Dietetics jest kierunkiem realizowanym na studiach licencjackich, a program kształcenia obejmuje siedem semestrów nauki. Przedmioty realizowane w toku studiów podzielone są na dwa bloki: główny, czyli obowiązkowy oraz fakultatywny, oferujący zajęcia kierunkowe i specjalnościowe, w ramach którego studenci dokonują samodzielnego wyboru i decydują o tym, które zajęcia będą realizować. Ponadto, studenci otrzymują szansę uzupełnienia wiedzy o branżowe certyfikaty.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Dietetics możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
W toku studiów studenci kierunku Dietetics zaznajamiają się między innymi z takimi zagadnieniami jak: anatomia człowieka, immunologia i alergologia, chemia żywności, statystyka w dietetyce, żywienie kliniczne, żywienie szpitalne, kliniczny zarys chorób, projektowanie diet. Nabywają umiejętności wykorzystywania w praktyce wiedzy z zakresu fizjologii człowieka, funkcjonalnych właściwości oraz przemian biochemicznych i chemicznych składników żywności, interakcji między dodatkami do żywności a żywnością, leczenia dietetycznego chorób uwarunkowanych genetycznie, zasad planowania jadłospisów, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, żywienia w alergiach, klinicznego zarysu chorób, substancji mutagennych i rakotwórczych w żywności, nietolerancji pokarmowej, czy żywienia w otyłości.