Analityka żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku analityka żywności to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym)

Dziś coraz częściej zdajemy sobie sprawę, jak ważna jest świadomość, co na co dzień jemy. Dlatego też rośnie zapotrzebowanie na specjalistów takich jak analitycy żywności. Z myślą o nich zostały stworzone studia, które uczą, jak wykonywać tego typu analizy. Studenci w trakcie trwania nauki uczestniczą w szeregu zajęć laboratoryjnych, a swoje umiejętności opierają na szczegółowej wiedzy z chemii, fizyki czy biotechnologii.

Po zakończeniu nauki na studiach analityka żywności absolwenci mogą ubiegać się o pracę w laboratoriach analitycznych. Czekać na nich będzie również praca w przemyśle spożywczym czy rolniczym. Po otrzymaniu dyplomu można również starać się zatrudnienie w instytucjach zajmujących się badaniem jakości żywności – wszelkich inspekcjach oraz placówkach takich jak sanepid.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kandydat na kierunek Analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:

  • chemia
  • biologia

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Jednostka prowadząca

Analityka żywności stopień: (II), czas trwania: 2 lata
tryb: stacjonarne

UCZELNIE, GDZIE ANALITYKA ŻYWNOŚCI JAKO SPECJALNOŚĆ / ŚCIEŻKA KSZTAŁCENIA

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

Jednostka prowadząca

Analityka chemiczna i spożywcza stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne

Specjalności na kierunku analityka chemiczna i spożywcza

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.06.2021
do 12.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.06.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.06.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.06.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku analityka żywności

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Analitykę żywności

Program studiów i przedmioty

Analityka żywności to studia kształcące z zakresu wiedzy z analityki z włączeniem specyfiki wiedzy na temat przemysłu żywnościowego oraz jego badań. Podczas studiów na kierunku analityka żywności nauczysz się rozpoznawać zjawiska jakie zachodzą w procesie przetwarzania oraz przechowywania żywności, identyfikować składniki odpowiadające za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności.

Oprócz tego zdobędziesz umiejętności z zakresu zarządzania organizacją i pracą laboratorium oraz analizy i interpretacji schematów technologicznych. Ocena zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją stanie się dla Ciebie codziennością.

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • podstaw naukowych technologii żywności związaną z wytwarzaniem i przetwarzaniem różnego rodzaju żywności
  • objaśniania kinetyki reakcji chemicznych
  • klasyfikacji zaawansowanych technik laboratoryjnych
  • wykorzystania zaawansowanych metod biologicznych w analizie żywności
  • zarządzania organizacją i pracą laboratorium
  • analizy i interpretacji schematów technologicznych
  • oceny zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją

Jak wyglądają studia na kierunku analityka żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek analityka żywności będzie realizował program z zakresu nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie właśnie z tego obszaru tematycznego.

 

Studia na kierunku analityka żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

Studia te można realizować w trybie stacjonarnym. Oznacza to, iż zajęcia będą odbywać się w wybrane dni tygodnia.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka żywności będą mieli szansę ugruntować i rozwinąć wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów związanych z powyższą tematyką, między innymi:

 

  • Biochemia i chemia żywności
  • Analityka chemiczna
  • Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności
  • Biotechnologia żywności
  • Metrologia

 

Jako student dowiesz się więcej na temat chemii organicznej i nieorganicznej. Ponadto, zdobędziesz specjalistyczną wiedzę o technologii żywności oraz jej przetwarzaniu i procesach produkcyjnych stosowanych w branży spożywczej.

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku analityka żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz także cenne umiejętności praktyczne. Jako student poznasz nowoczesne techniki analityczne i nauczysz się stosować je w swojej praktyce zawodowej.

Ponadto, dowiesz się w jaki sposób projektować i nadzorować procesy produkcyjne w przemyśle spożywczym. Studenci rozwiną także swoje zdolności językowe, czym zwiększą swoją szansę na międzynarodową karierę.

 

4. Dla kogo ten kierunek

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co spożywa, czyta etykiety produktów spożywczych, stawia na naturalne składniki. Kontrola jakości żywności w specjalistycznych laboratoriach jest obecnie codziennością. Wywarło to zapotrzebowanie na absolwentów studiów kierunku analityka żywności.

Jeżeli zatem w szkole chemia była lubianym przez Ciebie przedmiotem a zagadnienia z dziedziny biochemii nie są Ci obce, warto zwrócić uwagę na studia na kierunku analityka żywności.

 

5. Gdzie studiować analitykę żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek analityka żywności:

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

ANALITYKA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku analityka żywności trwają 2 lata (studia II stopnia).

Kierunek analityka żywności zrealizujesz tylko na drugim stopniu. Jeżeli zdecydujesz się na tę opcję, na naukę poświecisz dwa lata, czyli cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra inżyniera.

Czas trwania studiów na kierunku analityka żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu stac. I stopnia:
-
II stopnia:
2 lata
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

ANALITYKA ŻYWNOŚCI STUDIA II STOPNIA

Orientacyjne limity miejsc na kierunku analityka żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu stac. I stopnia:
-
II stopnia:
30
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek analityka żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu stac. I stopnia:
-
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Analityka żywności

Praca po studiach

Studia na kierunku analityka żywności pozwolą Ci znaleźć pracę w jednostkach zajmujących się wytwarzaniem i dystrybucją żywności. Idealnym miejscem na wdrożenie umiejętności nabytych w czasie studiów będzie również laboratorium analityczne nadzorujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Praca znajdziesz wszędzie tam, gdzie kontrola żywności jest niezbędna.

 

Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:

  • zakładach wytwarzających żywność
  • jednostkach dystrybuujących żywność
  • laboratoriach naukowo-badawczych
  • jednostkach nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)