Jednym z największych priorytetów sektora żywnościowego w kraju jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów, włączając w to przede wszystkim kontrolę prawidłowości całego procesu produkcji żywieniowej.
Dla zachowania równowagi w branży najistotniejsze jest bezpieczeństwo całego łańcucha spożywczego od samej hodowli/uprawy, przez produkcję aż po konsumpcję.
Jak zatem zoptymalizować procesy produkcji żywności zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach, zajmujących się przetwórstwem? Na czym polega prawo żywnościowe i jakie kwestie porusza? W jakim celu kontroluje się procesy produkcji żywności?
Aspekt żywienia i całość procesów produkcji żywności w zakresie bezpieczeństwa to nie tylko część sektora gospodarczego, ale także istotny element europejskiej polityki rozwoju, polityki zdrowotnej, jak również polityki edukacyjnej.
1. Typ i tryb studiów
Kierunek produkcja i bezpieczeństwo żywności jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym jak i niestacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia. Jeżeli wybierzesz tryb studiów niestacjonarnych, zajęcia odbywać się będą w wybrane weekendy semestru.
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk o zdrowiu oraz nauk technicznych.
Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
W czasie studiów na powyższym kierunku rozwiniesz swoją dotychczasową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, rolniczych, ekonomicznych czy nauk o zdrowiu i żywieniu. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów, powiązanych z powyższymi zagadnieniami, między innymi takich jak:
-
Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów w produkcji żywności
-
Komputerowe wspomaganie systemów zarządzania jakością
-
Trendy w produkcji żywności
-
Przetwórstwo żywności
Program nauczania zakłada także realizacje obieralnych bloków specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych, wybranych uczelni wyższych.
3. Nabywane umiejętności
Jako student kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją surowców i żywności.
Ponadto rozwiniesz kompetencje z zakresu zarządzania produkcją i zespołem pracowników. Integralną część studiów będą stanowić praktyki, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.
4. Dla kogo ten kierunek
Jeśli interesujesz się tym, jak przebiegają procesy produkcji żywności, zależy Ci na promowaniu zdrowych produktów i bliskie Ci są założenia unijne na linii produkcja-konsumpcja żywności, studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to opcja doskonała dla Ciebie.
5. Gdzie studiować produkcje i bezpieczeństwo żywności
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek produkcja i bezpieczeństwo żywności: