Chemia i technologia żywności

Chemia i technologia żywności

Studia na kierunku chemia i technologia żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
I stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Chemia i technologia żywności stopień: (I) , czas trwania: 3,5 roku ,
forma: stacjonarne

Chemia i technologia żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku chemia i technologia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku chemia i technologia żywności
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku chemia i technologia żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | chemia i technologia żywności - uczelnie >

Opis kierunku

Chemia i technologia żywności to kierunek, który cechuje interdyscyplinarna formuła. Studenci uzyskują wszechstronną wiedzę z pogranicza nauk chemicznych i inżynierskich, które ściśle związane są z technologią żywności. Program kształcenia tego kierunku umożliwia zdobycie praktycznych kompetencji zawodowych, które oparte są na stabilnych podstawach teoretycznych z chemii żywności oraz procesów technologicznych.

 

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku chemia i technologia żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, fizyka i astronomia, fizyka, biologia, matematyka, informatyka.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

 

Praca po studiach

Studenci uczą się wykonywania podstawowych analiz chemicznych oraz uczą się organizowania i produkowania cukrów czy tłuszczów. W trakcie nauki poznają również zasady funkcjonowania rynku żywności. Po zakończeniu kształcenia absolwenci mogą ubiegać się o zatrudnienie w przemyśle spożywczym, a także w laboratoriach, które zajmują się między innymi kontrolą jakości produktów spożywczych.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

 

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku chemia i technologia żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka i astronomia,
  • fizyka,
  • informatyka,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Chemia i technologia żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Chemię i technologię żywności

Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku chemia i technologia żywności: podstawy chemii, matematyka, podstawy biologii, podstawy chemii analitycznej, chemia pierwiastków i ich związków.

Czego się nauczysz w ramach zajęć? Program studiów obejmuje zagadnienia z chemii, fizyki, biologii oraz biochemii. Zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów.

Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się również z programami do opracowywania uzyskanych wyników i prawidłowego ich analizowania. Oprócz tego w ramach programu zostaną poruszone zagadnienia z dietetyki oraz technologii cukrów i tłuszczy.

Ogromną zaletą tego kierunku jest duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, a co za tym idzie, zyskiwanie cennego doświadczenia.

Dzięki przekazywanej wiedzy, zdobędziesz wszechstronne przygotowanie do wyzwań jakie czekają na Ciebie w przyszłej pracy zawodowej oraz staniesz się ekspertem w swojej dziedzinie!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • znajomości terminologii z zakresu chemii, fizyki, biochemii, ekologii i ochrony środowiska oraz statystyki
  • znajomości programów służących do opracowywania i analizowania danych
  • przepisów i norm dotyczących higieny i bezpieczeństwa w zakładach przetwórczych, laboratoriach
  • samodzielnego planowania i przeprowadzania eksperymentów
  • obsługiwania urządzeń kontrolno – pomiarowych oraz analizowania jakości żywności na podstawie uzyskanych wyników
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku chemia i technologia żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek chemia i technologia żywności można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym, co w praktyce oznacza, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnej uczelni. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą w pełni poświęcić się nauce i zdobywaniu wykształcenia.

 

Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą kompleksowe wykształcenie z obszaru nauk chemicznych i ścisłych.

 

2. Program studiów i przedmioty

W czasie studiów na kierunku chemia i technologia żywności zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych i technicznych.

Ponadto, zapoznasz się z takimi zagadnieniami jak analityka żywności oraz dowiesz się więcej o specyfikę branży spożywczej.

W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:

 

  • Podstawy chemii analitycznej
  • Analiza Instrumentalna
  • Podstawy technologii tłuszczów

 

3. Nabywane umiejętności

Ze względu na praktyczny charakter studiów na kierunku chemia i technologia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej.

Przede wszystkim, nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów i tłuszczów.

Ponadto, dowiesz się w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności. Studenci poznają również nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!

 

5. Gdzie studiować chemię i technologię żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek chemia i technologia żywności:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku chemia i technologia żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku chemia i technologia żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł inżyniera.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Chemia i technologia żywności

Praca po studiach

Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent kierunku Chemia i technologia żywności? Zatrudnienie znajdziesz przede wszystkim w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych.

Zdobyte kompetencje pozwolą Ci również na podjęcie pracy w zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych.

Możliwości rozwoju zawodowego jakie daje Ci ukończenie tych studiów są szerokie, dlatego zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę kierunek Chemia i technologia żywności przy wyborze swojej dalszej drogi kształcenia!

 

Absolwent kierunku Chemia i technologia żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik przedsiębiorstw przetwórczych
  • pracownik firm chemicznych
  • pracownik zakładów zajmujących się kontrolą żywności
  • pracownik przedsiębiorstw z sektora biotechnologicznego

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Chemia i technologia żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Chemia i technologia żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki chemiczne

Filtrowanie
Województwo
I stopnia inżynierskie, I stopnia licencjackie

Dalsza część artykułu pod reklamą

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Chemia i technologia żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)