Analityka chemiczna i spożywcza
Bydgoszcz
Pokaż
Specjalności na kierunku analityka chemiczna i spożywcza
Specjalności na kierunku technologia chemiczna
Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | analityka chemiczna i spożywcza - uczelnie >
Analityka chemiczna i spożywcza to kierunek o profilu praktycznym, jego studenci otrzymują jednak pakiet wiedzy umożliwiający stabilny rozwój umiejętności. W trakcie studiów poznają więc zagadnienia przynależne do nauk ścisłych takich jak chemia i biologia. Uczą się również między innymi, jak wykorzystywać metody, aparaty i strategii dające informacje o składzie chemicznym badanych próbek.
Specjalności
Współczesne studia z analityki chemicznej i spożywczej charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.
Popularne specjalności na kierunku analityka chemiczna i spożywcza: analityka chemiczna, analityka żywności.
Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie przede wszystkim w różnorodnych odmianach przemysłu – ze szczególnym naciskiem na chemiczny, a także spożywczy. Po zakończeniu kształcenia można znaleźć również pracę w jednostkach zajmujących się oceną jakości żywności i służbach sanitarnych takich jak sanepid.
W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku analityka chemiczna i spożywcza najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, informatyka, fizyka i astronomia, geografia, matematyka, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku analityka chemiczna i spożywcza: ekologiczne i etyczne problemy w produkcji chemicznej, matematyka, materiałoznawstwo chemiczne i korozja, oznaczanie metali ciężkich, mikrobiologia żywności.
Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Analityka chemiczna i spożywcza? Jako absolwent kierunku analityka chemiczna i spożywcza zdobędzie wiedzę nie tylko z zakresu przedmiotów podstawowych, ale także o surowcach, produktach i procesach stosowanych w przemyśle chemicznym, technikach i metodach charakteryzowania, identyfikacji i oznaczania związków chemicznych oraz z zakresu inżynierii procesowej i materiałoznawstwa chemicznego.
Oprócz wiedzy teoretycznej będziesz mieć okazję do pracy w laboratorium, gdzie przełożysz już zdobytą na praktykę.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Kierunek analityka chemiczna i spożywcza jest dostępny zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Wybierając pierwszą opcję musisz być przygotowany na codzienne uczestnictwo w zajęciach. W przypadku studiów niestacjonarnym zjazdy odbywają się w określone weekendy semestru.
Studenci, którzy aplikują na powyższy kierunek zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk biologicznych, chemicznych czy przyrodniczych.
Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Studenci, którzy aplikują na kierunek analityka chemiczna i spożywcza będą mogli korzystać z bogatej oferty rozwijających zajęć, wykładów i warsztatów, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:
W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat chemii ogólnej i organicznej, co z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Ponadto, dowiesz się więcej na temat technologii żywności i sposobów jej przetwarzania. Program kształcenia zakłada także realizacje obieralnych modułów specjalizacyjnych, których pełną ofertę znajdziesz na oficjalnej stronie internetowej wybranej uczelni wyższej.
Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku analityka chemiczna i spożywcza będziesz miał okazję zdobyć cenne umiejętności i kwalifikacje zawodowe. Przede wszystkim, nauczysz się nowoczesnych technik analitycznych oraz analizy instrumentalnej.
Co więcej, dowiesz się w jaki sposób obsługiwać zaawansowane aparatury badawcze oraz technologie informatyczne. Uzyskaną wiedzę i umiejętności wykorzystasz podczas obowiązkowych praktyk studenckich, dzięki którym zdobędziesz cenne doświadczenie i kwalifikacje.
Interesują Cię procesy chemiczne zachodzące w przyrodzie oraz ich wpływ na życie codzienne? Jesteś osobą skrupulatną i dokładną, a dodoatkowo Twoją mocną stroną są nauki ścisłe? Jeżeli tak to Analityka chemiczna i spożywcza to może być świetny kierunek dla Ciebie!
5. Gdzie studiować analitkę chemiczną i spożywczą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia).
Kierunek analityka chemiczna i spożywcza można realizować tylko na pierwszym stopniu. Studia pierwszego stopnia trwają od trzech i pół do czterech lat, czyli siedem lub osiem semestrów i kończą się nadaniem tytułu inżyniera.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Praca po studiach
Gdzie zdobędziesz zatrudnienie jako absolwent kierunku Analityka chemiczna i spożywcza? Po ukończeniu tych studiów będziesz mógł podjąć pracę w laboratoriach analitycznych przemysłowych, ochrony środowiska, kryminalistycznych, farmaceutycznych, sanitarno-epidemiologicznych, rolniczych i Państwowej Inspekcji Handlowej.
Jeżeli zatem jesteś osobą dokładną i chciałbyś w przyszłości podjąć pracę w laboratorium to prawdopodobnie jest to kierunek dla Ciebie!
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Analityka chemiczna i spożywcza
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia