1. Tryb studiów
Jeżeli wybierzesz studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności, to będziesz swoją przygodę edukacyjną mógł rozpocząć na studiach stacjonarnych (dziennych) lub niestacjonarnych (zaocznych). Wybierz tę formę, która najlepiej odzwierciedlać będzie twoje oczekiwania. Jeżeli chciałbyś równolegle rozwijać swoją karierę zawodową, to opcją zdecydowanie lepszą byłoby rozpoczęcie studiów niestacjonarnych.
Musisz mieć jedynie świadomość, że mają one charakter studiów płatnych, zjazdy naukowe odbywają się w weekendy, a część materiału musisz opanowywać we własnym zakresie. Studia dzienne wiążą się z regularną nauką w trakcie tygodnia. Wybór musisz dostosować do własnych potrzeb i oczekiwań.
Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności: żywienie człowieka, surowce spożywcze, biologia z elementami genetyki, mikrobiologia ogólna i żywności, analiza sensoryczna.
Kierunki studiów takie jak żywienie człowieka i ocena żywności zaadresowane są do osób, którym to, co jemy nie jest obojętne. Dziś zmienił się nasz model myślenia o żywności – coraz częściej rezygnujemy z półproduktów na rzecz sięgania po to, co naturalne i świeże. Pamiętaj, że ten profil kształcenia obejmuje kilka potężnych dyscyplin ścisłych. W siatce programowej odnajdziesz zatem przedmioty takie jak:
-
systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
-
ocena żywienia;
-
racjonalizacja żywienia
-
podstawy dietetyki.
Studenci otrzymają niezbędne umiejętności, które podparte będą rzetelną wiedzą praktyczną. Na każdego przyszłego inżyniera czeka bowiem szereg zajęć laboratoryjnych, podczas których będzie mógł dokonywać rozbudowanych analiz z zakresu oceny żywności.
3. Nabywane umiejętności
Czego nauczysz się w ramach programu? Uczestnicząc w zajęciach otrzymasz podstawową wiedzę z matematyki, biologii, chemii oraz fizyki. Oprócz tego zapoznasz się z anatomią i fizjologią człowieka, jak również z psychologią żywienia i dietoterapii.
W ramach zajęć zostaną zaprezentowane tematy dotyczące ochrony konsumenta, toksykologii, narzędzi pomocnych przy ocenie jakości produktów żywnościowych. Jako student tego kierunku zdobędziesz również niezbędną wiedzę z obszaru rachunkowości, marketingu oraz ekologii.
Dzięki szerokiej gamie przedmiotów będziesz miał szansę dołączyć do grona specjalistów z tej dziedziny!
4. Dla kogo ten kierunek
Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat nowych tendencji w żywieniu? Szukasz studiów na kierunkach przyrodniczych lub technicznych?
Nie chcesz martwić się o miejsca zatrudnienia po ukończeniu studiów? Zależy Ci na zdobyciu wykształcenia, które pozwoli Ci na dalszy rozwój? Jeśli tak to z pomocą przychodzą Ci studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności!
5. Gdzie studiować Żywienie człowieka i ocenę żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności: