Studia na kierunku biologia żywności studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia przeznaczone są głównie dla absolwentów kierunków przyrodniczych, dietetyki czy żywienia człowieka, którzy chcieliby zdobyć nową wiedzę i zwiększyć swoje kwalifikacje zawodowe. Kierunek będzie także odpowiedni dla pracowników przemysłu spożywczego, producentów i dystrybutorów, którzy chcą ugruntować swoją wiedzę w zakresie przetwórstwa żywności.
W celu rekrutacji na kierunek biologia żywności zwykle wystarczy wysłać zgłoszenie oraz dostarczyć odpowiednie dokumenty. Najczęściej można się zapisać online, jednak papiery powinny zostać przekazane osobiście lub pocztą. Kandydaci powinni mieć ukończone studia I lub II stopnia na kierunku m.in. technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka lub pokrewnym. W grupach mogą obowiązywać limity miejsc, dlatego warto wcześniej sprawdzić odpowiednie terminy. Studia mogą się wiązać z dodatkowymi kosztami np. czesnym czy opłatą rekrutacyjną.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Kierunek biologia żywności jest realizowany w trybie niestacjonarnym. Studenci mogą uczestniczyć w wykładach, podczas których zdobywają niezbędną wiedzę teoretyczną oraz ćwiczeniach odpowiedzialnych za trening umiejętności praktycznych. Zajęcia są zwykle prowadzone przez wykwalifikowanych pracowników uczelni, którzy mają doświadczenie w edukacji i dziedzinach związanych z tematyką studiów. Słuchacze mają również często możliwość zrealizowania praktyk m.in. w jednostkach naukowo-badawczych, zakładach produkcyjnych czy laboratoriach.
Studia na kierunku biologia żywności możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Studenci kierunku biologia żywności zdobywają szeroką wiedzę pozwalającą na wykonywanie pracy zawodowej w zakresie produktów spożywczych. Mogą zapoznać się m.in. z podstawami chemii i biochemii żywności oraz wybranymi aspektami mikrobiologicznymi. Uczą się także zwykle rozpoznawać substancje toksyczne oraz poddawać je procesom sprawdzającym ich szkodliwość dla człowieka. Studenci zajmują się zarówno żywnością pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Często biorą również udział w zajęciach, na których zyskują wiedzę na temat bezpieczeństwa w produkcji. Mogą także nauczyć się przeprowadzać analizę i ocenę jakości produktów spożywczych.
Zagadnienia, które mogą się znaleźć w programie kierunku biologia żywności, to np.:
W trakcie zajęć uczestnicy mają również możliwość zapoznania się z podstawowymi aspektami dietetyki. Mogą dowiedzieć się, w jaki sposób odpowiednie żywienie wpływa na ogólny stan człowieka. Mają również możliwość zdobycia wiedzy na temat niektórych farmaceutyków oraz suplementów diety, które mają zastosowanie w żywieniu człowieka.
Studia na kierunku biologia żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).
Absolwenci kierunku biologia żywności mają wiele możliwości podjęcia pracy. Mogą zostać zatrudnieni w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją, transportem czy przechowywaniem żywności. Mają również możliwość pracy na stanowiskach związanych z kontrolą jakości. Absolwenci mogą również spróbować swoich sił w działalności naukowej i pracować w laboratoriach czy placówkach badawczych. Dzięki zdobytym umiejętnościom mogą znaleźć zatrudnienie w instytucjach zajmujących się żywieniem ludzi. Dodatkowa wiedza może także pomóc w karierze dietetyka. Studia mogą się również przyczynić do otrzymania awansu w dotychczasowym miejscu pracy.
Możliwości zatrudnienia po ukończeniu kierunku biologia żywności to m.in.:
Miasta, które oferują studia na kierunku BIOLOGIA ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia