Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | zjazdy |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym - studia podyplomowe możesz podjąć na | bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym - studia podyplomowe - uczelnie >
Studia przeznaczone są dla osób, które planują rozpocząć pracę w sektorze spożywczym, ale także osób, które już pracują w zakładach rolno-spożywczych, audytorów, i kierowników, którzy chcieliby zwiększyć swoje kwalifikacje zawodowe.
W celu rekrutacji na kierunek bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym zwykle wystarczy jedynie wysłać zgłoszenie i dostarczyć odpowiednie dokumenty. Od kandydatów wymagane jest przeważnie jedynie wykształcenie wyższe na dowolnej specjalizacji. Studia mogą się wiązać z dodatkowymi kosztami np. czesnym. O akceptacji kandydatów może decydować kolejność zgłoszeń, a liczba miejsc może być ograniczona. Warto więc wcześniej sprawdzić harmonogram rekrutacji i zadbać o poprawność dokumentów.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Kierunek bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym realizowany jest w trybie niestacjonarnym. Zajęcia mogą być prowadzone przez wykwalifikowanych pracowników akademickich uczelni, a także doświadczonych specjalistów np. audytorów i szkoleniowców. Studenci uczestniczą w wykładach, dzięki którym mogą zdobyć niezbędną wiedzę teoretyczną oraz ćwiczeniach, na których trenują umiejętności praktyczne. Postępy w nauce mogą być sprawdzane m.in. za pomocą prac pisemnych, zaliczeń i egzaminów. Absolwenci kierunku oprócz dyplomu mogą również otrzymać dodatkowe certyfikaty np. audytora wewnętrznego.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Studenci kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym zdobywają szeroką wiedzę na temat przemysłu spożywczego. Mogą zapoznać się z podstawami prawa żywnościowego obowiązującego w Polsce i Unii Europejskiej. Słuchacze mogą np. nauczyć się poprawnie tworzyć etykiety umieszczane na towarze. Często mają okazję dowiedzieć się, jakie zagrożenia fizyczne i mikrobiologiczne występują w produkcji i przechowywaniu żywności. Poznają również często technologie produkcji m.in. konserw, mrożonek czy soków. W trakcie zajęć studenci mogą także otrzymać informacje na temat roli audytora i metodach prowadzenia kontroli.
Zagadnienia, które mogą się znaleźć w programie kierunku bezpieczeństwo i higiena pracy w przedsiębiorstwie, to np.:
W programie mogą się znaleźć także elementy zarządzania. Słuchacze mogą zapoznać się z normami ISO i dowiedzieć się, w jaki sposób projektować i nadzorować systemy zarządzania jakością.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).
Absolwenci kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym są przygotowanie do pracy w sektorze spożywczym. Mają wiedzę pozwalającą m.in. na pracę w charakterze specjalisty ds. jakości. Mogą zostać zatrudnieni w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego na różnych stanowiskach związanych z produkcją czy dystrybucją. Inną możliwością jest rozpoczęcie kariery audytora systemów w przemyśle spożywczym. Absolwenci mogą także spróbować swoich sił na stanowiskach kierowniczych i nadzorować systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Możliwości zatrudnienia po ukończeniu kierunku bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym to m.in.:
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia