XXI wiek to raj dla osób, które interesują się zdrowym żywieniem i stawiają na ekologizm. Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność to interdyscyplinarna propozycja kształcenia, która umożliwi zajmowanie się pacjentem w zakresie jego żywienia, a także postawi na stan samej żywności.
	Fascynujące i oryginalne studia medyczne w zakresie dietetyki i ekologicznej żywności stawiają na fizjologię żywienia, toksykologię żywności, demografię i epidemiologię żywienia, a także ogólną psychologię społeczną.
	Kierunek jest idealny dla osób, które faktycznie interesują się zdrowym trybem życia i odpowiednim dla organizmu odżywianiem. Zawodowo przecież będziesz planował/a żywienie dla różnych osób, zajmiesz się aktywnością fizyczną i stanem fizjologicznym konsumentów i pacjentów. 
	Dzisiejszy pęd świata potrzebuje specjalistów, którzy zdiagnozują żywieniowe i psychologiczne mechanizmy wywołujące zaburzenia odżywiania, a także stosownie zajmą się problemem jakości produktów spożywczych i warunków, w których są te produkty przechowywane.
	 
	1. Tryb i typ studiów
	Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność uprawnia absolwentów do wykonywania zawodu dietetyka, który doskonale rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia i potrafi przestrzegać praw konsumenta.
	Intrygujące i oryginalne studia realizowane są zarówno w formie stacjonarnej, jak i niestacjonarnej. Kształcenie na studiach dziennych odbywa się bezpłatnie od poniedziałku do piątku.
	Z kolei na studiach niestajonarnych zaocznych w weekendy, a na niestacjonanrych wieczorowych od poniedziałku do piątku. Na stronie internetowej wybranej uczelni znajdziesz wysokość obowiązujących opłat za semestr kształcenia, a także w jakiej formie się odbywają zaocznej czy wieczorowej.
	 
	Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność możemy podzielić na:
	1. Poziom:
	 
	2. Forma:
	 
	Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
	Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
	Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
	 
	2. Program studiów i przedmioty
	Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność: psychologia kliniczna, immunologia, metodologia badań, żywienie kliniczne oraz demografia i epidemiologia żywienia.
	Rozbudowany program kształcenia składa się z przedmiotów podstawowych, kierunkowych, obieralnych, a przede wszystkim specjalnościowych.
	 
	Studenci uczęszczają na takie zajęcia jak: 
	- 
		towaroznawstwo żywności,
 
	- 
		fizjologia człowieka i żywienie w sporcie,
 
	- 
		ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe, 
 
	- 
		edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, 
 
	- 
		aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia. 
 
	 
	Studenci podejmują także obowiązkowe praktyki zawodowe między innymi w stacji epidemiologicznej, poradni dietetycznej bądź w żłobku i przedszkolu.
	Studenci zdobywają potrzebną wiedzę i umiejętności, które pozwolą im: planować żywienie indywidualne i zbiorowe dla różnych grup ludzi, zająć się oceną sposobu żywienia i stanu odżywiania lub oceną aktywności fizycznej pacjentów. 
	Poprzez prawidłowy dobór produktów spożywczych i preparatów dietetycznych oraz poznane technologie żywienia w poprawny sposób przygotowują zlecone potrawy. Wykształcają umiejętności diagnostyczne, analityczne i interpretacyjne.
	 
	3. Nabywane umiejśtności
	Program kształcenia kierunku dietetyka i ekologiczna żywność konstruowany jest z przedmiotów ogólnych, obieralnych, a przede wszystkim specjalizacyjnych. W porozumieniu z ekspertami do spraw zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, a także przyszłymi pracodawcami uczelnie wybierają najpotrzebniejszą wiedzę, która umożliwi studentom pracę w zawodzie.
	Z pewnością będziesz uczęszczał/a na takie przedmioty jak na przykład: ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe, edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, przechowalnictwo żywności, przemysłowa produkcja żywności i potraw, żywienie w chorobach alergicznych i dermatologicznych, metody statystyczne w żywieniu. Nie zabraknie przedmiotów z zakresu zarządzania bądź diagnostyki laboratoryjnej.
	 
	4. Gdzie studiować dietetykę i ekologiczną żywność
	Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek dietetyka i ekologiczna żywność: