Dietetyka i ekologiczna żywność
Kraków
Pokaż
Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).
Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia II stopnia |
Czas trwania | 2 lata (studia II stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | dietetyka i ekologiczna żywność - uczelnie >
Dietetyka i ekologiczna żywność to kierunek, który stanowi odpowiedź na konsumenckie zainteresowanie naturalnymi, jak najmniej przetworzonymi produktami. Studenci w trakcie kształcenia otrzymają najważniejsze umiejętności przygotowujące do pracy dyplomowanego dietetyka. Poznają również rozszerzone zagadnienia związane z psychologią społeczną czy epidemiologią żywienia.
Specjalności
Współczesne studia z dietetyki i ekologicznej żywności charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.
Popularne specjalności na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność: dietetyka kliniczna, ekologiczna żywność i dietetyka.
Praca po studiach
Studia przygotowują do oceny sposobu odżywiania i analizowaniu go w oparciu o różnorodne czynniki. Studenci uczą się również, jak prawidłowo dopasowywać zasady żywienia oraz jakie postępowanie dietetyczne wdrażać w przypadku różnorodnych chorób. Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie w szpitalach, specjalistycznych ośrodkach opieki zdrowotnej czy też w gabinetach dietetycznych.
Rekrutacja na kierunek dietetyka i ekologiczna żywność wymaga złożenia wymaganych dokumentów we wskazanym przez uczelnię terminie. Najważniejsza jest ocena uzyskana na dyplomie studiów pierwszego stopnia z dietetyki, technologii żywności bądź pokrewnych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
W programie studiów na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Dalsza część artykułu pod reklamą
XXI wiek to raj dla osób, które interesują się zdrowym żywieniem i stawiają na ekologizm. Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność to interdyscyplinarna propozycja kształcenia, która umożliwi zajmowanie się pacjentem w zakresie jego żywienia, a także postawi na stan samej żywności.
Fascynujące i oryginalne studia medyczne w zakresie dietetyki i ekologicznej żywności stawiają na fizjologię żywienia, toksykologię żywności, demografię i epidemiologię żywienia, a także ogólną psychologię społeczną.
Kierunek jest idealny dla osób, które faktycznie interesują się zdrowym trybem życia i odpowiednim dla organizmu odżywianiem. Zawodowo przecież będziesz planował/a żywienie dla różnych osób, zajmiesz się aktywnością fizyczną i stanem fizjologicznym konsumentów i pacjentów.
Dzisiejszy pęd świata potrzebuje specjalistów, którzy zdiagnozują żywieniowe i psychologiczne mechanizmy wywołujące zaburzenia odżywiania, a także stosownie zajmą się problemem jakości produktów spożywczych i warunków, w których są te produkty przechowywane.
1. Tryb i typ studiów
Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność uprawnia absolwentów do wykonywania zawodu dietetyka, który doskonale rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia i potrafi przestrzegać praw konsumenta.
Intrygujące i oryginalne studia realizowane są zarówno w formie stacjonarnej, jak i niestacjonarnej. Kształcenie na studiach dziennych odbywa się bezpłatnie od poniedziałku do piątku.
Z kolei na studiach niestajonarnych zaocznych w weekendy, a na niestacjonanrych wieczorowych od poniedziałku do piątku. Na stronie internetowej wybranej uczelni znajdziesz wysokość obowiązujących opłat za semestr kształcenia, a także w jakiej formie się odbywają zaocznej czy wieczorowej.
Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność: psychologia kliniczna, immunologia, metodologia badań, żywienie kliniczne, demografia i epidemiologia żywienia.
Rozbudowany program kształcenia składa się z przedmiotów podstawowych, kierunkowych, obieralnych, a przede wszystkim specjalnościowych.
Studenci uczęszczają na takie zajęcia jak:
Studenci podejmują także obowiązkowe praktyki zawodowe między innymi w stacji epidemiologicznej, poradni dietetycznej bądź w żłobku i przedszkolu.
Studenci zdobywają potrzebną wiedzę i umiejętności, które pozwolą im: planować żywienie indywidualne i zbiorowe dla różnych grup ludzi, zająć się oceną sposobu żywienia i stanu odżywiania lub oceną aktywności fizycznej pacjentów.
Poprzez prawidłowy dobór produktów spożywczych i preparatów dietetycznych oraz poznane technologie żywienia w poprawny sposób przygotowują zlecone potrawy. Wykształcają umiejętności diagnostyczne, analityczne i interpretacyjne.
Program kształcenia kierunku dietetyka i ekologiczna żywność konstruowany jest z przedmiotów ogólnych, obieralnych, a przede wszystkim specjalizacyjnych. W porozumieniu z ekspertami do spraw zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, a także przyszłymi pracodawcami uczelnie wybierają najpotrzebniejszą wiedzę, która umożliwi studentom pracę w zawodzie.
Z pewnością będziesz uczęszczał/a na takie przedmioty jak na przykład: ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe, edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, przechowalnictwo żywności, przemysłowa produkcja żywności i potraw, żywienie w chorobach alergicznych i dermatologicznych, metody statystyczne w żywieniu. Nie zabraknie przedmiotów z zakresu zarządzania bądź diagnostyki laboratoryjnej.
4. Gdzie studiować dietetykę i ekologiczną żywność
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek dietetyka i ekologiczna żywność:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność trwają 2 lata (studia II stopnia).
Studia medyczne realizowane są w zróżnicowany sposób – niektóre w ramach pierwszego i/lub drugiego stopnia kształcenia, inne w formie jednolitych studiów magisterskich. Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność oferowany jest w formie studiów magisterskich (studia drugiego stopnia), które trwają dwa lata, czyli cztery semestry, i umożliwiają zdobycie tytułu magistra.
Studia drugiego stopnia uzupełniają wiedzę zdobytą na studiach licencjackich pokrewnych kierunków medycznych.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Absolwenci dietetyki i ekologicznej żywności z pewnością nie będą narzekali na brak zatrudnienia. Kluczem do sukcesu mogą stać się już praktyki zawodowe, które będziecie odbywać, chociażby w żłobku i przedszkolu, poradni dietetycznej, szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia, w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej i niemowlęcej, w stacji epidemiologicznej bądź w domu opieki społecznej.
Praktyki z pewnością przyczynią się do zdobycia potrzebnych zawodowych kontaktów, ale przede wszystkim niezwykle użytecznych umiejętności. Studia medyczne tego typu umożliwiają pracę w organizacjach konsumenckich, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych, w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej.
Absolwenci stawiają także na karierę stricte naukową, stąd ich zainteresowanie zatrudnieniem w placówkach oświatowych, które zajmują się kształceniem w zakresie nauk o żywności i żywieniu, w instytutach naukowo-badawczych bądź w ośrodkach badawczo-rozwojowych.
Absolwent kierunku analityka weterynaryjna znajdzie zatrudnienie w:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia