Studia na kierunku Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).
Opis kierunku
Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka to studia skierowane do absolwentów studiów wyższych, którzy chcieliby rozwinąć wiedzę na temat żywienia, technologii żywności oraz przetwórstwa oraz wykorzystać ją w swojej przyszłej praktyce zawodowej. W ramach kształcenia nauczą się zarządzania produkcją oraz nadzorowania procesu produkcji przetworów mlecznych. Co więcej poznają zasady zagospodarowania odpadów powstałych po produkcji żywności.
Absolwenci będą mogli podjąć pracę w zakładach przetwórstwa żywności, laboratoriach chemicznych, jednostkach kontrolujących jakość żywności oraz w instytucjach badawczych.
Przed złożeniem aplikacji na kierunek zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka należy zapoznać się z wymogami obowiązującymi na danej uczelni wyższej. Dzięki temu przyszli studenci wyróżnią się na tle innych kandydatów i zwiększą swoje szanse na pozytywne rozpatrzenie aplikacji.
Najczęstsze wymagania rekrutacyjne na studia na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka to:
dyplom ukończenia studiów wyższych o pokrewnej tematyce.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka to studia, które realizują program o tematyce związanej różnymi dyscyplinami naukowymi, między innymi zarządzaniem, naukami o zdrowiu, bezpieczeństwem żywności, naukami chemicznymi, czy biologicznymi. Dzięki temu studenci zyskają wszechstronną wiedzę oraz kompleksowe przygotowanie zawodowe, zwiększając swoje szanse na zdobycie ciekawej i perspektywicznej pracy w branży.
Studia na kierunku Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
W ramach kształcenia na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka studenci będą mieli okazję dowiedzieć się więcej na temat przetwórstwa żywności oraz rozwinąć wszechstronną wiedzę na temat żywienia, nauk o zdrowiu, produkcji żywności, czy nauk pokrewnych. Poza wiedzą teoretyczną rozwiną również szereg umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczą się zastosowania nowoczesnych technologii w procesie produkcji mleka, zarządzania procesem produkcji, zagospodarowania odpadów i ścieków poprodukcyjnych, czy rozwiązywania problemów i konfliktów pojawiających się podczas zarządzania przetwórstwem. W planie znajdą się zajęcia z procesów biotechnologicznych w mleczarstwie, oceny surowca mleczarskiego, czy chemii i biochemii mleka.
Studia na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka trwają 1,5 roku (studia II stopnia).
Po zakończeniu nauki na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka można znaleźć ciekawą i dobrze płatną pracę. Absolwenci znajdą zatrudnienie w zakładach przetwórstwa żywności oraz w zakładach produkcyjnych. Ponadto mogą związać swoją przyszłość z zakładami mleczarskimi, instytucjami badawczymi, laboratoriami, czy jednostkami kontrolującymi jakość produktów mlecznych. Dobrym rozwiązaniem będzie też założenie własnej firmy.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka:
Miasta, które oferują studia na kierunku ZARZĄDZANIE W PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWIE MLEKA
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia