Technologia żywności i żywienie człowieka
Rzeszów
POKAŻ
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra lub magistra inżyniera).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka możesz podjąć na 12 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | technologia żywności i żywienie człowieka - uczelnie >
Specjalności
Współczesne studia technologii żywności i żywienia człowieka charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.
Popularne specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka: bioinżynieria i bioprocesy, biotechnologia żywności, inżynieria i analiza żywności, inżynieria żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności, surowce i produkty żywnościowe, technologia mięsa, technologia mleczarska, żywienie człowieka.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, fizyka, fizyka i astronomia, matematyka, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka: matematyka i statystyka, ekonomia, obliczenia chemiczne, fizyka, grafika inżynierska.
Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka? Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Dowiesz się jak funkcjonują organizmów żywych na różnych poziomach złożoności. Co więcej, nie będą Ci obce właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych.
Będziesz w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędziesz wiedzę ekonomiczną oraz prawną, co pozwoli Ci na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności. Dotyczy to także urządzeń oraz maszyn stosowanych w tej branży. Jednym zdaniem – staniesz się specjalistą do spraw żywności!
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie.
Właśnie Ty możesz być odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych lub stać się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności.
Jeżeli zatem chcesz przełożyć swoje zainteresowania o odżywianiu człowieka to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!
3. Gdzie studiować Technologię żywności i żywienie człowieka
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Praca po studiach
Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent Technologii żywności i żywienia człowieka? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych.
Praca będzie czekać na Ciebie także w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności czy w firmach doradczych i audytujących. Jak widzisz możliwości jest dużo, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ciekawej pracy w zawodzie. Jeżeli zatem jesteś osobą sumienną i chciałbyś pracować w branży spożywczej to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Technologia żywności i żywienie człowieka studia niestacjonarne
Technologia żywności i żywienie człowieka studia stacjonarne
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia