Food science: technology and nutrition
Warszawa
POKAŻ
Studia na kierunku Food science: technology and nutrition to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).
Opis kierunku
Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. nauk biologicznych, chemicznych i matematycznych, a także technologii żywności i nauk żywieniowych. Studia prowadzone są w języku angielskim.
Praca po studiach
Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. przemyśle spożywczym, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych czy laboratoriach.
Rekrutacja na studia na kierunek Food science: technology and nutrition wymaga od kandydatów egzaminów maturalnych z konkretnych przedmiotów. Poza tym, obowiązkowa jest znajomość języka angielskiego na odpowiednim poziomie.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Kierunki studiów takie jak Food science: technology and nutrition dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności dotyczących m.in. zbilansowanego żywienia w utrzymaniu zdrowia czy zasad i metod organizacji produkcji i łańcucha dostaw żywności. Program studiów zakłada także, że poznają metody i techniki stosowane przy przetwarzaniu, zabezpieczaniu i badaniu żywności, a także podstawy budowy i działania maszyn i urządzeń stosowanych do przetwarzania i badania żywności.
Studenci kierunku Food science: technology and nutrition mogą również zdobyć umiejętności w zakresie dotyczącym na przykład: oceny składu i wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych, określenia ich wpływu na wzrost, rozwój i funkcjonowanie organizmu czy oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia jednostek i grup osób.
Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie na kierunku Food science: technology and nutrition to: general and organic chemistry, sustainable food system czy raw food materials.
Food science: technology and nutrition to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobyć wiedzę i umiejętności dotyczące m.in. procesów technologicznych i żywienia człowieka, a także identyfikowania zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych podczas produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności.
Program studiów zakłada koncentrację na organizacji procesów technologicznych, w szczególności na realizacji procesów z wykorzystaniem nowoczesnych technik, a także na produktach wysokiej jakości. Studia prowadzone są w języku angielskim.
Studia na kierunku Food science: technology and nutrition możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia na kierunku Food science: technology and nutrition trwają 3 lata (studia I stopnia).
Studia na kierunku Food science: technology and nutrition dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. na stanowiskach inżynieryjno-technologicznych w firmach w branży spożywczej, w zakładach przetwórstwa spożywczego, a także w przedsiębiorstwach, które zajmują się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym. Mogą także znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, w firmach doradczych, laboratoriach handlowych czy instytutach badawczo-rozwojowych.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Food science: technology and nutrition:
Miasta, które oferują studia na kierunku Food science: technology and nutrition
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia