Chemia i technologia żywności
Toruń
POKAŻ
Studia na kierunku chemia i technologia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku chemia i technologia żywności | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku chemia i technologia żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | chemia i technologia żywności - uczelnie >
Opis kierunku
Chemia i technologia żywności to kierunek, który cechuje interdyscyplinarna formuła. Studenci uzyskują wszechstronną wiedzę z pogranicza nauk chemicznych i inżynierskich, które ściśle związane są z technologią żywności. Program kształcenia tego kierunku umożliwia zdobycie praktycznych kompetencji zawodowych, które oparte są na stabilnych podstawach teoretycznych z chemii żywności oraz procesów technologicznych.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku chemia i technologia żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, fizyka i astronomia, biologia, fizyka, matematyka, informatyka.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Studenci uczą się wykonywania podstawowych analiz chemicznych oraz uczą się organizowania i produkowania cukrów czy tłuszczów. W trakcie nauki poznają również zasady funkcjonowania rynku żywności. Po zakończeniu kształcenia absolwenci mogą ubiegać się o zatrudnienie w przemyśle spożywczym, a także w laboratoriach, które zajmują się między innymi kontrolą jakości produktów spożywczych.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku chemia i technologia żywności:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku chemia i technologia żywności: podstawy chemii, matematyka, podstawy biologii, podstawy chemii analitycznej, chemia pierwiastków i ich związków.
Czego się nauczysz w ramach zajęć? Program studiów obejmuje zagadnienia z chemii, fizyki, biologii oraz biochemii. Zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów.
Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się również z programami do opracowywania uzyskanych wyników i prawidłowego ich analizowania. Oprócz tego w ramach programu zostaną poruszone zagadnienia z dietetyki oraz technologii cukrów i tłuszczy.
Ogromną zaletą tego kierunku jest duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, a co za tym idzie, zyskiwanie cennego doświadczenia.
Dzięki przekazywanej wiedzy, zdobędziesz wszechstronne przygotowanie do wyzwań jakie czekają na Ciebie w przyszłej pracy zawodowej oraz staniesz się ekspertem w swojej dziedzinie!
Kierunek chemia i technologia żywności można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym, co w praktyce oznacza, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnej uczelni. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą w pełni poświęcić się nauce i zdobywaniu wykształcenia.
Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą kompleksowe wykształcenie z obszaru nauk chemicznych i ścisłych.
W czasie studiów na kierunku chemia i technologia żywności zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych i technicznych.
Ponadto, zapoznasz się z takimi zagadnieniami jak analityka żywności oraz dowiesz się więcej o specyfikę branży spożywczej.
W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:
Ze względu na praktyczny charakter studiów na kierunku chemia i technologia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej.
Przede wszystkim, nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów i tłuszczów.
Ponadto, dowiesz się w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności. Studenci poznają również nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.
Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!
5. Gdzie studiować chemię i technologię żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek chemia i technologia żywności:
Studia na kierunku chemia i technologia żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Studia pierwszego stopnia na kierunku chemia i technologia żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł inżyniera.
Praca po studiach
Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent kierunku Chemia i technologia żywności? Zatrudnienie znajdziesz przede wszystkim w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych.
Zdobyte kompetencje pozwolą Ci również na podjęcie pracy w zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych.
Możliwości rozwoju zawodowego jakie daje Ci ukończenie tych studiów są szerokie, dlatego zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę kierunek Chemia i technologia żywności przy wyborze swojej dalszej drogi kształcenia!
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Miasta, które oferują studia na kierunku Chemia i technologia żywności
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia