Food Technology and Human Nutrition
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
POKAŻ
Studia na kierunku food technology and human nutrition to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).
W trakcie studiów na kierunku food technology and human nutrition, studenci zdobędą wszechstronną wiedzę z zakresu nauk rolniczych, biologicznych, medycznych czy nauk o zdrowiu. Ponadto dowiedzą się więcej na temat dietetyki, technologii żywności oraz biotechnologii. Ważnym elementem kształcenia będzie rozwijanie umiejętności związanych z oceną właściwości wybranych produktów spożywczych czy obsługą maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym.
Praca po studiach
Absolwenci znajdą zatrudnienie w poradniach dietetycznych, firmach produkujących i przetwarzających żywność czy w instytucjach zajmujących się kontrolą jakości produktów spożywczych.
Kandydaci na kierunek food technology and human nutrition powinni zapoznać się z wymogami rekrutacyjnymi, które mogą być zmienne i różnić się w zależności od wybranej uczelni.
Kandydaci na studia drugiego stopnia powinni przedstawić dyplom ukończenia studiów na kierunku food technology and human nutrition. W przypadku ukończenia innych studiów, konieczne jest przejście rozmowy kwalifikacyjnej. Ponadto wszyscy kandydaci muszą znać język angielski na poziomie zaawansowanym.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Obecnie, w dobie popularności zdrowego trybu życia i odżywiania, rośnie zapotrzebowanie na specjalistów posiadających wykształcenie z obszaru dietetyki oraz nauk o zdrowiu. Studia na kierunku food technology and human nutrition pozwalają uzyskać wykształcenie z zakresu powyższych dyscyplin. Studenci zdobędą wszechstronną wiedzę na temat medycyny, nauk o zdrowiu, dietetyki czy nauk przyrodniczych . Ponadto rozwiną szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Studia na kierunku food technology and human nutrition możemy podzielić na:
1. Poziom
2. Forma:
Studenci kierunku food technology and human nutrition zdobędą wiedzę z zakresu różnorodnych nauk. Przede wszystkim dowiedzą się więcej na temat dietetyki, medycyny, nauk o zdrowiu czy nauk przyrodniczych. Program nauczania zakłada także realizacje zajęć o tematyce związanej z ekologią, biotechnologią oraz mikrobiologią. Jako że studia będą miały w dużej mierze charakter praktyczny, w planie znajdzie się wiele rozwijających warsztatów. Osoby, które aplikują na powyższe studia nauczą się oceny właściwości produktów spożywczych. Co więcej poznają zasady przeprowadzania działań związanych z technologią oraz przetwórstwem żywności. Ważnym elementem kształcenia będzie także doskonalenie umiejętności obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji żywności.
Studia na kierunku food technology and human nutrition trwają 1,5 roku (studia II stopnia).
Ukończenie studiów na kierunku food technology and human nutrition otwiera wiele zawodowych drzwi. Absolwenci mogą związać swoją przyszłość z poradniami dietetycznymi. Równie ciekawą opcją może być praca w firmach produkujących i przetwarzających żywność. Ponadto znajdą zatrudnienie w firmach zajmujących się kontrolą jakości produktów spożywczych.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku food technology and human nutrition:
Miasta, które oferują studia na kierunku FOOD TECHNOLOGY AND HUMAN NUTRITION
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|