Analityka żywności studia - kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co spożywa, czyta etykiety produktów spożywczych, stawia na naturalne składniki. Kontrola jakości żywności w specjalistycznych laboratoriach jest obecnie codziennością. Wywarło to zapotrzebowanie na absolwentów studiów kierunku analityka żywności. Jeżeli zatem w szkole chemia była lubianym przez Ciebie przedmiotem a zagadnienia z dziedziny biochemii nie są Ci obce, warto zwrócić uwagę na studia na kierunku analityka żywności.

 

Program studiów i przedmioty

Analityka żywności to studia kształcące z zakresu wiedzy z analityki z włączeniem specyfiki wiedzy na temat przemysłu żywnościowego oraz jego badań. Podczas studiów na kierunku analityka żywności nauczysz się rozpoznawać zjawiska jakie zachodzą w procesie przetwarzania oraz przechowywania żywności, identyfikować składniki odpowiadające za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności. Oprócz tego zdobędziesz umiejętności z zakresu zarządzania organizacją i pracą laboratorium oraz analizy i interpretacji schematów technologicznych. Ocena zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją stanie się dla Ciebie codziennością.

 

Praca po studiach

Studia na kierunku analityka żywności pozwolą Ci znaleźć pracę w jednostkach zajmujących się wytwarzaniem i dystrybucją żywności. Idealnym miejscem na wdrożenie umiejętności nabytych w czasie studiów będzie również laboratorium analityczne nadzorujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Praca znajdziesz wszędzie tam, gdzie kontrola żywności jest niezbędna.

WAŻNE TEMATY

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kandydat na kierunek Analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:

  • chemia
  • biologia

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Specjalności na kierunku analityka chemiczna i spożywcza

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Analitykę żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • podstaw naukowych technologii żywności związaną z wytwarzaniem i przetwarzaniem różnego rodzaju żywności
  • objaśniania kinetyki reakcji chemicznych
  • klasyfikacji zaawansowanych technik laboratoryjnych
  • wykorzystania zaawansowanych metod biologicznych w analizie żywności
  • zarządzania organizacją i pracą laboratorium
  • analizy i interpretacji schematów technologicznych
  • oceny zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją

Jak wyglądają studia na kierunku analityka żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek analityka żywności będzie realizował program z zakresu nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie właśnie z tego obszaru tematycznego.

Studia te można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się w wybrane dni tygodnia. Wybierając studia zaoczne, na naukę będziesz musiał poświęcić wybrane weekendy semestru, co pozwoli Ci na większą swobodę kształcenia.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka żywności będą mieli szansę ugruntować i rozwinąć wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów związanych z powyższą tematyką, między innymi:

  • Biochemia i chemia żywności
  • Analityka chemiczna
  • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności
  • Biotechnologia żywności
  • Metrologia

Jako student dowiesz się więcej na temat chemii organicznej i nieorganicznej. Ponadto, zdobędziesz specjalistyczną wiedzę o technologii żywności oraz jej przetwarzaniu i procesach produkcyjnych stosowanych w branży spożywczej.

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku analityka żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz także cenne umiejętności praktyczne. Jako student poznasz nowoczesne techniki analityczne i nauczysz się stosować je w swojej praktyce zawodowej. Ponadto, dowiesz się w jaki sposób projektować i nadzorować procesy produkcyjne w przemyśle spożywczym. Studenci rozwiną także swoje zdolności językowe, czym zwiększą swoją szansę na międzynarodową karierę.

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

ANALITYKA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Kierunek analityka żywności zrealizujesz tylko na drugim stopniu. Jeżeli zdecydujesz się na tę opcję, na naukę poświecisz dwa lata, czyli cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

ANALITYKA ŻYWNOŚCI STUDIA II STOPNIA

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Analityka żywności

Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:

  • zakładach wytwarzających żywność
  • jednostkach dystrybuujących żywność
  • laboratoriach naukowo-badawczych
  • jednostkach nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)