne pozwalają studentom zdobyć wczesne doświadczenie zawodowe. Dzięki licznym projektom grupowym, konkursom studenckim, a także targom pracy przyszli specjaliści mają szansę nawiązać współpracę z przedstawicielami różnorodnych firm i instytucji. Ponadto studenci stacjonarni mają zapewniony dostęp do narzędzi oraz programów ułatwiających im zdobywanie wiedzy i doświadczenia.
Stacjonarna nauka wiąże się z bezpośrednim kontaktem z profesjonalistami, którzy zawodowo spełniają się w interesujących studentów dziedzinach. Dzięki temu uczestnicy stacjonarnych zajęć mają szansę z bliska obserwować pracę ekspertów, a także pod ich czujnym okiem realizować własne pomysły badawcze. W edukacji olbrzymim wsparciem dla studentów stacjonarnych są także bogate księgozbiory, które znajdują się w uczelnianych bibliotekach.
Państwowe uczelnie umożliwiają studentom darmową naukę. Publiczne szkoły wyższe cechuje jednak ograniczona liczba miejsc oraz rekrutowanie kandydatów, którzy wykazali się wyjątkowymi wynikami egzaminów maturalnych czy też dodatkowymi osiągnięciami naukowymi. Studiowanie stacjonarne można także rozpocząć na prywatnej uczelni – większość niepublicznych szkół wyższych oferuje zbliżony program kształcenia, a kandydaci przyjmowani są zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Za taką naukę należy jednak zapłacić.
zobacz wszystkie:
studia stacjonarne w Warszawie
studia niestacjonarne w Warszawie
Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka w Warszawie możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
Program studiów i przedmioty
Studenci warszawskich uczelni przygotowują się do tego, by profesjonalnie prowadzić działania doradcze oraz badawcze w środowisku klinicznym, gastronomicznym czy naukowym. Program na kierunku dietetyka przewiduje przedmioty poświęcone zagadnieniom chemicznym i biochemicznym, które ściśle związane są z procesami żywieniowymi w życiu człowieka. Ponadto studenci dietetyki poznają społeczne i psychologiczne aspekty tej dziedziny – uczą się także pracy z klientami i pacjentami. Absolwenci tego kierunku są także przygotowani do prowadzenia własnej działalności.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Warszawie znajdują się przedmioty takie jak:
-
Diety i trendy żywieniowe
-
Dietetyka kliniczna
-
Podstawy prawa żywnościowo-żywieniowego
-
Kliniczny zarys chorób
-
Mikrobiologia
-
Nauka o żywności z elementami chemii żywności
-
Podstawy zdrowia publicznego
-
Fizjologia i patofizjologia
-
Technologia potraw
-
Podstawy żywienia człowieka
-
Biochemia ogólna i żywności
-
Żywność specjalna i funkcjonalna
-
Psychologia w dietetyce
-
Utrwalanie i przechowywanie żywności
-
Zasady i organizacja żywienia zbiorowego
-
Zachowania związane z jedzeniem w cyklu życia
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Kandydat na ten kierunek powinien być zainteresowany naukami przyrodniczymi, szczególnie tymi, które ścisły związek mają ze zdrowiem człowieka. Przyszli dietetycy znają biologiczne reakcje ludzkiego organizmu na różnorodne czynniki żywnościowe, a także potrafią odczytywać ze zrozumieniem składy poszczególnych produktów spożywczych. Dietetyka jako nauka stale rozwijająca się wymaga od studentów warszawskich uczelni ciągłej nauki.
Dobrze, by kandydat na dietetykę radził sobie w stresujących sytuacjach, a także postępował odpowiedzialnie i rozważnie. Istotne jest to, by przyszły ekspert dietetyki był dokładny, a także cierpliwy i empatyczny. W pracy z klientem niezbędna będzie komunikatywność. Studenci tego kierunku mogą interesować się gotowaniem i produktami żywnościowymi – pomoże im to w zdobywaniu wiedzy z zakresu dietetyki.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Warszawie
Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Warszawie:
czytaj dalej
uczelnie w Warszawie
dietetyka studia niestacjonarne w Warszawie