Food science: technology and nutrition

Food science: technology and nutrition

Food science: technology and nutrition studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. nauk biologicznych, chemicznych i matematycznych, a także technologii żywności i nauk żywieniowych. Studia prowadzone są w języku angielskim.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku Food science: technology and nutrition najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, matematyka.

Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. przemyśle spożywczym, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych czy laboratoriach. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
      Typ uczelni
        Więcej filtrów
        Poziom studiów
          Forma studiów
            Czas trwania

              Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

              Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

              Gotowe

              Wyróżniony

              Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

              Food science: technology and nutrition studia - opis kierunku

              Studia na kierunku Food science: technology and nutrition to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata). 

              JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

              Rekrutacja na studia na kierunek Food science: technology and nutrition wymaga od kandydatów egzaminów maturalnych z konkretnych przedmiotów. Poza tym, obowiązkowa jest znajomość języka angielskiego na odpowiednim poziomie.

              *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

              Food science: technology and nutrition - zasady rekrutacji

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Food science: technology and nutrition:

              Kierunki studiów takie jak Food science: technology and nutrition dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności dotyczących m.in. zbilansowanego żywienia w utrzymaniu zdrowia czy zasad i metod organizacji produkcji i łańcucha dostaw żywności. Program studiów zakłada także, że poznają metody i techniki stosowane przy przetwarzaniu, zabezpieczaniu i badaniu żywności, a także podstawy budowy i działania maszyn i urządzeń stosowanych do przetwarzania i badania żywności.

              Studenci kierunku Food science: technology and nutrition mogą również zdobyć umiejętności w zakresie dotyczącym na przykład: oceny składu i wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych, określenia ich wpływu na wzrost, rozwój i funkcjonowanie organizmu czy oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia jednostek i grup osób.

              Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie na kierunku Food science: technology and nutrition to: general and organic chemistry, sustainable food system czy raw food materials.

               

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION?

              Food science: technology and nutrition to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobyć wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. procesów technologicznych i żywienia człowieka, a także identyfikowania zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych podczas produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności.

              Program studiów zakłada koncentrację na organizacji procesów technologicznych, w szczególności na realizacji procesów z wykorzystaniem nowoczesnych technik, a także na produktach wysokiej jakości. Studia prowadzone są w języku angielskim.

               

              1. Typ i tryb studiów:

              Studia na kierunku Food science: technology and nutrition możemy podzielić na:

              1. Poziom:

              2. Forma:

               

              2. Gdzie studiować Food science: technology and nutrition

              Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek Food science: technology and nutrition:

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION?

              Studia na kierunku Food science: technology and nutrition trwają 3 lata (studia I stopnia).

               

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU FOOD SCIENCE: TECHNOLOGY AND NUTRITION

              Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. na stanowiskach inżynieryjno-technologicznych w firmach w branży spożywczej, w zakładach przetwórstwa spożywczego, a także w przedsiębiorstwach, które zajmują się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym. Mogą także znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, w firmach doradczych, laboratoriach handlowych czy instytutach badawczo-rozwojowych.

              Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Food science: technology and nutrition:

              • laboratoria,
              • zakłady przetwórstwa spożywczego,
              • stanowiska inżynieryjno-technologiczne w firmach w branży spożywczej,
              • instytuty badawczo-rozwojowe,
              • firmy cateringowe i zajmujące się planowaniem diety,
              • placówki upowszechniające wiedzę o żywności i żywieniu,
              • firmy doradcze,
              • firmy opracowujące i dostarczające nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego.

               

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Zobacz inne kierunki studia w języku obcym

              Filtrowanie
              Województwo
                Poziom studiów

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Miasta, które oferują studia na kierunku Food science: technology and nutrition

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Teraz najważniejsze

                kalkulator maturalny

                matura 2025

                arkusze maturalne

                wyniki matur 2025

                rekrutacja na studia

                studia

                kierunki studiów

                studia podyplomowe

                 

                Ciekawe

                 


                gdzie studiować

                 

                 

                Nadchodzące wydarzenia

                Komentarze (0)