1. Typ i tryb studiów
Kierunek analityka chemiczna i spożywcza jest dostępny zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Wybierając pierwszą opcję musisz być przygotowany na codzienne uczestnictwo w zajęciach. W przypadku studiów niestacjonarnym zjazdy odbywają się w określone weekendy semestru.
Studenci, którzy aplikują na powyższy kierunek zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk biologicznych, chemicznych czy przyrodniczych.
Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka chemiczna i spożywcza będą mogli korzystać z bogatej oferty rozwijających zajęć, wykładów i warsztatów, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:
-
statystyka
-
fizyka
-
jakościowa analiza chemiczna
-
analiza instrumentalna
W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat chemii ogólnej i organicznej, co z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Ponadto, dowiesz się więcej na temat technologii żywności i sposobów jej przetwarzania. Program kształcenia zakłada także realizacje obieralnych modułów specjalizacyjnych, których pełną ofertę znajdziesz na oficjalnej stronie internetowej wybranej uczelni wyższej.
3. Nabywane umiejętności
Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku analityka chemiczna i spożywcza będziesz miał okazję zdobyć cenne umiejętności i kwalifikacje zawodowe. Przede wszystkim, nauczysz się nowoczesnych technik analitycznych oraz analizy instrumentalnej.
Co więcej, dowiesz się w jaki sposób obsługiwać zaawansowane aparatury badawcze oraz technologie informatyczne. Uzyskaną wiedzę i umiejętności wykorzystasz podczas obowiązkowych praktyk studenckich, dzięki którym zdobędziesz cenne doświadczenie i kwalifikacje.
4. Dla kogo ten kierunek
Interesują Cię procesy chemiczne zachodzące w przyrodzie oraz ich wpływ na życie codzienne? Jesteś osobą skrupulatną i dokładną, a dodoatkowo Twoją mocną stroną są nauki ścisłe? Jeżeli tak to Analityka chemiczna i spożywcza to może być świetny kierunek dla Ciebie!
5. Gdzie studiować analitkę chemiczną i spożywczą
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek analityka chemiczna i spożywcza: