Analityka żywności

Analityka żywności

Analityka żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Analityka żywności kształcą specjalistów, którzy są współcześnie niezwykle pożądani na rynku pracy. Dziś coraz częściej zdajemy sobie sprawę, jak ważna jest świadomość, co na co dzień jemy. Studenci w trakcie trwania nauki uczestniczą w szeregu zajęć laboratoryjnych, a swoje umiejętności opierają na szczegółowej wiedzy z chemii, fizyki czy biotechnologii.

W procesie rekrutacji na studia 2026/2027 na kierunku Analityka żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia oraz chemia.

Po zakończeniu nauki na studiach analityka żywności absolwenci mogą ubiegać się o pracę w laboratoriach analitycznych. Czekać na nich będzie również praca w przemyśle spożywczym czy rolniczym. Po otrzymaniu dyplomu można również starać się zatrudnienie w instytucjach zajmujących się badaniem jakości żywności – wszelkich inspekcjach oraz placówkach takich jak sanepid. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
      Typ uczelni
        Więcej filtrów
        Poziom studiów
          Forma studiów
            Czas trwania

              Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

              Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

              Gotowe

              Wyróżniony

              Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

              Analityka żywności studia - opis kierunku

              Studia na kierunku analityka żywności to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra inżyniera).

              Jakie przedmioty zdawać na maturze?

              Kandydat na kierunek Analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:

              • biologia
              • chemia

               

              *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

              Analityka żywności - zasady rekrutacji

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Analitykę żywności

              Program studiów i przedmioty

              Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku analityka żywności: analityka żywności pochodzenia roślinnego, analityka żywności pochodzenia zwierzęcego, marketing produktów spożywczych, modelowanie jakości produktów oraz polityka wyżywienia ludności.

              Analityka żywności to studia kształcące z zakresu wiedzy z analityki z włączeniem specyfiki wiedzy na temat przemysłu żywnościowego oraz jego badań. Podczas studiów na kierunku analityka żywności nauczysz się rozpoznawać zjawiska jakie zachodzą w procesie przetwarzania oraz przechowywania żywności, identyfikować składniki odpowiadające za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności.

              Oprócz tego zdobędziesz umiejętności z zakresu zarządzania organizacją i pracą laboratorium oraz analizy i interpretacji schematów technologicznych. Ocena zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją stanie się dla Ciebie codziennością.

               

              W programie studiów na kierunku analityka żywności znajdziesz takie przedmioty jak np.:

              • Biofizyka żywności
              • Techniki spektralne
              • Biotechnologia żywności
              • Techniki przygotowania prób
              • Techniki separacyjne i łączone
              • Technologia żywności dla analityka
              • Metody biologiczne w analizie żywności
              • Autentyczność i identyfikowalność żywności
              • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności

               

              Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

              • podstaw naukowych technologii żywności związaną z wytwarzaniem i przetwarzaniem różnego rodzaju żywności
              • objaśniania kinetyki reakcji chemicznych
              • ryzyka zdrowotnego związanego z chemicznym i mikrobiologicznym zanieczyszczeniem żywności
              • klasyfikacji zaawansowanych technik laboratoryjnych
              • wykorzystania zaawansowanych metod biologicznych w analizie żywności
              • zarządzania organizacją i pracą laboratorium
              • analizy i interpretacji schematów technologicznych
              • znajomości uwarunkowań prawnych i etycznych mających zastosowanie w kontekście badawczym jak i laboratoryjnym
              • oceny zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją
              • pozyskiwania informacji naukowych z literatury, baz danych oraz innych źródeł, także w języku angielskim

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Jak wyglądają studia na kierunku analityka żywności?

               

              1. Typ i tryb studiów

              Kierunek analityka żywności będzie realizował program z zakresu nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie właśnie z tego obszaru tematycznego.

               

              Studia na kierunku analityka żywności możemy podzielić na:

              1. Poziom:

               

              2. Forma:

               

              Studia te można realizować w trybie stacjonarnym. Oznacza to, iż zajęcia będą odbywać się w wybrane dni tygodnia.

               

              2. Program studiów i przedmioty

              Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka żywności będą mieli szansę ugruntować i rozwinąć wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów związanych z powyższą tematyką, między innymi:

               

              • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności
              • Biochemia i chemia żywności
              • Biotechnologia żywności
              • Analityka chemiczna
              • Metrologia

               

              Jako student dowiesz się więcej na temat chemii organicznej i nieorganicznej. Ponadto, zdobędziesz specjalistyczną wiedzę o technologii żywności oraz jej przetwarzaniu i procesach produkcyjnych stosowanych w branży spożywczej.

               

              3. Nabywane umiejętności

              W czasie studiów na kierunku analityka żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz także cenne umiejętności praktyczne. Jako student poznasz nowoczesne techniki analityczne i nauczysz się stosować je w swojej praktyce zawodowej.

              Ponadto, dowiesz się w jaki sposób projektować i nadzorować procesy produkcyjne w przemyśle spożywczym. Studenci rozwiną także swoje zdolności językowe, czym zwiększą swoją szansę na międzynarodową karierę.

               

              4. Dla kogo ten kierunek

              W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co spożywa, czyta etykiety produktów spożywczych, stawia na naturalne składniki. Kontrola jakości żywności w specjalistycznych laboratoriach jest obecnie codziennością. Wywarło to zapotrzebowanie na absolwentów studiów kierunku analityka żywności.

              Jeżeli zatem w szkole chemia była lubianym przez Ciebie przedmiotem a zagadnienia z dziedziny biochemii nie są Ci obce, warto zwrócić uwagę na studia na kierunku analityka żywności.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

              Studia na kierunku analityka żywności trwają 2 lata (studia II stopnia).

              Kierunek analityka żywności zrealizujesz tylko na drugim stopniu. Jeżeli zdecydujesz się na tę opcję, na naukę poświecisz dwa lata, czyli cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra inżyniera.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Analityka żywności

              Praca po studiach

              Studia na kierunku analityka żywności pozwolą Ci znaleźć pracę w jednostkach zajmujących się wytwarzaniem i dystrybucją żywności. Idealnym miejscem na wdrożenie umiejętności nabytych w czasie studiów będzie również laboratorium analityczne nadzorujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Praca znajdziesz wszędzie tam, gdzie kontrola żywności jest niezbędna.

               

              Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:

              • zakładach wytwarzających żywność
              • laboratoriach naukowo-badawczych
              • jednostkach dystrybuujących żywność
              • jednostkach nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

              Filtrowanie
              Województwo
                Poziom studiów

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

                Filtrowanie
                Województwo
                  Poziom studiów

                  Dalsza część artykułu pod reklamą

                  Miasta, które oferują studia na kierunku Analityka żywności

                  Dalsza część artykułu pod reklamą

                  Komentarze (0)