Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
niestacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

    Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

    Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie

    Produkcja i bezpieczeństwo żywności stopień: (I) ,
    forma: stacjonarne, niestacjonarne
    Gotowe

    Wyróżniony

    Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

    Produkcja i bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

    Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

    Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Rok akademicki 2025/2026
    Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
    Poziom studiów studia I stopnia

    Uczelnie

    Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | produkcja i bezpieczeństwo żywności - uczelnie >

     

    WYMAGANIA REKRUTACYJNE

    *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

     

    szczegółowe wymagania na uczelniach

    Produkcja i bezpieczeństwo żywności - zasady rekrutacji

    • Terminy rekrutacji

    • Czas trwania

    • Przedmioty maturalne

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Wiedza, którą zdobędziesz, studiując produkcję i bezpieczeństwo żywności?

    Program studiów i przedmioty

    Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności: fizyka, chemia żywności, przetwórstwo żywności, zrównoważony rozwój oraz technologia informacyjna.

    Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakie umiejętności będą Twoją mocną stroną jako absolwent tego kierunku? Produkcja i bezpieczeństwo żywności to dziedzina, która wyspecjalizuje Cię jako eksperta przede wszystkim w zakresie produkcji i przetwarzania żywności.

    Zdobędziesz wiedzę, która pozwoli Ci swobodnie manipulować innowacyjnymi technologiami w perspektywie doboru odpowiedniego sprzętu, aby zapewnić ciągłość i brak jakichkolwiek uchybień w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dowiesz się, jak najlepiej oceniać surowce żywnościowe i jakie mechanizmy ułatwiają ten proces.

    Poznasz system organizacji procesu produkcji żywności, jak zarządzać przedsiębiorstwami, które działają w obszarze produkcji. Ponadto przekonasz się, które systemy gwarantują bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i w jaki sposób należy przestrzegać prawa żywnościowego.
     

    Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

    • produkcji i przetwarzania żywności 
    • teorii prawa żywnościowego
    • zastosowania odpowiednich technologii w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
    • oceny jakości produktów żywieniowych
    • sprawnej organizacji procesu produkcji żywności
    • zarządzania przedsiębiorstwami zajmującymi się przetwórstwem żywieniowym
    • systemów odpowiadających za bezpieczeństwo w procesie produkcji żywności

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Jak wyglądają studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności?

    Jednym z największych priorytetów sektora żywnościowego w kraju jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów, włączając w to przede wszystkim kontrolę prawidłowości całego procesu produkcji żywieniowej.

    Dla zachowania równowagi w branży najistotniejsze jest bezpieczeństwo całego łańcucha spożywczego od samej hodowli/uprawy, przez produkcję aż po konsumpcję.

    Jak zatem zoptymalizować procesy produkcji żywności zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach, zajmujących się przetwórstwem? Na czym polega prawo żywnościowe i jakie kwestie porusza? W jakim celu kontroluje się procesy produkcji żywności?

    Aspekt żywienia i całość procesów produkcji żywności w zakresie bezpieczeństwa to nie tylko część sektora gospodarczego, ale także istotny element europejskiej polityki rozwoju, polityki zdrowotnej, jak również polityki edukacyjnej.

     

    1. Typ i tryb studiów

    Kierunek produkcja i bezpieczeństwo żywności jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym jak i niestacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia. Jeżeli wybierzesz tryb studiów niestacjonarnych, zajęcia odbywać się będą w wybrane weekendy semestru.

    Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk o zdrowiu oraz nauk technicznych.

     

    Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

    1. Poziom:

     

    2. Forma:

     

    Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

    Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

    Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

     

    2. Program studiów i przedmioty

    W czasie studiów na powyższym kierunku rozwiniesz swoją dotychczasową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, rolniczych, ekonomicznych czy nauk o zdrowiu i żywieniu. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów, powiązanych z powyższymi zagadnieniami, między innymi takich jak:

    • Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów w produkcji żywności
    • Komputerowe wspomaganie systemów zarządzania jakością
    • Trendy w produkcji żywności
    • Przetwórstwo żywności

    Program nauczania zakłada także realizacje obieralnych bloków specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych, wybranych uczelni wyższych.

     

    3. Nabywane umiejętności

    Jako student kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją surowców i żywności.

    Ponadto rozwiniesz kompetencje z zakresu zarządzania produkcją i zespołem pracowników. Integralną część studiów będą stanowić praktyki, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.

     

    4. Dla kogo ten kierunek

    Jeśli interesujesz się tym, jak przebiegają procesy produkcji żywności, zależy Ci na promowaniu zdrowych produktów i bliskie Ci są założenia unijne na linii produkcja-konsumpcja żywności, studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to opcja doskonała dla Ciebie.

     

    5. Gdzie studiować produkcje i bezpieczeństwo żywności

    Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek produkcja i bezpieczeństwo żywności:

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

    Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

    Studia pierwszego stopnia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności?

    Praca po studiach

    Jakie perspektywy zawodowe będą w Twoim zasięgu? Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to świetny wybór, aby móc realnie wpłynąć na rynek żywieniowy i podjąć zatrudnienie na wielu dedykowanych stanowiskach.

    Możesz z łatwością znaleźć pracę w sektorze kontroli jakości i oceniać stan poszczególnych procesów w produkcji żywności. Ponadto Twoje kompetencje pozwolą Ci zrealizować się na polu wzorowej organizacji procesu produkcji żywności oraz jej dystrybucji w ramach własnej działalności gospodarczej.

    Co więcej, jako absolwent produkcji i bezpieczeństwa żywności możesz zarządzać przedsiębiorstwami, które zajmują się przetwórstwem żywieniowym, implementować wykładnie prawa żywnościowego i monitorować jego działanie w obszarze funkcjonowania konkretnych przedsiębiorstw.

     

    Absolwent kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

    • pracownik ośrodków badawczo-rozwojowych
    • kontroler jakości bezpieczeństwa w sektorze spożywczym
    • doradztwie i audycie łańcucha żywnościowego 
    • pracownik laboratorium
    • pracownik administracji rządowej i samorządowej
    • własna działalność gospodarcza w aspekcie produkcji i dystrybucji żywności
    • przetwórstwie i obrocie surowcami żywnościowymi

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Poziom i forma studiów

    Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

    Produkcja i bezpieczeństwo żywności studia niestacjonarne

    Produkcja i bezpieczeństwo żywności studia stacjonarne

    Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

    Produkcja i bezpieczeństwo żywności studia I stopnia

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Zobacz inne kierunki ochrona i bezpieczeństwo

    Filtrowanie
    Województwo
    Poziom studiów

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Zobacz inne kierunki ochrona i bezpieczeństwo - podyplomowe

    Filtrowanie
    Województwo
    Poziom studiów
    Bhp

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Miasta, które oferują studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności

    Dalsza część artykułu pod reklamą

    Komentarze (0)